Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 13 de setembre de 202313.09.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Consell Agrari Municipal comença a fer via
Acte de constitució del Consell Agrari Municipal

Aquest dimarts, 12 de setembre i dins del marc del programa de la 49a Festa de la Verema, s'ha constituït formalment el Consell Agrari Municipal (CAMA) un nou òrgan de caràcter consultiu i de participació que neix amb la voluntat de contribuir a la millora del món agrari del municipi i fer front a les problemàtiques i reptes d'aquest sector tan important per al municipi.

Segons consta en el reglament, el CAMA té com a objectius principals salvaguardar els sòls agrícoles, potenciar el món agrari i establir un marc de col·laboració estable entre la pagesia d'Alella i l'Ajuntament. Per tal d'aconseguir-los, s'estableixen els següents objectius concrets:

  • Implantar polítiques municipals de foment del món agrari i articular-les amb les que se segueixen a nivell de país.
  • Mantenir un corrent d'informació, estudi i diàleg entre l'administració municipal i els diferents sectors de la comunitat agrària per debatre, proposar i arribar a consensos, sobre les actuacions i problemàtiques generals que afectin el sector primari i les polítiques per fomentar-lo.
  • Establir i garantir un marc de participació i d'aportació de la comunitat agrària en les actuacions i els àmbits que afectin el sector agrari al municipi.

Aquest nou òrgan de participació neix amb la finalitat de convertir-se en un espai de trobada i debat el món agrari per sentir la veu dels diversos agents implicats i buscar el consens en les actuacions municipals per a la protecció del sòl agrari i el foment de la pagesia, potenciant les noves iniciatives agràries i les explotacions existents. A través d'aquest Consell també es podran compartir eines i recursos formatius i pràctiques innovadores que afavoreixen la sostenibilitat i la biodiversitat, a més de difondre el valor que aquest sector suposa per a la població i per a la preservació del territori. 

El Consell Agrari comença a caminar amb una quinzena de representants de l'Ajuntament, la pagesia, especialistes en aquest àmbit i de la ciutadania.

Està integrat inicialment per:

  • L'alcalde Marc Almendro i quatre electes triats pel Ple municipal, que en aquest primer any de mandat són Òscar Zabia  (ERC+SxA), Mercè Vizern (ERC+SxA), Cristòbal Zueras  (AP-PSC) i Natàlia Brenes (Per Alella Junts-CM)
  • Tres membres de la pagesia local: Pau Guitérrez i Jordi Arenas, dedicats al cultiu de l'horta, i Antoni Celrà, com a representant de la vinya. 
  • Dues persones de reconegut prestigi en l’àmbit agrari local: Mireia Pujol-Busquets i Pedro Calero (Rosa Vila, tot i que estava proposada finalment ha excusat la seva participació)

  • Un membre del Parc de la Serralada Litoral

  • Una persona designada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: Clara Bonavia, cap de l'oficina comarcal del Departament al Maresme. 
  • Una persona representant del Consell Regulador DO Alella  

  •  Dues persones representants de la ciutadania a títol individual: Ana Lekumberri i Montserrat Serra 

En aquesta primera sessió constitutiva no van assistir cap membre del Consell Regulador de la DO Alella i també va excusar la seva presència la representant del Parc de la Serralada Litoral. 

La primera trobada, que es va fer a la Sala de Plens de l'Ajuntament, va servir per presentar el reglament del Consell i els mecanismes de funcionament del nou òrgan, a través de la plataforma Decidim. Seguint l'ordre del dia, la representant del Departament, Clara Bonavia, va exposar algunes dades sobre la situació actual de la pagesia al territori i l'evolució que ha tingut en els darrers anys. El tècnic de Medi Ambient, Jordi Serrano, va presentar les dades més significatives d'un estudi sobre la situació agrària de la Vall de Rials, elaborat per la Diputació de Barcelona. Finalment, es va acordar la creació d'un grup motor que serà l'encarregat d'elaborar el pla de treball, amb la previsió que pugui ser debatut pel plenari del Consell a finals de novembre. 

En la sessió constitutiva es va posar de manifest per part de les persones assistents la necessitat de posar fil a l'agulla i comença a actuar per fer front als reptes que amenacen la conservació de l'activitat agrícola al territori, com la sequera, la pressió urbanística, la proliferació de fauna que afecta a les collites i el desconeixement de gran part de la ciutadania del món agrícola. 

La primera sessió va acabar amb un brindis amb vi de la DO Alella per part dels assistents. 

Informació relacionada
La recollida selectiva de residus s'apropa al 45%, 11 punts més que l'any anterior
Aquest dilluns, 8 de febrer, es tornaran a ruixar les copes dels arbres per reduir-ne l'afectació
El nou servei, que es va posar en marxa l'1 de gener, inclou la recollida de totes les fraccions i incorpora diverses millores ambientals.
Pujar al principi de la pàgina