Equipaments i serveis
 
Versió per imprimir
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora
On trobar-nos
Vallmora
 • Centre Enoturístic i arqueològic de Vallmora

  El celler romà de Vallmora reobre com a Centre Enoturístic i Arqueològic

  El celler romà de Vallmora reobrirà les seves portes al públic a partir d'aquest cap de setmana (1 i 2 d'octubre de 2016) després que la Mancomunitat de Serveis d'Alella, El Masnou i Teià ha adjudicat l'explotació i dinamització de l'equipament a l'empresa Tanit, especialitzada en la gestió i la difusió cultural, per un import de 33.396€ anuals (IVA inclòs). El contracte entre les parts es va signar el passat mes d'agost i té una durada estipulada de dos anys, amb la possibilitat d'establir noves pròrrogues per un màxim de dues anualitats més. 

  Aquest setembre la Mancomunitat ha dut a terme treballs de neteja i condicionament de l'espai exterior, mentre l'empresa concessionària ha concertat a través de diversos tour operadors les primeres visites guiades per a grups. Durant aquestes setmanes, el jaciment ha rebut 200 turistes catalans i francesos.

  Horari i tarifes 
  A més de les visites concertades, a partir d'ara el jaciment de Vallmora obrirà cada dissabte i diumenge de 10 a 14h per al públic en general. L'entrada té un cost de 3,5€ per als majors de 7 anys. A les 12h s'oferirà una visita guiada al jaciment per 5,5€. Si hi esteu interessats, podeu contractar directament aquest servei in situ o bé fer la vostra reserva per correu electrònic a reserves@tanitdifusio.cat o www.tanitdifusio.cat 

  Nova orientació 
  Junt amb el jaciment arqueològic i les vinyes que hi ha al seu voltant, la concessió inclou també la gestió i el manteniment de l'edifici que albergava l'antic Centre d'Acollida Turística (CAT) un cop dissolta aquesta xarxa d'equipaments creada per la Generalitat de Catalunya el 2009. Així les coses, en la reunió celebrada el passat dia 20 de setembre, el Consell de la Mancomunitat va acordar per unanimitat canviar el nom pel de Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora.

  El complex enceta, doncs, una nova etapa, amb nova gestió i la vocació d'articular l'oferta enoturística al Baix Maresme, en coordinació amb altres equipaments culturals i agents privats del territori, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d'altres. La responsable de Tanit, Paula Lloret, advoca per “treballar en xarxa amb altres jaciments d'època romana” de l'entorn per convertir Vallmora “en un referent del turisme cultural a la comarca”.

  El món de la vinya i el vi serà l'altre puntal del projecte, per la qual cosa se cercarà la col·laboració amb el Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella. A més de la reproducció de les premses romanes més grans de la península ibèrica, l'edifici adjacent acull un espai interpretatiu amb una projecció audiovisual sobre la romanització a Catalunya i una sala polivalent on s'organitzaran tallers, tasts i activitats per a grups.

  Celler romà i Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

  El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora és un equipament cultural situat a Teià gestionat per la Mancomunitat de Serveis d'Alella, El Masnou i Teià a través d'una concessió administrativa. El complex engloba un jaciment arqueològic d'època romana i un edifici adjacent que compta amb un espai per a la recepció de visitants, un petit centre d'interpretació amb projecció audiovisual i una sala polivalent per realitzar tota mena d'activitats i tallers per a grups. 

  La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d'altres.

  La Cella Vinaria 

  Descobert per Lluís Galera el 1966, el jaciment arqueològic va ser obert al públic el 2009 amb el finançament del FEDER, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i el patrocini d'Acesa Abertis, Caixa Laietana i Alella Vinícola. El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.  Vint-i-dos segles després, l'equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys. A més, s'hi conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l'envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement".

  Horaris i preus

  - Obert al públic cada dissabte i diumenge de  10h a 14h. Preu: 3,5€ (visita autoguiada)

  - Visita guiada cada dissabte i diumenge a les 12 h.  Preu: 5,5€ (visita guiada). Idioma: català.

  - Grups concertats, tots els dies de la setmana. Preu: 5,5€ per persona (IVA inclòs). Grup mínim de 15 persones. Idiomes: català, castellà, anglès i francès.

  Informació d'interès

  Botiga enoturística

  Sala polivalent per a tasts i maridatges de vins, i altres activitats de grup

  WC adaptats

  Aparcament reservat per a discapacitats

  Accessible per a usuaris amb cadira de rodes


  AGENDA ABRIL-MAIG-JUNY de 2018 

  CENTRE ENOTURÍSTIC I ARQUEOLÒGIC DE  VALLMORA                                                                                                                                             

  Obert tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14 h

  Grups concertats tots els dies de la setmana

  Més informació  de les activitats i reserves a reserves@tanitdifusio.cat o www.tanitdifusio.cat


  El celler d'Epictet. Visita guiada i tast de vi

  Dies: Tots els dissabtes i diumenges

  Hora: 12 h

  Preu: 5,50 €, entrada reduïda 4 €, menors 7 anys gratuït

  Descripció

  La Visita i tast de vi al celler romà de Vallmora  inclou una primera visita al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora on s'introdueix la romanització i la cultura del vi a partir d'un audiovisual. Tot seguit, es visitarà el celler romà on es descobrirà  com es produïa i s'emmagatzemava el vi en època romana, amb quins elements es duien a terme aquestes activitats, així com el tipus de vi que es produïa. La visita finalitzarà amb un tast de vi de la DO Alella.

   

  Ruta del Vi: El vi al Maresme, passat i present

  Dies: Tots els dissabtes

  Hora: 11 h

  Preu: Tast d'un vi DO Alella: 9,5€. Tast de tres vins DO Alella: 13,5€. Menors de 7 anys entrada gratuïta

  Descripció

  La Ruta del vi és un itinerari cultural que ofereix la possibilitat de fer un recorregut per la història vinícola del Maresme, des d'època romana, amb la visita guiada al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, fins a l'actualitat, amb la visita al celler modernista Alella Vinícola.


  Vallmora tastavins

  Dies: 15 d'abril i 17 de juny

  Hora: 13 h

  Preu: 7€

  Descripció

  Tast de vins DO Alella amb proposta de maridatge productes de proximitat a càrrec d'Eli Vidal.

   

  1r Simposium d'arqueologia laietana

  Dia: 12 de maig

  Hora: 9 a 14 h

  Preu: gratuït

  Places limitades. Inscripcions i més informació a info@turismemaresme.cat

  Descripció

  Espai de comunicació i presentació dels resultats de les intervencions arqueològiques en territori Laietania.

   

  Vallmora tastavins - Especial II Maridatge dels sentits

  Dia: 20 de maig

  Hora: 13 h

  Preu: 10€

  Descripció

  Maridatge de fumats amb vins DO Alella a càrrec d'Eli Vidal.

  Places limitades. Inscripcions a inscripcions@maridatgedelssentits.cat

  Vins, xocolata i perfums - II Maridatge dels sentits

  Dia: 21 de maig

  Hora: 19:30 h

  Preu: 15€

  Descripció

  Maridatge de vins de la DO, xocolata i perfums a càrrec de sommelier i perfumista Núria Cruelles i la perfumista i antropòloga Irene Gisbert.

  Places limitades. Inscripcions a inscripcions@maridatgedelssentits.cat

   

  Diada enosolidària DO Alella

  Dia: 16 de juny

  Hora: 10 a 14 h

  Fes un gest per l'ELA.

   

  Taller familiar “Fem d'arqueòlegs!”

  Dies:  8 i 22 d'abril, 6 i 20 de maig, 3 i 17 de juny

  Hora: 11 h

  Preu: Adults 3,5€, infants 2,5 €

  Places limitades. Cal reserva.

  Descripció

  Coneix tots els secrets de la feina dels arqueòlegs!

   

  Taller familiar “Fem un  cistell!”

  Dies: 1, 15 i 29 d'abril, 13 i 27 de maig, 10 i 24 de juny

  Hora: 11 h

  Preu: Adults 3,5€, infants 2,5 €

  Places limitades. Cal reserva.

  Descripció

  Aprendrem a teixir un petit cistell on hi podràs guardar els teus tresors!

   

Pujar al principi de la pàgina