• Logo ERC+SxA

    A finals de gener es va produir al Port Olímpic una baralla entre diversos joves d'ètnia gitana que va resultar en la mort d'un d'ells. Com a conseqüència, gairebé 500 persones de les famílies dels agressors van haver de fugir de casa seva, als barris de La Mina i de Sant Roc, amb la seva vida amenaçada per la família del mort. Una part d'aquestes persones, 15 adults i 17 menors, van arribar al nostre poble aproximadament un mes després i van ocupar tres habitatges buits dels barris d'Alella de Mar.

    L'ocupació de vivendes és un acte il·legal i com a tal, nosaltres no l'aprovem. Ara bé, un cop arribades aquestes persones al nostre poble, donades les condicions excepcionals que van produir la fugida de les seves llars i donat l'estat precari en que van arribar i la presència de diversos infants de curta edat, va ser necessari proporcionar-los un suport d'emergència (tal i com marca el Protocol d'Emergències Socials d'Alella). Així es va fer, en forma d'alimentació bàsica, kits d'higiene i mantes, durant els primers 5 dies. En un primer moment, seguint el consell de la Generalitat, no es va fer pública la situació per no posar en risc aquestes persones i els veïnats. En tot moment, però, l'alcalde va estar a disposició de tots aquells veïns que van voler parlar amb ell. Des de l'inici, s'està treballant en coordinació amb altres ajuntaments i amb la Generalitat per tal de propiciar que aquestes persones puguin tornar al més aviat possible a les seves llars.

    Més enllà del fet concret de l'ocupació, que no és poc ni és menor, sobretot pels veïns i veïnes propers a les cases ocupades, aquestes famílies no han provocat cap conflicte de convivència. Aquestes persones ens han fet saber que volen tornar a casa seva i reprendre la seva vida habitual. S'està treballant en això des de diverses esferes: mediació amb Mossos, Departament d'Habitatge de la Generalitat per trobar-los un habitatge alternatiu, etc.

    En els últims dies s'està produint una reacció veïnal, al nostre parer gens desitjable, que està portant a crear un clima de confrontació. Des d'aquí fem una crida a la calma i a no caure en difamacions basades en estereotips i rumors discriminatoris, evitant falses rumorologies.

    Els veïns i veïnes han de tenir la certesa que des del govern municipal s'està fent tot el possible per acabar amb aquesta situació que no fa content a ningú.