Notícies
Publicat el 5 de maig de 202005.05.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Comunicat de l'Ajuntament sobre les mascaretes per a la població i els casos de Covid-19 a Alella
Covid-19

Davant algunes opinions que circulen a les xarxes socials i que poden generar desinformació, confusió i alarma entre la ciutadania, des de l'Ajuntament d'Alella volem aclarir la situació en dos temes concrets: les mascaretes que el consistori ha començat a repartir aquest dilluns a la tarda i la situació pel que fa al nombre de casos positius de Covid-19 al nostre poble.


Puntualització sobre les mascaretes per a la població

Les mascaretes que l'Ajuntament ha adquirit i que farà arribar a les llars de totes les persones empadronades a Alella són mascaretes equivalents a les de tipus quirúrgic. Aquest tipus de mascareta, la quirúrgica, és també la que el Departament de Salut de la Generalitat ha posat a disposició de la població i que s'ha pogut recollir a les farmàcies. L'Ajuntament d'Alella, preveient que la recomanació de l'ús de mascaretes es perllongarà en el temps, ha adquirit mascaretes de material tèxtil (100% poliester) rentable a més de 60°C i reutilitzable. Aquestes mascaretes han estat provades per un dels dos laboratoris de l'estat espanyol autoritzats per realitzar les proves d'acreditació del compliment de les normes europees en matèria d'Equips de Protecció Individual (EPIs). Les mascaretes que l'Ajuntament posa a disposició dels veïns i veïnes d'Alella han demostrat en aquestes proves una eficàcia de filtració del 99,68%, superior a l'eficàcia de filtració requerida per a les mascaretes quirúrgiques de tipus II i IIR (mínim requerit 98%).

Tant les mascaretes quirúrgiques de la farmàcia com les reutilitzables proporcionades per l'Ajuntament són un element molt important de protecció comunitària, és a dir, per evitar que persones que puguin estar infectades sense saber-ho puguin contagiar la malaltia a les persones amb les que interactuïn en les seves sortides al carrer per anar a comprar, passejar, treballar, desplaçar-se en transport públic, etc. Si molta gent porta aquest tipus de mascareta, es redueix molt la possibilitat de contagi quan ens desplacem pel carrer. A més, aquestes mascaretes, igual que les quirúrgiques de la farmàcia, també fan un cert efecte barrera que ofereix una certa protecció a la persona que la porta. No són, però, màscares filtrants de partícules (les conegudes com a FFP).

Les mascaretes en general són una mesura de protecció complementària eficaç si s'utilitzen adequadament, però és molt important que les persones que les porten continuïn mantenint les mesures de prevenció bàsiques, que són la higiene de mans freqüent i mantenir la distància de seguretat respecte a altres persones. S'ha demostrat que aquestes mesures són les més eficaces per a la prevenció del contagi. Recordeu: la protecció comunitària és cosa de tots i totes, i les mascaretes ens ajudaran a aconseguir-la.


Aclariment sobre el nombre de casos de Covid-19

El nombre de casos positius de Covid-19 als diferents municipis del nostre país és una dada que el Departament de Salut posa a l'abast de tothom i que és actualitzada diverses vegades al dia. Proporciona, entre d'altres, el nombre de casos que han donat positiu per una prova de PCR o de test ràpid. És important remarcar que es tracta del nombre de casos acumulats durant tot l'episodi de la pandèmia, és a dir des de principis de març. També cal fer esment que el nombre total de proves fetes, incloent les que hagin donat negatiu, és una dada que no s'inclou en les estadístiques públicades. Des de l'inici de la pandèmia i fins a aquest dilluns 4 de maig, a les 14:15h, al nostre poble hi ha hagut 111 casos acumulats i comprovats positius amb un dels dos tipus de prova diagnòstica. 

Algunes opinions i comentaris que s'estan estenent a les xarxes socials assenyalen aquesta dada com exageradament elevada si es compara amb municipis dels voltants. Ara us presentarem un seguit de dades que demostren que no existeix un nombre de casos desproporcionat a Alella si tenim en compte algunes peculiaritats del nostre poble.

La població actual d'Alella, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) és de 9.801 persones, cosa que representa un 2,2% de la població del Maresme (452.690 habitants). Alella es caracteritza per tenir un nombre elevat de residències per a les persones grans i per a persones amb diversitat funcional. Així doncs, Alella compta amb 410 places de residència per a aquestes dues tipologies de serveis (dades IDESCAT de l'últim any disponible, 2018), que representen el 7,3% del total de places d'aquests tipus al Maresme (5.595 places). És a dir, som el 2,2% de la població maresmenca però tenim el 7,3% de les places de residència per a persones grans o amb alguna diversitat funcional. Tots sabem que, malauradament, la Covid-19 ha tingut una incidència relativa molt major entre les persones que viuen a residències que no pas entre la població general. Al nostre poble, les dades oficials del dia 2 de maig, indiquen que hi ha hagut un total acumulat de 61 persones que viuen a residències que han tingut la malaltia diagnosticada per PCR, havent-se fet la prova a totes les persones residents a les residències i centres. 

Així doncs, el nombre de casos si no consideréssim els ocorreguts a les residències seria molt similar a la mitjana de la nostra comarca. Al Maresme, els casos positius de Covid-19 (2.636) representen el 0,6% de la població. A Alella, els 111 casos representen l'1,1%  de la nostra població, però els 50 casos positius que quedarien si no s'inclouen els 61 casos de les residències representen el 0,5%, molt a prop de la dada comarcal.  La majoria de pobles del nostre voltant tenen també alguna residència per a persones grans, però cap s'acosta ni de lluny a la taxa de 418 places residencials (persones grans o amb diversitat funcional) que té Alella. Si comparéssim dades sense tenir present el nombre de positius a residències, els positius d'Alella serien del mateix ordre o fins i tot inferiors a la resta de pobles de l'entorn. 

Queda, doncs, clar que la gran capacitat de places de residències de persones grans o amb diversitat funcional al nostre poble fa que el nombre de casos també hagi estat comparativament més elevat del que li correspondria per població i que la mitjana comarcal o d'altres pobles del nostre voltant. També cal afegir que moltes de les persones cuidadores de les residències viuen al nostre poble i algunes d'elles també han contret la malaltia (és a dir es compten entre els positius a la prova de la Covid-19) pel fet de treballar en un entorn afectat per la malaltia en major mesura que la població general.  

Esperem que aquests aclariments serveixin per aturar les desinformacions que circulen i ajudin a donar confiança a la ciutadania. Des de l'Ajuntament fem una crida a la responsabilitat de tothom per evitar fer circular informacions no contrastades que generin alarma.

Pujar al principi de la pàgina