Filtrar esdeveniments
Mes anteriorDesembreMes següent
DlDtDcDjDvDsDg
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Mes anteriorGener
DlDtDcDjDvDsDg
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Triar per tipus d'acte Obrir/tancar filtre
Tipus d'actes
Triar per serveis Obrir/tancar filtre
Serveis
Anar a una data Obrir/tancar filtre
Data



Agenda
 
CompartirComparteix al FacebookCompartir a TwitterAfegir l'acte al vostre calendari
Versió per imprimir
DIJOUS
11
NOVEMBRE
2021
09:00 h
Jornades de Salut Mental
Lloc Espai d'arts escèniques Casal d'Alella
Organitza Ajuntament d'Alella
Preu Gratuït
Tipus d'acte Tertúlies, Jornades
Jornades salut mental

La Regidoria de Promoció de la Salut, Ocupació i Ciutadania de l'Ajuntament d'Alella organitza els dies 10, 11 i 12 de novembre a l'Espai d'Arts Escèniques la jornada "Responsabilitats ètiques en l'acompanyament a persones en estats alterats de consciència". 

Durant tres dies es desenvoluparan trobades entre persones vinculades al sector de salut mental compromeses amb la millora de l’ atenció pública.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és oferir un espai de reflexió als agents implicats en el sector de la salut mental, i a l'hora,  propiciar un espai de debat polític per enfocar nítidament els diferents posicionaments ideològics i analitzar els reptes operatius de la gestió del canvi. La proposta respon a la necessitat de fer passes cap a un model d'atenció amb plasticitat ètica, capaç de deconstruir-se conseqüentment amb els drets humans.

Les jornades són gratuïtes i obertes a tothom. Cal inscripció prèvia del 7 d'octubre al 9 de novembre emplenant aquest FORMULARI 

Programa de les Jornades 11 de novembre

 Dijous 11 de Novembre

Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella 

9 a 9.15h – Espai de trobada i obertura de portes

9.30 a  11.30h – Laboratoris de diàleg

Espais d'intercanvi de coneixements per afrontar situacions conflictives. Les dinàmiques orienten la reflexió des de el grup i faciliten la formulació d'estratègies en dues direccions: la incorporació de recursos per la millora del benestar i la satisfacció personal, i  les conquestes individuals de drets col·lectius.

  1.  Conquesta de drets i autodefensa jurídica

    Les àrees de salut mental són les que registren menys casos de queixes en el conjunt dels sistemes sanitaris públics. Paradoxalment, la coerció i l'aïllament forma part de la cultura d'intervenció.

    La incorporació de nous marcs legal i els requeriments de la OMS i la ONU  interpelen a cercar un pla de canvi definitiu amb mesures urgents per les unitats d'urgències, aguts i mitjana i llarga estada. 

    Les situacions de discriminació i vulneració de drets comencen a traslladar-se als jutjats  on les primeres denúncies per part de ciutadanes que han estat  hospitalitzades s’ accepten a tràmit i són investigades.

    Les acreditacions del CatSalut als hospitals deuen incorporar urgentment indicadors de qualitat assistencial  amb enfocament de drets humans que reconfiguren les línies vermelles per la pràctica professional.

  2.  Reducció i discontinuació de tractament farmacològic

    En els darrers anys sistemes públics europeus aborden de forma radical la problemàtica dels límits dels tractaments psicofarmacològics i la sobremedicació apostant per projectes orientats a la reducció de danys i la prevenció quaternaria.  Una mostra és la unitat d'aguts de psiquiatria sense fàrmacs de Tromsø que forma part del  programa públic noruec d'atenció psiquiàtrica sense medicació. Al Regne Unit, el programa de recerca RADAR sobre reducció i discontinuació d'antipsicòtics, i a Països Baixos l’ enquesta mundial de la Universitat de Maastricht  sobre l'abstinència de medicació antipsicòtica.

    La cultura assistencial catalana en relació a la protecció de la salut també avança. Després de deixar enrere la falça creença de la capacitat neuroprotectora dels  antipsicòtics o la seva administració en dosis elevades per evitar recaigudes, projectes com el de la Guia de gestió col·laborativa de la medicació posen llum a una possible pista d'aterratge per a que les àrees de les administracions públiques encarregades dels programes d’ús racional de la medicació, les àrees de seguretat dels pacients i els centres de farmacovigilància concretin noves iniciatives per garantir l'acompanyament a les persones que trien reduir progressivament el tractament psicofarmacològic.

    Crear nous recursos d' l'informació accessible i suport centrat en la persona esdevé inajornable per promocionar l'autonomia dels pacients i la seva capacitat i competència per acceptar o rebutjar tractaments de forma segura, signar un document de consentiment informat o un document de voluntats anticipades.


  3. Tancar ferides organitzant la ràbia, a càrrec de l'Associació Utopia de Teatre de l'Oprimit*

 A través del joc i dinàmiques teatrals en endinsarem en les nostres pròpies històries de vida per analitzar un sistema que ens etiqueta per naturalesa i trobar alternatives per anomenar-nos des d'altres llocs. El vehicle serà el nostre cos, en un espai on projectar-nos des de l'art, organitza-nos per construir una realitat més amable i més justa.

    4. Cures de qui cuida en situacions extremes,  a càrrec de l'Associació Utopia de Teatre de l'Oprimit* 

A través del joc i dinàmiques teatrals ens endinsarem en les nostres pròpies històries de vida i en la percepció dels rols que ocupem com a cuidadors i cuidadores. Serà un espai de confiança a on desemmascararem les pròpies trampes per veure què hi ha de nosaltres en els altres. Si canviem la nostra mirada potser canviem també la manera de mirar-nos en aquests rols.

*El Teatre de l'Oprimit és una tendència teatral sistematitzada pel dramaturg, actor, director i pedagog teatral brasiler Augusto Boal (1931-2009) a partir dels anys 1960. Actualment tant Julián Boal, el seu fill, i el seu grup creat a París en 1979 segueixen les seves teories des del Brasil i França respectivament. La millor definició per a aquest "seria que es tracta del teatre de les classes oprimides i per als oprimits, per a desenvolupar una lluita contra estructures opressores". El Teatre de l'Oprimit rep influència del Teatre Èpic de Bertolt Brecht i de la Pedagogia de l'Oprimit de Paulo Freire. Les tècniques són les que comprenen uns jocs i dinàmiques múltiples que es descriuen en el seu llibre "Jocs per a actors i no actors" per a posteriorment analitzar les opressions i relacions de poder i així poder combatre-les. Els Espais de diàleg seran facilitats per Miriam Camps i Antonio Masegosa de uTOpia barcelona una entitat d'arts escèniques que sorgeix per apropar el Teatre de l'Oprimit a la ciutadania generant espais de creació i diàleg entre persones per generar un canvi social.

11 a 11.30h –  Descans 

11.30 a 13.00h  – Àgora de Diàleg Estructurat: La innovació disruptiva i l’ ètica de les cures 

Espai participatiu per analitzar les propostes i conclusions dels espais de diàleg. Les persones del públic debatran sobre la posada en marxa de recursos d'acompanyament per la promoció i la protecció de la salut. 

13 a 13.15h  – Descans 

13.15 a 14h  – Conclusions de la jornada 

    • Fran Eiroa Orosa –  Doctor en Psiquiatria i Psicologia. President de l' Associació Grup de Recerca en Primera Persona

19 a 20.30h – Taller per a famílies – Format telemàtic  

Recursos i Suports adreçats a famílies d'adolescents. Espai de reflexió sobre les situacions de riscs i perills que comporta l'adolescència i que requereixen d'acompanyament adult i a vegades de suport professional.

Pujar al principi de la pàgina