Escrit ERC+SxA. Novembre 2023. "Alella, un poble que batega "
 
Versió per imprimir
Logo ERC+SxA
  • Ens hi havíem compromès i hem complert tres dels principals deures d'aquest inici de mandat: PAM, ordenances fiscals i pressupost.

    Tenim proposta de Pla d'Actuació Municipal, amb els compromisos de l'Ajuntament pels propers 4 anys, ara en fase de perfeccionament amb converses amb grups de l'oposició, personal municipal i ciutadania. 

    Amb els objectius clars, hem proposat el primer pressupost d'aquest mandat. El nostre interès principal és que les persones estiguin al centre de les polítiques i vetllarem perquè qui té més dificultats tingui el suport necessari. És un pressupost que garanteix els serveis que es presten i model de poble, en risc per la situació econòmica. Per tancar-lo, però, ens hem trobat amb un desequilibri de 800.000€ malgrat haver fet molta contenció de despesa.

    Aquesta situació es produeix, d'una banda, pel fort increment de costos. Del 2019 al 2023 l'Estat espanyol ha apujat un 12% els sous del personal públic (a Alella han suposat 500.000€ més en 4 anys) i l'augment de l'IPC ha incrementat en quatre anys un 16% els costos dels serveis (el contracte de recollida de residus, que ara cal revisar, passarà de 570.000€ a 670.000€ anuals pel mateix servei). D'altra banda, també arribem on som pel pèssim sistema de finançament municipal, que va quedar més afectat amb la reforma de l'impost de plusvàlues i que a Alella ha suposat una pèrdua aproximada de 600.000€ anuals, xifra que, a contracor, hem hagut d'incrementar amb l'apujada de l'IBI.

    Així, si no volíem perdre serveis, tancar equipaments o deixar de mantenir el poble, només podíem incrementar ingressos, és a dir, apujar impostos. És una decisió molt difícil, però la prenem per fer front a la despesa que ja estàvem fent. Esperem que aviat l'Estat reaccioni i actuï. Perquè l'increment d'impostos és conseqüència de la seva acció: si no hagués fet una modificació de les plusvàlues o hagués compensat l'Ajuntament (com té l'obligació de fer i no ha fet), NO hauríem d'haver apujat l'IBI.

    El deure del govern és prendre decisions pensant en el bé comú i l'interès general. Des del nostre grup municipal, volem agrair la lleialtat i responsabilitat dels socis de govern, AP-PSC, en aquesta tasca. I també a Per Alella Junts i a Primàries la voluntat de parlar i negociar propostes. Ens hem quedat a les portes d'arribar a un acord, però han estat negociacions sinceres i amb voluntat de millorar Alella; segur que seran l'inici d'un camí de futurs acords.

Pujar al principi de la pàgina