X
Avis serveis AOC
Escrit Alella Primer-PSC febrer 2022. "La millor defensa del català és desvincular-lo de la política"
 
Versió per imprimir
Alella primer PSC
  • El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha apostat dissabte 29 de gener per trobar un nou consens lingüístic a Catalunya a través d'un debat serè i reposat que permeti “que tothom se senti integrat, defensant el català sense que això signifiqui atacar el castellà”. 

    A la clausura de les ‘Jornades per renovar el consens lingüístic a Catalunya’, organitzades per la Fundació Rafael Campalans els passats divendres 28 i dissabte 29, Salvador Illa ha destacat que “l'immobilisme no és una solució. Tant de bo els tribunals no haguessin hagut d'intervenir, però sortir del marc de l'estat de dret no és la solució”.

    El que cal és “deixar la pedagogia als pedagogs i les escoles als mestres, que són els que en saben i els que han de decidir”. Des de l’àmbit de la política, el que cal és “acordar per unir i deixar de confrontar per unir des del respecte, la serenor i la utilitat”. El PSC “serà actiu en la recerca d'aquest consens amb plantejaments viables que no generin més frustració, treballant per això a Catalunya, la resta d'Espanya –treballant perquè tingui una llei de llengües– i Europa”, ha reblat Salvador Illa.

    Divendres primer es va fer una taula de debat sobre l'aprenentatge de les llengües a l'escola en un context plurilingüe amb diverses persones expertes de l’àmbit educatiu. Seguidament va fer-se un debat sobre el marc normatiu vigent en matèria lingüística. Finalment la jornada va culminar amb un debat sobre l’ús social del català amb professionals de diversos sectors. 

    Dissabte les jornades van seguir amb un debat sobre la salut del català i del castellà al món editorial, amb els escriptors Jordi Amat, Emma Riverola, Antoni Puigvert i Eugenia Tusquets. Posteriorment, es va celebrar un debat polític sota el títol ‘És possible un acord per renovar el consens lingüístic a Catalunya?’, en el que hi participaran Joan Manuel Del Pozo, professor emèrit de Filosofia i Síndic de la UdG; Irene Rigau, docent i política; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB i president de Federalistes d'Esquerres, i Fernando Sánchez-Costa, president de Societat Civil Catalana, amb moderació a càrrec de la diputada al Parlament Esther Niubó.

Pujar al principi de la pàgina