Notícies
Publicat el 30 de juny de 202030.06.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Tria un estiu amb prevenció
Tria Salut

El Departament de Salut de la Generalitat ha llançat una campanya per alertar la ciutadania de cara a l'estiu que acabem d'iniciar. A banda de totes les mesures preventives que cal tenir en compte amb l'arribada de les altes temperatures (hidratar-nos, utilitzar crema solar, evitar les hores de més calor per sortir, refrescar l'ambient...), enguany cal tenir molt presents les recomanacions relacionades amb la pandèmia causada per la Covid-19.

La prevenció davant el coronavirus continua condicionant els hàbits de vida. Això fa que les mesures d'higiene i seguretat, com ara el rentat freqüent de mans i el distanciament social, segueixin sent imprescindibles per reduir el contagi i evitar un rebrot.

La mascareta s'ha convertit en un element imprescindible a l'hora de sortir de casa per a totes les persones de 6 anys o més, sempre que no sigui possible mantenir la distància de seguretat interpersonal recomanada. Recordeu que, perquè sigui efectiva, cal fer-ne un ús correcte i seguir aplicant les mesures de prevenció bàsiques. 

El coronavirus SARS-CoV-2 només és un dels milers de microbis, que són imperceptibles per a l'ull humà i que es van recollint de l'entorn (a casa, a l'escola, a la feina, al jardí, d'animals, mascotes, aliments, etc.). Rentar-se les mans freqüentment contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin. Cal fer-ho diverses vegades al dia, independentment que no es tinguin brutes.

Mantenir una distància d'1,5 metres respecte a les persones amb qui no conviviu, encara que siguin familiars o amics, és una de les mesures més efectives per evitar la transmissió de la covid-19. Tot i que us costi, deixeu les abraçades i els petons per més endavant. Ara la salutació de moda és cop de colze i prou.

- Eviteu espais concorreguts, on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i es puguin produir aglomeracions.
- No entreu en un establiment si hi ha diverses persones dins i preveieu que pot ser difícil mantenir-se separat. Més val quedar-se a fora i esperar que es buidi. Respecteu el metre i mig també quan feu cua.
- Tingueu en compte que la distància recomanada augmenta en funció de la velocitat de desplaçament: quan sigueu en repòs, 2 metres, mentre passegeu: 4 o 5 metres, si correu o aneu amb patins, patinet o bici, 10 metres, si circuleu amb bici a alta velocitat: 20 metres.
- Atenció amb els infants! Els pot costar molt més mantenir-se allunyats d'altres familiars, amics o companys de classe. Podeu provar d'inventar-vos algun joc per ajudar-los.
- Recordeu que la mascareta és una mesura de protecció addicional que no substitueix el distanciament social.

Sabieu que el coronavirus SARS-CoV-2 pot sobreviure fora del cos humà? Diversos estudis científics demostren que es pot arribar a mantenir durant un temps en la superfície de determinats objectes, en funció del material que els compon, la temperatura i la humitat. Alguns exemples: fins a 4 hores en monedes, fins a un dia al cartró, fins a 3 dies sobre plàstic o acer inoxidable. Això vol dir que si una persona està infectada, encara que no ho sàpiga, i toca un objecte o parla, tus, o esternuda a prop d'ell, les partícules del virus el poden contaminar i convertir-lo en font de contagi.

Per tant, és molt important no compartir estris, beguda ni menjar amb cap persona amb qui no es convisqui, encara que sigui un familiar o amic. Eviteu:

- Beure del mateix got que altres persones.
- Compartir una tapa o qualsevol altre plat.
- Menjar amb els mateixos coberts.
- Fer servir el mateix tovalló.
- Utilitzar el mateix mocador.
- Eixugar-vos les mans, el cos o els cabells amb la mateixa tovallola.
- Compartir joguines.
- Deixar el mòbil o la tauleta a altres persones.
- Utilitzar el mateix ordinador.
- Intercanviar roba.
- Compartir la roba de llit.
- Pagar en efectiu.

I si us despisteu i ho feu, renteu-vos les mans immediatament, amb aigua o sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

Pujar al principi de la pàgina