Filtrar esdeveniments
Escrit AA-CUP octubre de 2016. "Adolescència i poble"
 
Versió per imprimir
 • Alternativa per Alella-CUP

  A les festes de la Verema d'enguany s'ha implantat al poliesportiu i als voltants de la plaça d'Antoni Pujades l'ús d'educadors de carrer i una paradeta informativa de recursos de salut preventiva .

  Aquests serveis han sorgit des de l'àrea de Joventut i Adolescència com a necessària resposta al que és un fet: cada vegada, en paral·lel als actes propis de les festes populars, s'agrupen més joves d'arreu de la comarca d'entre 13 i 18 anys. Aquest punt positiu de trobada de molts adolescents i joves (més de 500 en la darrera Verema) té com a contrabalança l'ús i abús de l'alcohol, la desvinculació d'aquesta trobada de la festa principal i també l'augment del risc d'agressions sexuals.

  Alguna cosa estem fent malament com a poble quan no som capaços d'integrar els nostres adolescents i joves en la festa de tots i fer-ho de manera adequada a la seva energia, edat i responsabilitat.

  Certament l'Ajuntament hi té un deure pendent i en això cal, com ja s'està fent des de l'àrea tècnica responsable, treballar-hi amb més atenció i planificació.

  També els propis adolescents han de trobar la manera de sentir-se part de la festa, cuidar-se mútuament i buscar, proposar i muntar activitats saludables que els facin sentir seves també les festes populars.

  Però, sobretot, no podem negligir i hem de posar l'accent en el paper dels pares i tutors. Legalment aquests en són els seus responsables i responsabilitat seva és també en últim terme, el consum i abús de drogues dels adolescents.

  Sobre la taula hi ha un ventall d'eines, tot just ara s'està tramitant des de l'Ajuntament el pla local d'adolescència i el pla local de joventut. Fóra bo que tots els actors en fóssim partícips per a trobar respostes.

  Deixant clar i insistint, però, que la relació adolescència-alcohol no és un assumpte individual: els riscos que genera afecten tant els propis adolescents com el poble sencer, el d'ara i el del demà, i els pares no poden deixar en mans dels serveis sanitaris, la policia i l'organització el que és la seva imprescindible tasca pedagògica.

Pujar al principi de la pàgina