Filtrar esdeveniments
Escrit AA-CUP juliol/agost de 2018: "Noves amenaces al nostre litoral"
 
Versió per imprimir
  • Alternativa per Alella-CUP

    Arriba el bon temps i la temporada de bany a les platges del Maresme. Malauradament, a la nostra costa això significa l'arribada també de les dragues que aboquen centenars de metres cúbics de sorra per tal de tenir més espai de platja. Molts ajuntaments de la comarca prioritzen aquestes actuacions sense tenir en compte que disposar d'uns metres més de platja suposa un gran impacte ambiental en el nostre fons marí. A més, a municipis com Premià de Mar, les mobilitzacions ciutadanes havien aconseguit aturar el dragatge durant els darrers dos anys, però l'ajuntament aquest any ha decidit tirar pel dret i començar a abocar sorra per a aquest estiu.

    L'arribada de les dragues al baix Maresme, juntament amb la publicació d'un projecte del Ministeri de medi ambient amb intervencions molt agressives en el nostre litoral, ha portat a diversos pobles de la comarca a la mobilització. El projecte està previst que es posi en marxa de forma imminent i té com a mesures, entre d'altres, l'abocament de milers de metres cúbics de sorra del fons marí a la costa i la construcció d'espigons. Diverses entitats i assemblees -com Preservem el Litoral, Crida Premianenca i la CUP del Masnou- denuncien la manca de visió global de la problemàtica, ja que obvia l'impacte que això tindrà en l'ecosistema marí i no assegura en absolut la regeneració natural de les platges. En definitiva, ens trobem davant d'un projecte descomunal de grans costos públics que no té en compte la gestió del litoral de manera sostenible.

    Ja s'han iniciat diverses mobilitzacions i es preveuen més en els mesos que vénen. Cal un replantejament global en la gestió del litoral del Maresme i prendre mesures que incloguin, entre d'altres, l'aportació natural de sediments de la conca de la Tordera i de les rieres. Fins ara, només s'han anat prenent mesures pensant només en el curt termini i sense considerar l'impacte en els ecosistemes marins i en el sector pesquer de la nostra comarca.

Pujar al principi de la pàgina