La 50a Festa de la Verema, una edició per fer memòria i deixar empremta
Passejda

Alella ha donat aquest dimecres, 4 de setembre, el tret de sortida a la 50a Festa de la Verema, una edició especial amb una doble mirada, al passat i al futur, d’aquest important esdeveniment que identifica Alella com a municipi vitivinícola i que converteix el poble del Maresme en un aparador privilegiat de la DO Alella. La festa se celebra del 4 al 15 de setembre, i tot i que la inauguració oficial serà el 6 de setembre, el punt de partida ha estat una passejada per la història d'aquesta festa, fent memòria i deixant empremta d'aquesta fita. La comitiva ha sortit de la Plaça de l'Ajuntament i ha fet la seva primera parada al moll de càrrega, on s'ha deixat dues empremtes d’aquesta celebració. Per una banda, s'ha posat el nom de la Placeta de la Verema a aquest espai que uneix la Plaça de l'Ajuntament amb l'Hort de la Rectoria, dos espais de referència per la Festa de la Verema, i per l'altra s'ha descobert l'escultura commemorativa "Molècula d'un poble", realitzada per l'artista alellenc Ricard Aymar. L'obra uneix tres conceptes d'agrupament i comunitat: l'estructura molecular, el raïm i el poble, segons ha explicat el mateix autor.

La passejada dels 50 anys ha continuat fins a la premsa que presideix l'entrada del municipi, construïda l'any 1975 amb motiu de la celebració de les festes del Mil·lenari del poble, que és també el punt de partida de la Festa de la Verema d'Alella. L'acte ha comptat amb la presència dels descendents de l'escultor, Isidre Oliveras, va que va construir la premsa del Mil·lenari i el picapedrer que va portar la pedra granítica amb la qual es va realitzar, Andreu Calatayud. La passejada ha finalitzat a les antigues Escoles Fabra, on l'alcalde, Marc Almendro, i la regidora de Turisme, Elisabet Vilaró, han explicat alguns dels trets principals de la festa d'enguany i han agraït la dedicació de moltes persones que han fet possible mantenir viva i en forma aquesta celebració després de 50 edicions. Finalment, les persones assistents van poder visitar l'exposició "Fem memòria: 50 festes de la Verema, que es pot visitar a Can Lleonart fins al 25 de setembre i que recull una mostra dels cartells i programes de la festa des dels inicis fins a l’actualitat, alguns dels porrons de la col·lecció del Casal d’Alella, audiovisuals relacionats amb els cellers i altres elements identificatius de la festa.

Un cartell de luxe 

El compte enrere de la celebració, que tindrà lloc del 4 al 15 de setembre, es va donar el 18 d'abril amb la presentació de la imatge d'aquesta 50a edició de la Festa de la Verema. Un encàrrec fet per l'Ajuntament al dissenyador alellenc Enric Satué i Llop (Barcelona, 1938),  un dels màxims representants del disseny gràfic al nostre país, raó per la qual ha rebut enguany el premi Laus d’Honor 2024 per part de l’Associació de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD).

La seva imatge gràfica acompanya un programa amb un cartell de luxe en el qual destaquen la presència d’alguns dels sommeliers més reconeguts del moment com a Josep Roca, Ferran Centelles, Montse Velasco, Joan Lluis Gomez, Ximena Pastor i Maria Pont, juntament amb altres sommeliers locals com l’Eli Vidal o Marc Guallar. L’acte d’inauguració comptarà amb la participació del 132è president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la diputada de Turisme de la Diputació, Abigail Garrido.

Una Festa plena d'ingredients 

En aquest edició especial s'estrenen diferents activitats com el concurs de tast de vins per parelles, la caminada popular i les edicions en francès i anglès de l’acte “Un celler, un vi”, un punt de trobada i presentació de vins de tots els cellers de la DO o els vermuts musicals al pati de Can Viló. Noves propostes que demostren que la festa té molt camí per recórrer i que s’uneixen a l’oferta habitual amb més d’una seixantena de propostes que tenen l’objectiu de fer d’altaveu del patrimoni vitivinícola, cultural i paisatgístic del territori de la Terra de la Pansa Blanca. No faltaran els tastos, les visites i les propostes dels cellers, les passejades pel territori, la presentació de vins o la proposta de tapes + vi. Ni tampoc les activitats de caràcter tradicional, com la tallada de raïm a la Vinya Testimonial, la trepitjada de la pubilla, les dames d’honor i els hereus, el correfoc, la trobada de gegants, la Fira-Mercat, els concerts i les activitats familiars. 

Més vins i degustacions a la Mostra 

La Mostra de Vi DO Alella i Gastronomia guanya espai amb la incorporació del pati de la finca privada de Can Viló. Enguany hi haurà més presència de vins, amb set cellers i un vinyetaries de la DO i la presència per primera vegada d’un estand de vins del municipi de Carquefou. L’espai de degustació també creixerà amb més oferta de bars i restaurants durant els tres dies de la mostra. La Mostra tindrà lloc els dies 6, 7 i 8 de setembre, de 20 a 23h.

Tercera edició dels Premis Verema 

Un dels moments especials i emotius de la festa, serà l’acte d’homenatge a les persones que han tingut un paper important en l’àmbit vitivinícola alellenc. En aquesta tercera edició, els Premis Verema seran atorgats al Casal d’Alella, com a coiniciadors de la festa, a Papers de vi, publicació referent en el món del vi i puntal en la difusió de la DO Alella, i a Jordi Pujolràs, en homenatge pòstum a qui fou enòleg d’Alella Vinícola i secretari del Consell Regulador. El lliurament de premis tindrà lloc el 15 de setembre a les 12h a l’Espai d’Arts Escèniques. 

La proposta artística de Can Manyé

Can Manyé proposa per aquesta Festa de la Verema l'exposició "Lugar·grafia#2", un projecte en comunió entre les artistes Kati Riquelme i Mercè Soler, que es desprenen de les seves pràctiques individuals per a explorar juntes el territori. Lugar·grafia#2 convida a explorar la verema com un esdeveniment estacional que no sols marca el temps i la naturalesa, sinó també el plaer, la comunitat i el simbolisme cultural. La verema es converteix en un símbol viu de la continuïtat cultural i la capacitat d´adaptació als temps canviants. Amb cada collita, amb cada brindis compartit, perduren les històries de la terra i les mans que la conreen, teixides en un tapís de significat que connecta generacions passades, presents i futures. L'exposició s'inaugura el 7 de setembre i es podrà visitar fins al 20 d'octubre. 

Marxandatge de la 50a Festa de la Verema

Enguany els tiquets dels vins i del menjar s’han d’adquirir als mateixos estands. Només es poden comprar a l’Oficina de Turisme i a l’estand de l’Ajuntament de forma anticipada la copa de vidre i la bossa porta copes i el material de marxandatge que s’ha elaborat especialment per a l'ocasió: samarretes, bosses i barrets de palla. Les inscripcions a les activitats es poden fer des del 23 d’agost a l’Oficina de Turisme i per Internet des de festaverema.alella.cat.

El porró commemoratiu del Casal d’Alella

El Casal d’Alella ha encarregat un porró commemoratiu de la 50a edició de la Festa de la Verema. El preu és de 45€ i caldrà fer reserva i pagament previs. Més informació info@casaldalella.cat 

Trobareu el programa de la Festa de la Verema i tota la informació a www.festaverema.alella.cat 

Programa de la 50a Festa de la Verema

Programa de la 50a Festa de la Verema

Fitxer: llibret_FV_2024_DEF.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 65
Mida: 10.71 MB

Publicat el 5 de setembre de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Plaça de l'Ajuntament, 1, 08328 Alella
Tel. 93 555 23 39 - Fax 93 540 03 28
alella.ajuntament@alella.cat
NIF. P0800300F
Logo Alella talent i vinyes
Biosphere
Logo consorci DO Alella
Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme
Turisme Catalunya
Logo DIBA
logo consell regulador DO Alella
PSL
Pujar al principi de la pàgina