Notícies
Publicat el 18 de setembre de 202318.09.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella s'adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat
Cartell setmana de la mobilitat

Alella s'adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat que a Catalunya se celebra del 16 al 22 de setembre amb l'objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema “combina i mou-te”, la Setmana del 2023 ens anima a moure'ns de manera sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la salut i el medi ambient.

Les activitats programades a Alella se centren especialment en el col·lectiu infantil i jove i en les seves famílies.

  • Mesurem el soroll. El dimarts 19 de setembre l'alumnat de 5è de l'Escola Fabra participaran en un taller, promogut per la Diputació de Barcelona, per analitzar si Alella és un municipi sorollós o silenciós. El taller comença a una breu introducció sobre què és el soroll, què és la contaminació acústica, la contaminació de l'aire i l'efecte que té sobre la salut. També s'explicarà com és mesura el soroll a través de l'escala decibèlica i què és confort acústic i que és contaminació. Després, l'alumnat es repartirà en grups per mesurar els nivells de soroll en diferents espais del municipi amb un sonòmetre i ompliran una fitxa amb les mesures i la font que genera el soroll. Al final de treball, els resultats es traslladaran a un plànol del municipi i es marcaran amb diferents colors (verd, taronja o vermell) els nivells de sorolls detectats. 
  • Dia sense cotxe. El dijous 21 de setembre les AFA dels centres educatius, amb la col·laboració de l'Ajuntament, promouen un dia sense cotxes en què s'anima a l'alumnat i les seves famílies a anar a l'escola a peu, utilitzant els camins escolars.  El camí escolar és un recurs educatiu i una iniciativa de mobilitat sostenible per tal de promoure i facilitar que els nens i nenes vagin a l'escola a peu, de manera autònoma i segura. Anant a peu, tant si van sols com amb companyia, guanyen en maduresa i responsabilitat i adquireixen hàbits de mobilitat segura com a futurs vianants i conductors/es. A més, el camí escolar permet que el desplaçament a l'escola sigui una activitat agradable i segura, i un temps de convivència i d'interrelació quotidiana que millora la qualitat del temps i la qualitat de vida, guanyant espai públic per a tota la ciutadania d'Alella. Per anar a l'Escola Fabra s'han establert tres punts de trobada -dos punts de desencotxament als pàrquings de Can Calderó i Can Lleonart i 1 punt (sense cotxe) a l'empedrat del Marxant- des dels quals s'anirà a peu a les escoles. El dia sense cotxe compta amb la col·laboració de famílies voluntàries de l'escola que acompanyaran l'alumnat en el recorregut.  

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat. 
  • Reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Pujar al principi de la pàgina