Notícies
Publicat el 22 d'abril de 202022.04.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Comunicat de l'Ajuntament d'Alella sobre la situació de les residències i centres
avi residencia

Vivim moments excepcionals, una crisi sanitària sense precedents que ho està afectant tot. Són moments d'incertesa, de neguit i de dolor per a moltes persones. Són moltes les famílies que estan vivint la pèrdua de persones estimades sense poder acompanyar-les en els darrers moments de la seva vida o fer-ne el dol. 

Per això, abans de res, volem donar tot l'escalf i suport a totes les persones que estan vivint situacions com les mencionades. 

En el nostre municipi hi ha un total de sis residències i centres: tres de persones grans, dos per a persones amb diversitat funcional i un centre sòciosanitari. Totes elles van activar tots els protocols des del primer moment i es va iniciar una estreta coordinació amb Salut i l'Ajuntament d'Alella. 

Tanmateix, i donades les dues principals característiques del virus (altíssima transmissibilitat i manca de símptomes identificatius diferencials i inequívocs) la majoria de les residències i dels centres del poble han tingut en un moment o altre d'aquesta crisi algun nivell de contagi intern. Si els contagis tenen lloc al conjunt de la societat, també podia passar que entressin a les residències o centres. I així ha passat, tot i les mesures preventives.

Cal entendre que les residències i centres que venien oferint uns serveis de benestar a les persones residents han hagut de canviar de paradigma de la nit al dia i passar a fer les funcions de centres sanitaris. Fins al punt que la preocupació màxima ha passat de ser “com fer el més agradable possible la vida de les persones” a “com garantir la vida de les persones”. 

Des del Departament de Salut, des de les residències i centres, des de l'Ajuntament, tots i totes estem treballant sense descans per tal que les persones residents aconsegueixin superar aquesta crisi sanitària. Però la dimensió i complexitat de la situació i el canvi de realitat que es dona no sempre és fàcil d'entendre des de fora.

En aquest sentit, podem i volem garantir a tota la població que les gestions i actuacions dutes a terme per totes les residències i centres del poble en tot moment, i especialment en el moment d'haver-hi un contagi intern, han estat extraordinàriament bones. De la mateixa manera que cal estar enormement agraïts i agraïdes a les gestions que s'han fet en tot moment per part del Departament de Salut, especialment de l'Àrea Bàsica de Salut que,  en moments especialment complexos, han estat diàriament presents a les residències que ho han necessitat.

En aquest moment, la situació en totes les residències i centres d'Alella està controlada. Òbviament, en mig d'una pandèmia com la que estem vivint, això no significa que la situació sigui ni l'òptima ni la normal. Significa que no tenim una situació de crisi en augment i que la situació - hi hagi o no positius per COVID-19 -  està adequadament atesa. 

A dia 21 d'abril i, segons dades oficials del Departament de Salut, a Alella s'han donat 98 casos positius de COVID-19. Així mateix, des de l'inici de la crisi sanitària, al Departament de Salut li consten 15 defuncions confirmades amb COVID-19 a tot el municipi.

Finalment, volem expressar un majúscul reconeixement a totes les residències i centres, a l'Àrea Bàsica de Salut i, sobretot, al conjunt de persones que hi treballen.  Sabem que s'hi estan deixant la pell per garantir la millor assistència a les nostres persones grans i amb diversitat funcional. Saben que ens tenen al seu costat. Moltes gràcies en nom de l'Ajuntament i del poble d'Alella.

 

QUÈ HA FET L'AJUNTAMENT D'ALELLA AMB LES RESIDÈNCIES I CENTRES DEL POBLE?

Us compartim les tasques dutes a terme per l'Ajuntament d'Alella en relació a les residències i centres del poble.

 • Plena coordinació amb les residències i centres 
  Aquesta coordinació es va iniciar el passat 7 de març amb una ronda de trucades a totes les residències i centres i el dia 9, amb una reunió a l'Ajuntament d'Alella. Fruit d'aquesta reunió es va crear també un grup de whatsapp que ha estat el canal de comunicació diari, a banda de trucades constants amb totes les direccions dels centres. El passat 6 d'abril es va celebrar una nova reunió telemàtica.
 •  Suport en la relació amb les administracions supramunicipals 
  Al llarg de tota aquesta crisi, l'Ajuntament ha donat suport a totes les tasques que ha calgut fer amb administracions supramunicipals. Especialment en moments de crisi on ha calgut fer pressió per poder accelerar suports i recursos.
 • Suport amb materials i EPIs (Equipaments de Protecció Individual) 
  Des de l'inici, l'Ajuntament ha donat suport a les residències i centres subministrant-los tot tipus de material, com mascaretes quirúrgiques, mascaretes casolanes, pantalles protectores, proves de test ràpids, bates impermeables i reutilitzables, etc. A més a més, els ha proporcionat alguns materials municipals com carpes i cintes separadores, així com diversos materials provinents de donacions o de persones voluntàries.
 •  Suport amb els proveïdors
  L'Ajuntament ha anat facilitant a les residències i centres diferents proveïdors de materials i EPIs al llarg de tota la crisi.
 •  Suport amb diferents accions 
  L'Ajuntament ha coordinat algunes activitats com entrega de flors o lliurament de materials fets per la canalla per decorar els diferents centres.
 • Suport en les neteges 
  Entre les setmanes del 6 i del 13 d'abril l'Ajuntament va proporcionar gratuïtament una neteja desinfectant especifica de xoc a totes les residències i centres que ho van sol·licitar dutes a terme per una empresa especialitzada. 

  A banda, i deguda a la situació concreta, l'Ajuntament ha posat a disposició de la Fundació Germans Aymar i Puig un servei de neteja diari, amb 3 persones, complementari al seu propi servei durant tot un mes.

  A més a més, des de l'Ajuntament s'ha ofert a totes les residències màquines de desinfecció mitjançant generació d'ozó aprofitant l'oferta d'una empresa local i subvencionant el 50% del seu preu. S'han adquirit 9 màquines per part de les residències i dels centres.
 • Suport a la contractació: 
  Des del servei local d'ocupació s'ha estat i s'està treballant el conjunt de necessitats que tenen les residències i centres, que han permès fer múltiples noves contractacions.

Tot això només és una petita part, la visible, de tota la feina de coordinació i suport que s'ha fet des de l'Ajuntament per ajudar totes les residències i centres del poble.

 
RESPOSTA A LES PROPOSTES DEL COMUNICAT DELS FAMILIARS


Benvolguts i benvolgudes familiars de persones residents a la Residència Aymar i Puig, compartim i entenem la vostra preocupació i patiment. Sabem que a vegades un escrit com aquest de poc serveix en un moment tan difícil, i menys encara quan s'ha perdut una persona estimada.  En una situació menys extrema pel que fa al confinament de la població, de ben segur que us hauríem proposat de veure'ns per poder traslladar-vos tota aquesta informació en persona, però, donades les circumstàncies, poc més podem fer que escriure-us amb tota empatia,  sinceritat i humilitat. Estem enmig d'una crisi sanitària sense precedents i desgraciadament encara ens queden molts dies extraordinaris de gestions complexes per part de residències, centres, Àrea Bàsica de Salut i Ajuntament. Però teniu el nostre total compromís que continuarem treballant sense descans. Tenim clar que estem al servei de les persones i per nosaltres no hi a res més important. Per això no defallim ni defallirem.

Respecte a la situació que es menciona per part d'uns familiars de la residència de la Fundació Germans Aymar i Puig, hem d'excusar no poder donar dades concretes, perquè ni en som els portaveus ni li correspon a l'Ajuntament fer públiques les dades de positius o defuncions. 

Certament, a la residència hi ha casos positius de coronavirus. Des de que la situació es va detectar hi ha hagut una molt bona gestió per part de la residència i per part de l'Àrea Bàsica de Salut. Per sort la setmana passada es van poder fer PCRs (la prova especifica per determinar el virus del COVID-19) a totes les persones residents i també al personal i gràcies a això es té la situació sota control. 

A més a més, i gràcies a les excel·lents instal·lacions de què disposen, s'ha pogut fer una complerta sectorització de la residència, que permet tenir separades les persones positives de les negatives, amb equips de personal també diferenciats per atendre a unes i altres. 

L'informe de gestió d'aquest dimarts, 21 d'abril, realitzat per la responsable de Salut que supervisa la residència ha estat molt positiu. S'han implementat a la perfecció totes les mesures de sectorització, s'han dut a la pràctica tots els protocols de funcionament, el personal està actuant molt correctament, els protocols de neteja, cuina i bugaderia estan funcionant de manera òptima i es veu una molt bona evolució en l'estat emocional de les persones residents.

Per tant, podem afirmar avui que la situació és la millor que hem tingut des del contagi intern i que es pronostica una bona evolució de la situació.

En relació a les propostes que ens feu arribar, cal dir que totes elles ja han estat analitzades prèviament per l'Ajuntament, les pròpies residències i centres i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que, de fet, aquest darrer és l'única autoritat competent per decidir implementar alguna mesura d'aquest nivell. Passem a donar informació al respecte:

 • Possibilitat de crear espais nets externs a la pròpia residència per residents no contagiats: 
  No és una mesura idònia per la casuística de la Fundació Germans Aymar i Puig. La creació d'un espai nou, a banda de requerir molts recursos que actualment són escassos, no aporta cap reducció de risc, donat que a la residència d'origen ja hi ha una sectorització dels espais.
  A banda de les implicacions emocionals i cognitives que significaria treure a les persones residents del seu entorn habitual, del que per a ells i elles és actualment casa seva.
  En darrer lloc, cal tenir present que les persones residents tenen unes necessitats arquitectòniques i de l'espai que els espais proposats no compleixen.
 • Possibilitat de crear espais nets per a pernoctació del personal: 
  No és una mesura idònia. En primer lloc cal tenir en compte que les persones treballadores de residències i centres tenen les seves pròpies famílies i obligacions. Traslladar-los a un únic espai és una mesura extraordinària que realitza el Departament de Salut només en casos molt puntuals i justificats.
  A més de comportar altres perills. Si es produís un contagi en un espai habilitat per a professionals les conseqüències podrien ser desastroses, perquè podria afectar a molts professionals a l'hora.
 • Possibilitat de donar suport logístic a domicili al personal de residències i centres: 
  Només al municipi hi ha prop de 600 persones treballadores a residències i centres, moltes de les quals no residents al poble. I això sense sumar a la resta de personal de centres sanitaris de fora del municipi o altre personal de serveis essencials.
  A banda de la quasi impossibilitat de donar servei a aquesta gran quantitat de persones, hi ha un factor de perill associat a la nombrosa mobilització de persones voluntàries que requeriria aquest servei.
  Actualment l'Ajuntament dóna aquest tipus de suport a quasi 90 persones de col·lectius vulnerables del municipi amb la complexitat que comporta garantir-los el servei. 
 • Possibilitat de buscar personal sanitari:
  En aquest moment de crisi sanitària, tot el personal de l'àmbit sanitari està treballant ja. Només cal recordar que la Generalitat ha activat jubilats i estudiants.
 • Possibilitat de col·laborar en qüestions logístiques dins de les residències:
  Les residències i centres estan totalment “precintats”. L'entrada de voluntariat dins d'aquests centres està totalment desaconsellada per ser d'un alt risc per a la comunitat interna.

 

En relació a la informació complementària que es demanava:

 • En aquest escrit es fa un recull de totes les mesures que s'han activat per part de l'Ajuntament en relació a les residències i centres del nostre poble.
 • En relació a la informació interna de les residències i centres, ens consta que totes les residències i centres informen regularment a les famílies de la situació.

  Entenem que no pertoca donar dades internes de cada centre i residència de número de persones positives o defuncions, perquè aquesta és una informació molt sensible que correspon únicament a professionals autoritzats i a les famílies.

En aquest moment, no hi ha cap petició d'ajuda formulada per part de cap residència o centre dirigida a l'Ajuntament que no hagi estat atesa. Tampoc per part de la Fundació Germans Aymar i Puig. Al contrari, tota demanada que s'ha fet fins a la data ha pogut ser atesa per l'Ajuntament.

Finalment, remarcar que des de l'Ajuntament d'Alella seguim a la vostra disposició per qualsevol altra qüestió, ja sigui dubtes o propostes, suport logístic, recursos d'acompanyament emocional i de suport al dol o qualsevol altra.

Pujar al principi de la pàgina