08328 Alella
Tel. 935552339 - WhatsAPPAlella 644194474
alella.ajuntament
NIF. P0800300F
El Ple de l'Ajuntament celebrat aquest dijous, 25 de febrer, ha aprovat una modificació del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2019-2023, aprovat l'octubre de 2019, per tal d'adaptar-lo a les necessitats i requeriments sorgits a conseqüència de la situació de pandèmia que es viu des de fa onze mesos. L'afectació que aquesta crisi sanitària, econòmica i social té sobre la ciutadania i també sobre les finances municipals, fa necessari reformular el PAM per tal "d'adequar-lo a la nova realitat social i econòmica derivada de la pandèmia", segons consta a la proposta de modificació presentada al Ple.
De les 155 actuacions que inclou el PAM aprovat a l'inici de mandat s'ha acordat eliminar-ne sis, que són les següents:
3.6 Planificarem el projecte del nou edifici consistorial.
5.3 Promourem la creació de la Biennal d'Art Contemporani del Maresme conjuntament a altres espais d'art de sengles municipis maresmencs.
6.8 Treballarem per aconseguir la certificació Biosphere per a la Festa de la Verema.
11.6 Redactarem l'avantprojecte de la segona escola bressol pública al sector de La Serreta, quan el sector de La Serreta s'aprovi definitivament.
14.5 Estudiarem la viabilitat de projectes de comunitats assistides, pisos compartits o tutelats per a l'envelliment digne.
18.1 Continuarem millorant l'espai públic destinant més d'un milió d'euros en quatre anys a la pavimentació, les voreres i l'accessibilitat dels nostres carrers.
L'acord inclou també l'incorporació d'una nova actuació que no estava contemplada al PAM inicial que és la següent:
17.13 Analitzar i reformular la gestió dels residus municipals.
També s'han reformulat el contingut o s'ha modificat el calendari previst de 25 actuacions més que són els epígrafs 1.1, 1.4, 2.5, 2.8, 3.5, 5.5, 5.6, 5.7, 6.13, 8.1, 9.2, 10,7, 11.3, 11.5, 11.6, 12.3, 12.4, 14.1, 14.3, 15.4, 17.4, 17.12, 18.10, 18.13 i 18.14 (veure el PAM 2019-2023)
La modificació del PAM va ser aprovada amb els vots a favor d'ERC+SxA i Gent d'Alella, l'abstenció d'Alternativa per Alella-CUP, Ciutadans i Alella Primer-PSC i vot en contra de JuntsxCAT.
El portaveu de JuntsxCAT, Esteve Garcia-Ossorio, va justificar el vot en contra del seu grup per considerar que aquest PAM "és la materialització d'un projecte polític caduc" amb aspectes "poc realistes per a les necessitats del poble d'Alella". Entre altres qüestions va referir-se al parc d'habitatges socials de La Serreta, la retallada de la Xeta, la no realització de l'Ordenança de civisme o la gestió dels boscos.
En resposta a l'intervenció de JuntsxCAT, l'Alcalde, Marc Almendro, va acusar el grup municipal de dur a terme una posició de desgast en qualsevol moment i no fer cap proposta. "No han dit res de la proposta de modificació del PAM ni tampoc a la proposta del Pacte de Poble, només han volgut fer titulars desgastadors", va assenyalar Almendro.
El portaveu de Gent d'Alella, Josep Bardés, va justificar el seu vot favorable com un vot de confiança "en un moment que toca tirar cap al mateix cantó". La resta de grups municipals no es van pronunciar.
Moció de suport a Pablo Hasél
El Ple també va aprovar una moció de suport al cantant Pablo Hasél, presentada per ERC+SxA, a la qual també es van sumar com a proponents Alternativa per Alella-CUP.
A la moció s'acorda:
PRIMER.- Denunciar un cop més les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders que ha de ser un dels pilars de tota democràcia.
SEGON.- Reiterar el compromís del món local català amb la llibertat d'opinió i d'expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania.
TERCER.- Condemnar la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l'expressió del seu pensament a través de les seves cançons i les seves piulades i fer-li arribar tot el nostre suport.
QUART.- Promoure una modificació del Codi Penal on es despenalitzin aquest tipus de delictes i on es protegeixi la llibertat d'expressió en lloc de sancionar-la.
CINQUÈ.- Comunicar aquest acord al govern espanyol, al Congrés i a l'Associació de Municipis per la Independència.
La moció va ser aprovada amb els vots a favor d'ERC+SxA, Alternativa per Alella-CUP, JuntsxCAT, l'abstenció de Gd'A i d'Alella Primer-PSC i el vot en contra de Ciutadans.
Moció de suport a l'amnistia
El Ple també va aprovar moció presentada per JuntsxCAT a la qual es van sumar també com a proponents Alternativa per Alella-CUP i ERC+SxA, en favor de l'amnistia de totes les persones imputades pel procés. A la moció es considera que "l'amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada judicialment no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts. Per això l'amnistia, i el reconeixement de l'autodeterminació, és la via per garantir la vida democràtica que ens permeti avançar".
A la moció s'acorda:
PRIMER.- Declarar que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal. La llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica.
SEGON.- Reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d'unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut. Per a la seva plena efectivitat, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya.
TERCER.- Demanar la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part, i s'hauran de preveure mesures en relació a tots els responsables de la repressió de drets fonamentals.
QUART.- Fer una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti l'alliberament de les preses i presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes per aquests motius, i encoratjar a tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics.
CINQUÈ.- Comunicar aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Parlament Europeu i a l'Associació de Municipis per la Independència.
La moció es va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCAT, ERC+SxA, Alternativa per Alella-CUP, l'abstenció de Gd'A i el vot en contra de Ciutadans i Alella Primer-PSC.
Moció en defensa d'un espai juvenil d'entreteniment de qualitat en llengua catalana
La darrera moció aprovada al Ple del 25 de febrer va ser la presentada per Alternativa per Alella-CUP, a la qual es va sumar com a proponent el grup de JuntsxCAT, en defensa de la creació d'espais juvenils d'entreteniment televisiu en llengua catalana.
A la moció s'acorda:
PRIMER.- Instar el Govern de la Generalitat a crear un espai multiplataforma en català, juvenil i a TV3 amb quatre parts: canal televisiu pu'blic, pàgina web pu'blica, plataforma de vi'deo a la carta pu'blica i presència a totes les xarxes socials me's utilitzades per adolescents i joves amb finançament de TV3.
SEGON.- Instar el govern de la Generalitat a introduir doblatges en català a tot el contingut audiovisual doblat en castellà i subti'tols en català a tot el contingut audiovisual dels catàlegs de totes les grans plataformes de vi'deo a la carta amb presència a Catalunya.
TERCER.- Instar el govern de la Generalitat a estudiar el fet de fer una remuneració pu'blica per tots els creadors de vi'deos en català per a xarxes socials que assoleixin un nombre de visualitzacions a determinar, però molt inferior al nombre de visualitzacions que s'han d'assolir per obtenir una remuneració de les mateixes xarxes socials.
QUART.- Instar el govern de la Generalitat a promocionar i fer efectius els doblatges en català a totes les pel·lículesí doblades en castellà i subtítols en català a totes les pel·li'cules que arribin a tots els cinemes de Catalunya.
CINQUÈ.- Instar als grups poli'tics a recollir en els seus programes electorals i a treballar per a fer efectives les propostes de la plataforma ciutadana Tornada3XL recollides al fil de Twitter enllaçat: https://twitter.com/tornada3xl/status/1311188153894608896
SISÈ.- Reclamar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i a la direcció de TV3 que reforcin la preferència del català en els seus continguts audiovisuals i que vetllin pel rigor parlat i escrit de l'ús de la llengua catalana.
SETÈ.- Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, a la direcció de TV3, als grups poli'tics representats al Parlament de Catalunya de la dotzena legislatura.
La moció va ser aprovada amb els vots a favor d'Alternativa per Alella-CUP, JuntsxCAT, ERC+SxA, Gd'A i Alella Primer-PSC i l'abstenció de Ciutadans.
El Ple es va iniciar amb la votació de la urgència per a la inclusió a l'ordre del dia d'una declaració institucional presentada per Ciutadans sobre els esdeveniments que s'estan produint arran de l'empresonament de Pablo Hasél. La moció no va ser inclosa en l'ordre del dia del Ple perquè la majoria dels regidors van votar en contra de la urgència.
Podeu veure la sessió plenària en aquest vídeo