Filtrar esdeveniments
Escrit AA-CUP maig de 2017. "En temps de canalles"
 
Versió per imprimir
 • Alternativa per Alella-CUP

  Aquests dies es presenta el ‘Mapa de la corrupció dels països catalans” [www.llumsitaquigrafs.cat]:, cartografia del saqueig i antologia del frau, amb l'objectiu de fer publica la corrupció il·legal, alegal i legal a casa nostra. Els 30 darrers anys hem viscut, cinc casuístiques vinclades sovint entre sí: (1) El finançament il·legal dels partits polítics, (2) El tsunami immobiliari i la febre de l'or de l'especulació, (3) La concertació público-privada que ha saquejat el bé comú i el patrimoni públic així com les portes giratòries, (4) El frau, l'evasió i l'elusió fiscal, i (5) L'economia global del delicte.

  Les dades del Mapa són esfereïdores: 48.000M€ de sobrecostos en obra pública; 161 casos de corrupció urbanística (entre el 2000 i 2010); 26.932M€ estimats en frau fiscal (16.000M€ al principat); 25 clans mafiosos instal·lats i actuant als Països Catalans i un deute contret per la Generalitat amb Bankia, La Caixa, el Santander i el BBVA de 72.274M€ amb compromisos que arriben fins a l'any 2108. I finalment una descripció de la porta del darrera: entre 2000 i 2012 a l'Estat Espanyol es van indultar 226 condemnats per delictes contra l'Administració Pública.

  Per encarar la corrupció cal primer conèixer. Tasca àrdua a casa nostra donada la manca d'una institució agregadora de dades independent, i fiable, donada la escassa protecció d'aquells qui s'atreveixen a denunciar posant en risc la seva feina i vida privada i donat el cicle d'impunitat, de devaluació democràtica i degradació cultural, on els tractes de favor han marcat el ritme de les coses i ha difuminat la separació de poders fins a fer-la poc més que invisible. Més que del sistema, ras i curt, la corrupció ha estat el sistema.

  D'aquí, la necessitat d'espolsar-nos la resignació, la despolitització i el nihilisme que dicta la corrupció. I el primer pas és l'existència d'una eina com aquesta apuntant cap a un triple objectiu:  reconeixement dels fets, reparació del dany causat i garanties de no repetició: que no torni a passar, que tornin tot el robat i que fem net.

  Volem un país diferent. Fins ara la faula de l'Oasi ha perpetuat un autonomisme còmode i conxorxat amb l'herència del règim del 78. Vista la radiografia de com estem només unes noves bases democràtiques de servei públic i relacions ètiques poden dibuixar una realitat nova i diferent on la transparència d'allò públic, la solidaritat entre iguals i l'ètica recíproca ens portin –sense fraus, falses dreceres ni falsos decrets– cap a la llibertat, la igualtat i la justícia social.

Pujar al principi de la pàgina