Escrit ERC+SxA. Abril 2024. "Sempre valors republicans"
 
Versió per imprimir
Logo ERC+SxA
  • Des d'Esquerra Republicana de Catalunya - Sumem per Alella creiem en els valors republicans com a constructors d'una societat lliure, crítica, participativa, responsable i compromesa, i per això treballem el dia a dia per una administració local més transparent, innovadora, propera, de qualitat i al servei de la ciutadania.

    Aquest proper dia 14 d'abril celebrarem el dia de la República, un moment de reflexió i de memòria de tots els republicans, un moment per mirar enrere, per no oblidar d'on venim ni cometre els errors del passat, per mirar cap endavant i per saber cap a on anem, és temps de construir una consciència republicana sòlida entre els ciutadans i ciutadanes.

    La recuperació de la memòria històrica i la restitució de la memòria democràtica són elements fonamentals per a la cohesió social i la consolidació dels valors democràtics en una societat. Aquesta tasca, que també cal treballar des del món local, implica un reconeixement del passat, especialment dels períodes en què els drets humans i les llibertats fonamentals van ser violades. 

    L'Ajuntament d'Alella va iniciar l'any 2020 els expedients per restituir la memòria als alellencs i alellenques als quals s'havia instruït un procediment judicial militar durant la dictadura franquista i ara, el 12 d'abril, els farà un reconeixement públic amb el lliurament del certificat de nul·litat als seus descendents un acte de justícia i de reconeixement cap a aquells que van lluitar per la democràcia i els drets humans, així com cap a les seves famílies i descendents.

    Sense una comprensió plena del nostre passat, és difícil entendre el present i construir un futur fonamentat en la justícia i la veritat. Per no deixar caure en l'oblit altres protagonistes de la resistència en aquells anys de foscor i persecució, serem també a la Sala Carquefou el dia 10, per escoltar la història de les Rutes per la Llibertat, passatges clandestins a través dels Pirineus que eren veritables camins cap a la salvació. Un d'aquests camins porta el nom de Jaume Cornudella. 

    Aquests actes s'emmarquen en la commemoració de la República a Alella, que des de fa anys posa en valor la figura d'Antoni Pujadas i Nirell, alcalde del municipi entre 1938 i 1939, afusellat per la dictadura. A través de l'ofrena floral a la plaça que du el seu nom, el mateix dia 14 d'abril, li retrem homenatge, a ell i a tots els qui van ser víctimes d'aquella repressió. 

    Enguany també hi serem i us convidem a ser-hi! 

Pujar al principi de la pàgina