Escrit Alella Primer-PSC. Desembre 2022. "Davant la violència masclista, polítiques feministes!"
 
Versió per imprimir
Alella primer PSC
  • Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, refermem el nostre compromís per eradicar la violència masclista i prioritzar les polítiques centrades en els drets de les dones.
    El masclisme té moltes cares, però la més crua de totes és la violència. Només aquest any han estat assassinades 36 dones a Espanya, 5 a Catalunya. Des de 2003, any en què es van començar a comptabilitzar, 1.166 dones han mort a conseqüència de la violència masclista, deixant sense mare 26 nens i nenes durant el 2022, 363 des de 2013.

    Les dades són esfereïdores, però, per desgràcia, suposen només la punta de l'iceberg d'una realitat dramàtica. Segons l’últim Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, a Espanya es denuncia una violació cada tres hores i mitja. Només els primers sis mesos d'aquest any es van denunciar 1.211 violacions, un 26,8% més que el mateix període de 2021. I, tot i que segons el mateix ministeri, en un 80,3% dels casos es localitza i deté l'agressor, només es denuncien un 11% de les violacions.

    Una de les coses que més preocupa dels delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, que recull cada any l'Observatori de la Igualtat de Gènere de l'Institut Català de les Dones, és l'edat de les víctimes i els agressors. Prenent com a referència les xifres publicades per l'Observatori durant el 2022 i que fan referència al 2021, la franja d'edat que presenta més victimització és la de menors de 18 anys (45,2%), seguit de la de 18 a 25 anys (25,2%). Pel que fa a l'edat dels agressors, la franja més freqüent és la de 18 a 25 anys (23,2%). Són edats molt primerenques.

    La Fiscalia General del'Estat ja va alertar en la Memòria Anual del 2019 sobre l'augment de la violència i els delictes de naturalesa sexual de nois menors d'edat a noies menors, ho va relacionar amb l’ús de la pornografia a través de les xarxes socials i va alertar de l'augment d'assetjament sexual a menors a Internet.

    La nostra lluita contra la violència de gènere és contínua i només en els últims mesos hem aprovat dues lleis claus: LLEI DE GARANTIA DE LA LLIBERTAT SEXUAL, coneguda com a Llei SOLO SÍ ES SÍ i LLEI ORGÀNICA 2/2022 DE MILLORA DE LA PROTECCIÓ DE LES PERSONES ÒRFENES VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

    Per tot això, reafirmem el nostre compromís amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes.

Pujar al principi de la pàgina