Versió per imprimir
Biblioteques amb DO
Biblioteques amb DO

El 2025 té lloc la tretzena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l'arrelament de cada servei bibliotecari amb l'entorn al qual s'adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2025 té per tema l'arquitectura del vi.

Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d'un programa d'activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una regió vitivinícula i a un grup de biblioteques que la representen.

'Biblioteques amb DO' compta amb més de 70 biblioteques, es va iniciar el 2013 amb 25 biblioteques i una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. 'Biblioteques amb DO' és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d'agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres.

El mes de març està dedicat a la DO Alella

PROGRAMA BIBLIOTEQUES AMB DO ALELLA 

Dimarts 4 de març a les 17.30 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia 

Hora del conte. La casa del vi

A càrrec de la Companyia Umpalumpa.

El vi necessita foscor i també una temperatura adequada. I vosaltres, què necessiteu a casa? Us agrada casa vostra? Reflexionarem sobre les cases a través dels contes que ens faran valorar la nostra pròpia llar i descobrirem curiositats sobre algunes de les bodegues més rellevants de Catalunya.

Adreçat a infants a partir de 4 anys.

 

Dijous 6 de març a les 19.30 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia 

Club de lectura i conversa amb l'autora. La terra del silenci trencat de Cristina Fornós

Conductora: Tònia Minguet Pla.

Montsant, 2019. L'aparició del cadàver de Jaume Folch, patriarca d'una dinastia de vinaters pròxima a l'antiga Cartoixa d'Escaladei, posa en alerta les forces de l'ordre. La víctima ha estat degollada i té un símbol gravat al pit amb un ganivet. La importància i el prestigi del cognom i la crueltat mostrada en l'assassinat demanen una investigació ràpida i discreta, que s'assigna a l'inspector dels Mossos d'Esquadra Víctor Sanz Gimeno, conegut amb el renom de Sagi. Seran ell i la jove periodista que descobreix el cadàver, que sempre sembla anar una passa pel davant, els que destaparan els conflictes en la família del mort i una llegenda sobre una germandat secreta que es remunta al segle XV.

Amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya  i la Institució de les Lletres Catalanes.

Dimarts 11 de març a les 19 h al Centre d'Art i Creació Can Manyé

Tast narrat. Els espais del vi. La casa de cos, la catedral del vi d'Alella i l'arquitectura vinícola contemporània

A càrrec de l'arquitecte Salvador Ribas i la periodista i editora Montserrat Serra.

Totes les cases d'Alella tenien el seu celler, no només les masies i les cases senyorials, també les cases de cos. I fins a mitjans dels anys cinquanta del segle XX, moltes cases d'Alella encara es feien el seu vi, un vi claret. 

Al 1906 es va fundar Alella Vinícola i bona part de la pagesia que tenia vinyes al poble van començar a portar el raïm a la cooperativa. L'edifici, magnífic el va dibuixar i edificar l'arquitecte Jeroni Martorell. És la catedral del vi d'Alella, un patrimoni modernista que es va aixecar en les mateixes dècades que Cèsar Martinell construïa les grans cooperatives de les comarques tarragonines. 

Avui l'arquitectura vinícola a Alella continua oferint peces dignes d'estudi, com és el cas del Celler de les Aus, d'Alta Alella, obra de l'arquitecte Alfons Soldevila, un exemple imponent d'arquitectura reversible.  

Amb vins dels territori DO Alella i uns tastets.

Inscripció prèvia a la biblioteca. b.alella.fg@diba.cat / 935559055. Places limitades

Preu per persona: 15€

 

Dijous 20 de març a les 19.30 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia 

Relat teatralitzat. Les Catedrals de Martinell: arquitectura agrària i activisme sota els vents del noucentisme.

A càrrec de Roger Pallàs, actor i director de teatre.

Relat teatralitzat i lliure de la història d'en Cèsar Martinell, narrat en primera persona, acompanyat d'una projecció d'imatges d'arxiu dels seus treballs i del moment històric que va viure l'arquitecte i el nostre país, durant els primers trenta anys del segle XX. 

 

 

Pujar al principi de la pàgina