Filtrar esdeveniments
Escrit AA-CUP juliol/agost de 2016. "L'augment de la tarifa de l'aigua"
 
Versió per imprimir
 • Alternativa per Alella-CUP

  El govern municipal va aprovar unilateralment la proposta d'informe favorable a la revisió de tarifes presentada per Sorea, l'empresa concessionària d'abastament d'aigua potable. La proposta de revisió de preus, fonamentada en informe justificatiu dels costos d'explotació la presenta l'empresa i el Ple ha de dir-hi la seva: pot informar favorablement, desfavorablement o estimar en part la proposta abans d'enviar l'expedient a la Comissió de Preus de Catalunya responsable de l'aprovació definitiva.  El Govern, es mostrà favorable a la proposta perquè inclou una rebaixa de la tarifa a persones jubilades en situació econòmica de risc i perquè la Fundació Agbar es compromet a aportar “altruísticament” 4.000€ per fer front a l'impagament de rebuts.

  Tanmateix la realitat és diferent, i resulta preocupant la forma acrítica amb què el Govern ha revisat la proposta de Sorea: només 39 habitatges, l'1% del total al municipi, es beneficien de la  rebaixa que suposa d'uns exigus 2169.9€ en termes absoluts. I per contra la nova tarifa suposa un increment mitjà del 10% respecte els preus vigents (passant el total d'ingressos per a l'empresa de 956.058 a 1.136.280€) malgrat la disminució dels costos de combustible i la millora de l'eficiència de la xarxa de distribució, que passa del 65 al 75%, pel que l'aportació altruistica queda més que coberta amb l'increment.

  Vist en perspectiva el cost mitjà del preu de l'aigua a Alella ha augmentat un 65% els 5 darrers anys i un 167% en els darrers 10 anys. Destaca l'increment dels costos fixes (aquells que paguen tots els usuaris independentment del consum d'aigua que facin). Per exemple, la quota fixa per llar ha passat de 2,55€ a 7,69€ en 10 anys; és a dir, que cada habitatge paga cada mes 5€ més que fa 10 anys pel sol fet de tenir comptador, independentment del consum.

  L'Ajuntament tampoc no se n'escapa, i ara paga l'aigua que es consumeix en edificis, equipaments i zones verdes municipals tres vegades més cara que el 2006. Tot plegat va en detriment dels principis rectors de l'eficiència de la xarxa, la progressivitat impositiva i la sostenibilitat ambiental.

  I és així om davant el forasenyat augment de costos any rere any i les ombres detectades en la justificació de certes partides vam demanar informar desfavorablement la proposta i realitzar una auditoria de la concessió, donat que és l'Ajuntament en la seva condició de titular del servei qui ha de tenir el control de la gestió de l'aigua al municipi.

  Bon estiu i bona festa major!

Pujar al principi de la pàgina