Publicat el 10 d'octubre de 202210.10.2022
Jornades de Salut Mental cartell

Després de la bona acollida de la primera edició, en la qual es van inscriure més d'un centenar de persones, Alella acollirà els dies 10 i 11 de novembre la segona edició de les Jornades de Salut Mental. Promogudes des de la Regidoria de Promoció de la Salut, Ocupació i Ciutadania, les ponències i debats es desenvoluparan a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella i són obertes a totes les persones que tinguin interès professional o personal en aquest tema. Les Jornades compten amb la participació de les regidories de Cultura i Serveis a les Persones i amb la col·laboració de l'associació Alella poble cuidador. 

Amb el títol “Compartint sentits comuns per al benestar emocional”, enguany s'ha convidat especialistes d'arreu del territori català a reflexionar sobre les principals preocupacions de l'Organització Mundial de la Salut: la salut mental en l'adolescència i la joventut i la salut emocional i el suïcidi. El primer dia de les Jornades es dedicarà a debatre la primera d'aquestes qüestions, amb persones expertes en l'acompanyament a adolescents i joves en situacions d'especial fragilitat. La segona Jornada, es dedicarà a analitzar els recursos que la ciutadania té a l'abast per promocionar la salut emocional i prevenir el suïcidi.

En aquesta edició el programa amplia l'oferta d'activitats culturals amb la representació teatral Mi padre no era un famoso escritor ruso, de Bárbara Fournier, dues sessions de cinefòrum -sobre els documentals Veus contra l'estigma i Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya- i una conversa a Can Lleonart amb la poetessa i activista Princesa Inca i la filòloga Joana Masó, Premi ciutat de Barcelona 2021 d'assaig.

El programa inclou una desena d'activitats lúdiques i formatives, que es desenvoluparan durant els mesos de novembre i desembre, adreçades a les famílies cuidadores, als professionals d'atenció directa, a les joves i adolescents, i a tota la ciutadania amb interès a ampliar els seus coneixements i reforçar recursos personals d'autocura per fer front a les situacions de patiment mental.

Les Jornades són gratuïtes i obertes a tothom.

Jornades de Salut Mental. Diptic

Jornades de Salut Mental. Diptic

Fitxer: Diptic_JSM_2022.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 117.85 kB




segones JORNADES DE SALUT MENTAL    Dilluns 7 de novembreEspai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

De 9.30 a 14 h - Matí de cures per a professionals d'atenció directa

L'activitat de cures a professionals està adreçada al personal d'atenció directa de serveis socials, altres serveis municipals i recursos de la zona, del tipus residències i fundacions tutelars. Un matí de dilluns atípic per canviar la rutina i començar la setmana amb un espai pensat per cuidar-nos i que ens cuidin.

La primera part serà un espai de conversa balsàmica Pepe Leal, psicòleg clínic especialitzat en supervisió d'equips. La conversa estarà moderada per Sergi Rabassa, coordinador de l’àrea de Serveis a les Persones de l'Ajuntament d'Alella.

La segona part serà un espai de teatre de les oprimides per a les professionals que cuiden en situacions extremes, dinamitzat per Antonio Masegosa i Míriam Camps de l'Associació Utopía Barcelona

FORMULARI D'INSCRIPCIONS

 Dijous 10 de novembre

Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

L'adolescència és una etapa de transicions i vivències durant la recerca de la pròpia identitat. Els canvis i descobriments que viuen les joves plantegen dubtes, preocupacions, i en molts casos, malestar mental. Proposem un espai de reflexionar sobre la importància dels suports psicoemocionals durant situacions d'especial vulnerabilitat on es requereixen acompanyaments sensibles.

9 a 9.30 h - Presentació institucional

  • Sra. Magda Casamitjana – Directora Pla Nacional Salut Mental i Addiccions del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya
  • Sr. Marc Almendro – Alcalde d'Alella

9.30  a 11 h -  Taula rodona. Què necessitem per cuidar adolescents?

(violències – suïcidi – socioaddicions)

  • Dr. Mark Dangerfield PhD - Director de l'Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer – URLL.  
  •  Sr. Jorge Tió Rodriguez - Coordinador de l’ Àrea d’ adolescència i  joventut (ADO+) del Grup Sant Pere Claver 
  •  Sra. Susana Brignioni - Coordinadora Clínica del Servei d'Atenció a nens i adolescents tutelats (SAR) Fundació Nou Barris per la Salut Mental (FNB). Supervisora clínica EAIA's i CRAE's
  • Dra. Montserrat Dolz - Cap de l’Àrea infantojuvenil de Salut Mental del Parc Sanitaria Sant Joan de Déu. Experta en psicosis i inici precoç i estats mentals d'alt risc en població infantil i juvenil. 

Modera: Edgar Vinyals – Coorganitzador Jornades. Usuari durant l'adolescència dels serveis Hospitalaris UCA, Hospitals de Dia per Adolescent,  CSMIJ, SPOTT i centre obert. Expresident Federació Veus i Associació Obertament. 

11 a 11.30 h – Descans cafè

11.30 a 12.30 h – Diàleg amb fila zero i el públic assistent 

12.30 h Breu Cloenda – Comiat

19 h Cinefòrum Veus Contra L'Estigma. Col·loqui amb la directora Marta Espar

Documental de producció catalana emès al Sense Ficció de TV3 amb testimoniatges de persones que conviuen amb patiment mental extrem i que són supervivents a la psiquiatria. Des de la visió de ciutadanes compromeses amb moviments associatius, en el documental s'analitzen alguns dels reptes actuals del sistema públic de salut mental català i es contrasten amb iniciatives de països com Finlàndia o Suïssa.

FORMULARI D'INSCRIPCIONS

 divendres 11 de novembre

Espai d'Arts Escèniques d'Alella

Per sentir-nos bé és tan important la relació amb nosaltres com els vincles que establim amb les altres persones. A més, la participació satisfactòria de la vida cultural i comunitària esdevé un dels principals factors protectors per promocionar el benestar emocional. Proposem un espai d'anàlisi i reflexió per repensar problemàtiques que ens preocupen a qualsevol: la solitud, l'aïllament i el suïcidi. Analitzarem quins recursos tenim a prop per promocionar la pròpia salut mental i com donar suport a les persones que tenim al voltant.

9.30 a 11 h - Taula rodona. Com donem sentit comú a la salut mental: parlem de solitud, aïllament i suïcidi

  • Sra. Roser Civit – Psicòloga Centre Salut Mental El Masnou
  • Sra. Graciela Elosegui – Psiquiatre Centre Salut Mental El Masnou
  • Sra. Gloria Iniesta – Coordinadora Associació Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent
  • Sr. Carles Bonete – Responsable de l’Àrea Sociocomunitària de la Federació Salut Mental de Catalunya 

11 a 11.30 h – Descans – Cafè

11.30 a 12.30 h - Diàleg amb la Fila Zero i el públic assistent

12.30 a 13 h Cloenda Institucional

FORMULARI D'INSCRIPCIONS

Dissabte 12 de novembre  Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

19 h - Obra de teatre - Mi padre no era un famoso escritor ruso, de Bárbara Fournier

Un punt de partida: El descobriment d'un silenci familiar i la necessitat de reconstrucció de la història de la meva àvia paterna. 

La narració en format escènic d'una experiència individual i subjectiva, la d'una neta que desitja conèixer la història familiar, i, que en l'acte de compartir-la, es converteix en social,  en una acció poètica feminista i subversiva.

Un projecte de recerca personal i social, una reflexió sobre el cos, i com aquest cos i aquestes veus amb patiment es troben amb una societat que estigmatitza altres realitats, altres maneres d'estar en el món.

COMPRA D'ENTRADA

 dimarts 15 de novembre Seminari web per a familiars de persones amb problemes de salut mental

De 18.30 a 20 h

Acompanyar a persones amb malestar mental implica un compromís molt alt. A vegades suposa un repte que ens posa a prova, i en les situacions on compartim espais amb persones que estan vivint estats alterats de consciència sovint ens requereix sobrepassar els mateixos límits.  

Comptar amb informació que faciliti l'accés als recursos pot transformar la manera de fer front a aquestes situacions complexes, i, ens pot ajudar a prendre decisions difícils.  Proposem un espai per reflexionar sobre les necessitats d'orientació, atenció i suport de les persones que tenim vincles afectius amb persones amb etiquetes psiquiàtriques. 

En col·laboració amb la iniciativa Alella poble cuidador

 Dimecres 16 de novembreEspai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

18 h - Cinefòrum Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por.  Col·loqui amb la directora Mireia Sallarès

El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa i explora la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 - Granges-sur-Lot, 1994). Tosquelles va revolucionar la psiquitria en els temps crítics del s. XX. 

Marxista i llibertari, va ser uns dels introductors de la psicoanàlisi a Catalunya i és considerat el pare de l'escola francesa i de la psicoteràpia institucional, segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions 'malaltes'. Va modernitzar les institucions psiquiàtriques, amb la dignificació de l'atenció als malalts mentals.

Dissabte 19 de novembreCan  Lleonart

10 a 14 h - Taller. Recursos d'autocura i autogestió de la salut mental

Espai formatiu i d'orientació ètica, legal i farmacològica per definir com volem  que ens acompanyin el nostre entorn i els professionals que ens acompanyen en moments d'estats alterats de consciència.

Reflexionarem sobre la capacitat i la competència per prendre decisions segures a l'hora d'elaborar un pla de prevenció de crisis i el document de voluntats anticipades en salut mental.

En col·laboració amb la iniciativa Alella poble cuidador

 A partir del 28 de novembre Podcast de la iniciativa Alella poble cuidador sobre les Jornades de Salut Mental 2022 

Disponible a partir del 28 de novembre

En col·laboració amb el divulgador Pere-Andreu Jariod establirem diàlegs sobre la satisfacció amb la vida i com transitar els moments adversos. Abordarem les temàtiques que van ser tractades durant les jornades “Compartint sentits comuns pel benestar emocional” i reflexionarem sobre les conclusions que van compartir les ponents.

Dijous 22 de desembreCan Lleonart

19 h - Tertúlia “La poesia i la literatura com a bàlsam per la salut mental”

Una tertúlia per celebrar l'aventura de viure tot i els moments difícils que sovint transitem. Un espai de reflexió sobre l'art de sobreviure el patiment mental i com la poesia i la lectura resulten bàlsam, antídot i ens permeten aprendre del que a vegades vivim com incomprensible.

Conversadores:

  • Joana Masó. Filòloga. Membre del Centre Dona i Literatura vinculat a la Càtedra Unesco “Dones, desenvolupament i cultures”.  Premi Agustí Duran i Sanpere d'assaig, humanitats i història, per l'assaig Tosquelles. Curar les institucions.
  • Princesa Inca. Activista i Poetessa. Autora dels llibres Crujido i La mujer precipicio. Coautora dels llibres Dormidos en el nunca i Trazar el vacío. Coprotagonista del Documental Veus Contra l'Estigma emès a Sense Ficció de TV3.
  • Edgar Vinyals. Integrador Social. Coordinador del projecte de promoció de la salut mental de l'Ajuntament d'Alella. Expresident de la Federació Veus i de l'Associació Obertament. Coprotagonista del Documental Veus Contra l'Estigma emès a Sense Ficció de TV3. 

 Presenta: Carmesina Pons