Ajuntament d#39;Alella
Portada|Salut i Benestar|4es Jornades de Salut Mental
 

Les quartes Jornades de Salut Mental se celebraran del 6 al 9 de novembre sota el títol "Trenquem estigmes, obrim noves realitats". Com a l'edició anterior, les jornades són obertes a tota la ciutadania amb activitats de diferent format i mantenen un jornada inaugural adreçada especialment a professionals i persones interessades en l'àmbit de la salut mental i emocional. 

Enguany les jornades centre el focus en els estigmes que envolten la salut mental i les noves experiències que des de diferents espais es promouen per tractar la salut mental des de l'enfocament dels drets humans amb una mirada més integradora i no discriminadora. 

fulletó jornades salunt mental 2024

fulletó jornades salunt mental 2024

Fitxer: Triptic_JSM_2024_VERSIO_DIGITAL.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 87.04 kB


DIMECRES 6 DE NOVEMBRE DE 2024

Biblioteca Ferrer i Guàrdia

19 h Presentació del llibre Fragments de calma constructiva, a càrrec de l'autor
Martí Soler ens presentarà la seva obra literària Fragments de calma constructiva, escrivint i dibuixant un trastorn mental. 

Antigues Escoles Fabra

De 18 a 20 h Taller (Re)Escriure'm sense estigma 
Un taller per treballar la identitat pròpia i el rol que la salut mental hi té, des de diferents punts de vista i amb l'escriptura com a eina principal, per acabar escrivint un relat de vida lliure.
Obert a tothom (especialment de 18 a 35 anys). 
Inscripció limitada a 15 participants.
Organitza: Ocell de Foc Barcelonès Nord

INSCRIPCIÓ

 

DIJOUS 7 DE NOVEMBRE DE 2024

Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

9.30 h Acte inaugural

A càrrec de:

  • Marc Almendro, alcalde d'Alella  
  • Magda Casamitjana, directora del Pla Nacional de Salut Mental i Addiccions del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya  

10 a 11.30 h Conversa-debat 

Estigmes i Salut Mental: construint noves realitats de forma cooperativa

El debat vol aportar una visió professional i en primera persona des de l'enfocament de drets humans. Hi participen referents en els processos de transformació radical de l'atenció en la salut mental, que aporten mirades i perspectives complementàries sobre la discriminació, l'estigma i els reptes en les futures polítiques públiques.

  • Albert Fages – Coordinador de l'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona                                                                                                       
  • Beatriz Pérez – Vocal de Recerca de l'Associació ActivaMent. Doctora en Persona i societat en el món contemporani. Investigadora i docent a la UVic-UCC
  • Diana González – Coordinadora de l'Observatori de Drets de la Federació Veus. Membre del Grup de Recerca en Primera Persona. Investigadora de la UB en projectes de transformació de l'atenció en Salut Mental
  • Ivan Cano – Responsable d'incidència política i Drets de la Federació Salut  Mental Catalunya. Doctor en Cures Integrals i Serveis de Salut
  • Josep Maria Solé – Director de la Fundació Support Girona. Consultor internacional en drets humans i canvis estratègics en la gestió d'organitzacions de serveis socials
  • Montserrat Rovira – Directora Serveis d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament de Barcelona. Coordinadora del grup de famílies de la Fundació Congrés Català Salut Mental

11.30 a 12.30 h Debat amb el públic assistent

12.30 h Cloenda de l'acte

  • A càrrec de Roser Ollé, regidora de Salut, Benestar i Equitat i Feminismes 

Seguidament: Aperitiu

INSCRIPCIÓ 

Can Lleonart

19 h Tertúlia. Salut mental i gent gran: riscos i oportunitats

Encara que la majoria de persones majors de 60 anys té bona salut, corren el risc d'experimentar problemàtiques de salut mental que requereixin atenció a llarg termini. No obstant això, aquesta etapa ens presenta un seguit d'oportunitats a les quals sovint no donem prou visibilitat. En parlem? 

  • A càrrec de: Isaac Lloveras. Psicòleg

INSCRIPCIÓ

DIVENDRES 8 DE NOVEMBRE DE 2024

Can Lleonart

9 a 13 h Jornada Intergeneracional. El nostre benestar emocional. Parlem de salut mental

T'agradaria poder compartir temes en relació al benestar emocional i aprendre més sobre els estigmes de la salut mental? I si a més a més pogués ser compartit amb gent jove? Si ets major de 60, aquesta jornada et proposa una trobada intergeneracional per poder tractar la salut mental intercanviant impressions i diferents realitats.

  • A càrrec de: Daniel Borrell. Psicòleg general sanitari i docent 

INSCRIPCIÓ 

Biblioteca Ferrer i Guàrdia

17.30 h Hora del conte. Espectacle infantil: Fuig, Bèstia!

A la Dolça se li ha ficat a la panxa la Fera dels Ais i tothom al regne té por d'apropar-s'hi. El seu pare, el rei, no sap què fer per ajudar-la. Un bon dia arriba un mercader de terres llunyanes que obrirà una escletxa d'esperança a través d'un viatge a la foscor per trobar on s'amaga la tristor. Aquest espectacle és una adaptació lliure d'un conte de Paulina Vergés De Echenique anomenat Sa Dragonera, editat per Sirpus. 

Adreçat a infants a partir de 4 anys i les seves famílies

  • A càrrec de: Mon Mas, narradora oral 

Espai d'Arts Escèniques

AJORNAT. 20 h Teatre: A la deriva

Coneguda per la seva participació al Polònia de TV3, Lara Díez Quintanilla és també una actriu i dramaturga de renom llicenciada en Psicologia. El seu interès per la salut mental l'ha portada a dramatitzar en aquesta obra diverses entrevistes als familiars i a les persones que, en les últimes dècades, han viscut ingressos en diferents hospitals psiquiàtrics del nostre territori.
Com és viure en un psiquiàtric? Què et pot ajudar a sortirne? I com es viu mentre una filla, un germà o una mare és a dins? A la deriva reflecteix com ha anat canviant el concepte d'ingrés psiquiàtric i com n’és de diferent per a cada persona. Una obra polièdrica per acostar-nos a la malaltia mental i trencar el tabú que l'acompanya.

Dramatúrgia i direcció: Lara Díez Quintanilla
Idea original i interpretació: Marta Montiel i Elies Barberà
Música: Laia Vallès
Espai sonor i il·luminació: Lluís Robirola
Disseny d'espai i vestuari: Lluna Albert

Preu: Entre 2,5 i 3 euros
Venda d'entrades:

Oficina de Turisme
alella.koobin.cat
Taquilla 1 hora abans de l'espectacle.

Servei de canguratge: inscripcions a alella.ssocials@alella.cat

 

DISSABTE 9  DE NOVEMBRE DE 2024

Plaça de l'Ajuntament

11.30 h Programa de ràdio Nikosia en directe.

Nikosia és un col·lectiu, format per persones amb i sense itineraris medicalitzats de patiment, que busca generar noves maneres d'escolta, cures, acolliment i lluita en el camp de la salut psíquica i emocional. En aquesta ocasió tindrem l'oportunitat d'assistir com a públic a un programa de ràdio que tractarà sobre els estigmes i la salut mental. T'hi animes?
Organitzat per l'associació Alella Poble Cuidador 

 

 


EDICIONS ANTERIORS