Alella, 1000 anys d'història

Alella està plena d'història. El seu passat es remunta al Neolític final, però no serà fins al segle X quan comenci a quedar constància escrita dels seus fets i de la seva evolució. Vols conèixer els punts d'interès més singulars del poble tot passejant? Anima't a fer aquesta ruta autoguiada que recorre el nucli urbà. 

Característiques del recorregut
Can Lleonart
01 |  Can Lleonart Amagar

Al nucli antic del poble trobem la masia Can Lleonart. Aquesta gran casa, la història de la qual es remunta a l'any 1521, és una de les construccions més emblemàtiques d'Alella. L'any 1985 va deixar de ser un habitatge per convertir-se en un equipament municipal destinat a activitats culturals.

Anar-hi

Seguir la ruta amb Google maps

Friu
02 |  Francesc Riu Amagar

Pugem la rambla d´Àngel Guimerà i ens trobem la plaça de Francesc Riu. Juntament amb Lluís Desplà i Onofre Talavera va ser un dels més destacats rectors de la parròquia de Sant Feliu. Va ser l'autor del llibre 'De redditibus', en el qual es documenten els costums de la població d'aquell moment.

Anar-hi

Seguir la ruta amb Google maps

Ajuntament
03 |  L'Ajuntament Amagar

Seguint aquest carrer amunt, al costat del mercat municipal, es troba l'edifici de l'Ajuntament orientat cap a la plaça central d'Alella. Hi destaca la conservació de la representació de l'escut del municipi. Es diu que el nom d'Alella, documentat per primera vegada el 978, podria tenir un origen iber.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Lluís Desplà
04 |  Lluís Desplà Amagar

A l'altre extrem de la plaça es troba, emmarcat per l'esquena de l'església de Sant Feliu, el monument a Lluís Desplà (Isidre Oliveres Parera, 1975). Fill de la família més influent d'Alella als segles XV i XVI, va despuntar per la seva carrera eclesiàstica, però també per la seva passió per les arts i les antiguitats.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Esglèsia
05 |  L'Església de Sant Feliu Amagar

A la dreta, el carrer del Rector Desplà ens condueix al pati d'entrada de l'església. La seva façana, datada del 1611, té un treball artístic molt senzill de gust classicista propi de l´època. Hi destaquen les dues columnes helicoidals que sostenen la figura del sant dins d'un frontó partit de caràcter barroc.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Nau Companyia
06 |  Nau de Can Bragulat Amagar

El carrer Dom Bosco ens guiarà fins a la riera Coma Fosca, on trobarem la masia de Can Bragulat del segle XIV i la nau de Can Bragulat uns metres riera amunt. Aquesta va ser construïda adossada a la masia quan la família va apostar per la indústria tèxtil com a conseqüència a la crisi de la fil·loxera.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Can Manyé. Espai d'Art i Creació
07 |  Can Manyé Amagar

Si caminem Riera amunt trobarem Can Manyé, una antiga masia reconvertida en fàbrica tèxtil a principis del segle XX. Actualment és un equipament municipal destinat a usos culturals. Si visitem el seu interior diàfan, podrem reconstruir com eren els antics espais industrials que van modernitzar Alella.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Antoni Gaudí
08 |  Antoni Gaudí Amagar

Seguint la riera i girant a la dreta el carrer de les Quatre Torres, trobarem el parc de Gaudí. L'any 2001 es va aixecar aquest parc en honor a l'arquitecte. Diversos elements emfatitzen l'admiració per Gaudí com ara el monòlit commemoratiu (1965) o l'escultura “El llibre de Gaudí” (Fili Plaza, 2002).

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Les 4 torres
09 |  Les Quatre Torres Amagar

  Ens dirigirem al carrer Balmes i pujarem pel carrer estret fins a la cruïlla de l'Av. d'Antoni Borrell amb el carrer de les escoles Pies. Allà trobarem l'entrada a les Quatre Torres, coneguda com a casa del Terçó fins al segle XIX, residència de rics industrials que conserva un dels jardins romàntics millors conservats. Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

La Torre del Governador
10 |  La Torre del Governador Amagar

Tornem a la riera de la Coma Fosca i seguim amunt fins a arribar a la Torre del Governador. Aquesta finca va acollir diferents governadors de Catalunya al llarg de 400 anys fins que la va adquirir a finals del segle XIX l'industrial i polític Antoni Borrell donant-li l'aspecte modernista que conserva actualment.

Anar-hiSeguir la ruta amb Google maps

Escorxador
11 |  L'escorxador Amagar
Continuem  pel passeig de Marià Estrada que ens porta a l'antic escorxador. Es tracta d'un edifici construït a finals del segle XIX i reconvertit des de 2010 en seu de la Policia Local. Dels tres cossos de planta baixa destaca en alçada el central, d'aquesta manera s'aconseguia més ventilació i il·luminació.
Fàbrica de pintures
12 |  La fàbrica de pintures Amagar

Davant de l'escorxador trobem el torrent de Vallbona, que ens connecta amb la fàbrica de pintures. Aquest edifici, construït al segle XIX, presenta una morfologia típica dels equipaments industrials de l'època. De la seva façana principal destaca el treball decoratiu del capcer i la finestra superior.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

can Bertran
15 |  Can Bertran Amagar

Baixem el torrent i girem pel carrer de les Heures. A l'esquerra comença l'Avinguda de Sant Josep de Calasanç, des d'on podem veure Can Bertran. Aquest edifici modernista de caràcter historicista, va ser edificat a finals del segle XIX com un exemple més dels edificis d'estiuejants d'aquell moment.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Can Gaza
14 |  Can Gaza Amagar

Seguint el nostre camí de pujada, a pocs metres, arribem fins a can Gaza. Tota aquesta zona es va construir al com a eixample del municipi. La masia, que es remunta al segle XVII, presenta una imatge molt neoclàssica. Hi destaquen les hídries del coronament, vasos grecs que servien per transportar líquids.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Ferrer i guardia
13 |  Francesc Ferrer i Guàrdia Amagar

Més amunt, rodejada d'un paisatge d'horts, vinyes i antigues masies, es conserva la casa natal del pioner de l'Escola Moderna: Francesc Ferrer i Guàrdia. Des de l'entrada del recinte es pot veure un conjunt divers de construccions, l'origen del qual es remunta al segle XV. Als fons i a la dreta es pot observar la petita masia on va néixer aquest pedagog revolucionari.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Can Llimona
12 |  Can Llimona Amagar

Continuem el nostre camí de pujada i un cop a la cruïlla, podem veure a l'esquerra la finca de can Llimona, exemple de transformació d'espai de pagès a residència d'estiu per industrials barcelonesos. Un exponent del modernisme de caràcter neogòtic que podem apreciar bé des de la Coma Clara.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Vinícola
16 |  Alella Vinícola Amagar

Desfem el camí i creuem la rambla d´Àngel Guimerà per visitar el celler Alella Vinícola, que des de l'any 1906 fins al 1998 va funcionar com a cooperativa. L'aspecte actual de l'edifici data del 1950 i destaca el diàleg entre l'interior modernista i una façana noucentista de caràcter popular i classicista.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Barri del Rost
17 |  El barri del Rost Amagar

Baixem la rambla d´Àngel Guimerà fins al carrer Gurri. Tot el que queda a aquesta banda de la riera és el barri del Rost, un petit barri que a mitjans del segle XIX va adoptar gran part de la seva fesomia actual. Val la pena passejar pels seus carrers i veure les peculiars andrones i patis davanters.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Escoles Fabra
18 |  Escoles Fabra Amagar

Al principi de la rambla es troba aquest complex en forma de L que va ser construir pel destacat arquitecte català Josep Goday i Casals, especialista en arquitectura d'escoles. L'edifici destaca per la seva modernitat i concepció gairebé preracionalista, i per la seva inscripció en català i tipografia moderna.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Creu del Terme
19 |  La Creu de Terme Amagar

Si creuem la plaça dels Germans Lleonart cap a l'altra banda i pugem el passeig de la Creu de Pedra, anirem a parar a l´últim element d'aquest itinerari: la Creu de Terme, un important element de la memòria històrica d'Alella. Presenta les imatges dels evangelistes, de la Mare de Déu i de Crist.

Anar-hi Seguir la ruta amb Google maps

Pujar al principi de la pàgina