Escrit Alella Primer-PSC. Abril 2024. "Reparació jurídica dels represaliats del franquisme"
 
Versió per imprimir
Alella primer PSC
  • Aquest any, amb motiu dels actes de commemoració del 93è aniversari de la Segona República, el dia 12 d'abril a les 19 h a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella, farem un acte de reconeixement a les víctimes alellenques del franquisme. Un acte de restitució jurídica als més de 45 veïns i veïnes d'Alella represaliades als judicis sumaríssims de la dictadura. La iniciativa parteix de la Llei 11/2017, de 4 de juliol de 2017, que declara il·legals els tribunals de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació del 38 fins al 78. L'Ajuntament va demanar al Departament de Justícia l'emissió dels documents oficials que anul·len les sentencies i resolucions d'aquells tribunals il·legítims.

    S'arriba tard, molt tard. S'hauria d'haver produït aquesta nul·litat i condemna de la causa general en el mateix moment en què vam aconseguir ser una societat democràtica... han passat 45 anys! No podrem donar en mà el document ni veure en els ulls de les víctimes la dignitat, ni sentir en la seva veu el que van haver de passar. Seran les seves famílies qui els rebran com a custodis de la seva memòria. Aquest acte organitzat conjuntament amb Cerquem les arrels – Centre de recerca històrica d'Alella, busca restituir als nostres represaliats atorgant-los la justícia que se'ls denegà tant de temps.

    Moltes víctimes i les seves famílies mai van rebre justícia ni reparació pels danys patits durant la dictadura feixista de Franco. En Ramon Anglada, expert en la recerca històrica d'Alella, ens parlarà d'algunes de les repressions que es produïren al nostre poble i que no es troben als Departaments de Justícia ni estan reflectides en els arxius històrics. Resoldre aquest oblit, passa per garantir l'accés a la veritat mitjançant la memòria col·lectiva local.

    La necessitat d'honrar la dignitat és un tema de profunda importància històrica, ètica i humanitària. Hem d'ajudar a reconèixer i homenatjar el patiment que van experimentar als represaliats i apropar-nos tots a una societat més justa. No caurem en l'error d'aquells botxins que parlen de tancar les ferides. Les ferides en tot cas, les tancarà qui les ha sofert. Si pot. Tant de bo el dia 12, ens hi sentim tots més a prop d'aquell moment.

    Serà un punt de partida, doncs voldríem, cada any al voltant de la commemoració de l'aniversari de la segona república, poder oferir un acte de record, descobriment i homenatge als veïns i veïnes d'Alella que van fer perdurar els anhels i l'essència del nostre poble en moments tan difícils.

Pujar al principi de la pàgina