Notícies
Publicat el 10 de març de 202010.03.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament es reuneix amb els centres educatius i les residències per informar del coronavirus
reunió residències

L'Ajuntament s'ha reunit aquest dilluns, 9 de març, amb els centres educatius i les residències de gent gran i centres assistencials del municipi per tal d'informar de les actuacions que s'estan duent a terme a Alella en relació al coronavirus Covid 19. 

Alella es troba en una situació de normalitat, per bé que encara hi ha una persona hospitalitzada i persones en confinament per observació. Aquests casos no tenen cap afectació a la vida pública. En aquest sentit, cal tenir present que el 80% dels casos detectats a nivell mundial són lleus i s'estan tractant majoritàriament des de casa, i que el 20% restant afecten a persones amb patologies prèvies, sobretot del col·lectiu de persones grans.

Les trobades es van fer a les sala de plens de l'Ajuntament. A la primera, la de l'àmbit educatiu, van participar tots els centres educatius públics, concertats i privats i el Departament d'Educació de la Generalitat. La segona trobada va reunir a representants de l’àmbit de les residències de gent  gran, centres de dia, centres amb persones amb diversitat funcional i el Departament de Treball, Afers Socials i família de la Generalitat.

A les dues reunions hi van assistir l'Alcalde, el Delegat del Govern a Barcelona de la Generalitat, la responsable del sector metropolità nord del Departament de Salut i els regidors i regidores de govern de les àrees corresponents.

Les reunions van ser convocades des de l'Ajuntament per poder mantenir un espai d'informació bilateral, en què les autoritats sanitàries van exposar tota la informació de la situació de prealerta en què ens trobem. També es va transmetre un missatge de tranquil·litat als centres i a tota la ciutadania d'Alella. Finalment també va servir per resoldre dubtes sobre els protocols existents de la Generalitat i els resposanbles sanitaris i es va posar sobre taula alguns casos pràctics.  

Ambdues reunions van tenir molt bona acollida i les persones assistents van valorar positivament la utilitat de les trobades. 

En l’àmbit de salut, cal destacar que Catalunya està en una fase de contenció del coronavirus que té per objectiu contenir el virus, d'aquí la importància de la prevenció comunitària i dels prescrits de confinament a casa.

És per això que es recomana limitar el nombre de visites al col·lectiu de gent gran i amb patologies cròniques, i alhora també es recomana que aquests col·lectius de risc limitin la seva activitat social i evitin sortir de casa si no és imprescindible.

Sobre la resta de col·lectius, incloent infants i joves, no hi ha cap afectació extraordinària més enllà de les mesures generals de protecció per tal que no siguin transmissors del virus a persones considerades de risc.

Pel que fa al personal laboral, especialment el que intervé amb els col·lectius de risc, es va informar del protocol aprovat aquest dilluns, 9 de març, pel Govern de la Generalitat amb els sindicats i la patronal en què s'estableixen tres tipus de mesures: actuacions ambientals (ventilar, netejar superfícies, etc.); actuacions individuals (mesures de prevenció generals, ús d'EPI's, etc.) i actuacions organitzatives (teletreball, no viatjar a zones 0, etc.), 

Les mesures generals de protecció individual per prevenir la COVID-19 són les mateixes que per evitar la grip, i inclouen:


  •   Realitzar higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó durant 1 minut o solucions a base d'alcohol), especialment després del contacte amb secrecions respiratòries.
  •  Mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda.
  •  En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part anterior del colze o amb mocadors d'un sol ús que després llençarem a les escombraries.
  •  Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  •   Evitar tocar-se el nas, ulls i boca.
  •  A Catalunya no s'han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.
  • No es recomana l’ús de mascaretes si no es tenen símptomes. I en cas de necessitat han de ser del tipus FFP2.


Les reunions de dilluns també van servir per prendre consciència què la situació pot canviar, que els missatges a la població també poden evolucionar, però que la resposta comunitària ha d'estar coordinada per tal d'aplicar les mesures de prevenció corresponents en cada moment, i ha d'anar adreçada a tranquil·litzar la població i evitar situacions d'alarmisme innecessari. 

Davant de qualsevol dubte truqueu al 012 i si us trobeu malament al 061.


En aquest ENLLAÇ trobareu tota la informació respecte el Covid-19 del Departament de SalutInformació relacionada
Pujar al principi de la pàgina