Notícies
Publicat el 16 de juny de 202216.06.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament reforça la informació a persones vulnerables per prevenir riscos derivats de la calor
×  
Infografia sobre els episodis de calor Infografia sobre els episodis de calor

Davant l'episodi d'altes temperatures i per tal de prevenir riscos derivats de l'onada de calor, l'Ajuntament ha reforçat els controls i la vigilància sobre la població més vulnerable. Des de la regidoria de Serveis a les Persones s'ha actualitzat el llistat de persones amb necessitats d'evacuacions especials i s'ha contactat amb les persones que formen part d'aquest llistat per tal de comprovar la seva situació i fer-li arribar les recomanacions i consells que cal seguir per prevenir els efectes de la calor. Tanmateix, s'ha fet formació específica sobre aquest tema a les treballadores familiars encarregades del Servei d'Atenció Domiciliària perquè facin arribar les recomanacions als usuaris i usuàries del servei. Des del servei de teleassistència també es faran trucades a totes les persones usuàries per comprovar la seva situació i informar dels consells preventius. 

Des de l'Ajuntament es vol fer un recordatori a totes aquelles persones que no s'hagin inscrit al servei d'evacuació especial en cas d'emergència que poden fer-ho omplint aquest FORMULARI. Només hi han d'incloure les dades personals i la situació que els fa susceptibles de necessitar ajuda. Aquest servei s'adreça especialment a la gent gran o altres persones que tinguin algun problema de mobilitat, dependència, etc.  Davant la possible emergència, la policia i els serveis d'urgència disposaran d'aquest llistat i  passaran pel domicili si s'ha de portar a terme alguna evacuació.

Diptic onada de calor

Diptic onada de calor

Fitxer: 4144_32122_2021_diptic_onada_de_calor.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 828.18 kB

Avís per altes temperatures

L'Agència de Salut Pública de Catalunya comunica que està activada la fase 2 d'alerta del Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut  i s'intensifica la divulgació dels consells a la població, amb especial atenció a la població més vulnerables. Aquesta situació implica l'activació del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per part del Departament d'Interior i dels recursos d'emergència habituals en aquesta fase (SEM, 061 CatSalut Respon, PLANUC, Creu Roja).

Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre d'altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.

Si l'exposició a temperatures elevades és perllongada, es poden patir diversos trastorns de salut generats per la calor i, fins i tot, un cop de calor, que és una situació clínica molt greu que pot arribar a causar la mort.

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor: Temperatura corporal molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement.

Davant d'aquests símptomes, traslladeu la persona a un indret més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, i aviseu urgentment els serveis sanitaris (112).

Població o col·lectius vulnerables a situacions meteorològiques de perill:

  • Persones majors de 75 anys.
  • Persones amb determinades circumstàncies socials (viure sol, pobresa, entre d'altres).
  • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
  • Nadons i infants menors de 4 anys
  • Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), renals, Parkinson, Alzheimer, obesitat o altres de cròniques.
  • Persones que prenen una medicació que actua sobre el sistema nerviós central (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops) o diürètics.
  • Persones amb problemes mentals i de conducta deguts a l’ús de substàncies psicoactives o alcohol.
  • Persones que tenen una activitat física intensa.
  • Persones que han de romandre o practicar una activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals).
     

Consells per evitar problemes causats per la calor:

Protegiu-vos del sol i la calor:

  • A casa, controleu la temperatura
  • Al carrer, eviteu el sol directe
  • Reduïu l'activitat física durant les hores de més calor
  • Beveu força aigua i vigileu l'alimentació Veure tots els consells: Canal Salut.
     

Informeu-vos bé

Pujar al principi de la pàgina