Programa:
1. Dimarts 19 de novembre
19. 19h Biblioteca Ferrer i Guàrdia.
Do Dona i literatura: què vol dir mirar el fet literari des d'una perspectiva de gènere?
Sessió inaugural en la qual repassarem, en primer lloc, què són els feminismes i què vol dir aproximar-se al fet literari des d'una perspectiva de gènere. Recorrerem totes aquestes qüestions a propòsit d'alguns dels textos més representatius de la literatura escrita per dones en català.
2. Dimarts 26 de novembre
19. 19h Biblioteca Ferrer i Guàrdia.
Re Rere el rastre de l'erínia: literatura escrita per dones entre els segles XII i XIX
En aquesta sessió mirarem de seguir el rastre dels pocs testimonis literaris escrits per dones de què tenim constància en l’àmbit català abans de la modernitat, com són els d'algunes trobairitz, Isabel de Villena, etc. També mirarem d'esclarir els motius d'aquesta minsa representació femenina en el cànon oficial.
3. Dimarts 3 de desembre
19. 19h Can Manyé
L'e Eclosió del feminisme històric i la seva arribada a la literatura catalana del segle XX
En aquesta sessió resseguirem l'estela de les escriptores catalanes que, al llarg del segle XX, i tot sovint a pesar de la seva condició de dones (Víctor Català, Clementina Arderiu, Maria Aurèlia Capmany, Mercè Rodoreda...), van fer possible, de manera més o menys programàtica, l'articulació d'una genealogia literària femenina (i feminista) en les lletres catalanes, que esclata i es fa palesa de manera definitiva i irreversible amb figures com la de Maria-Mercè Marçal.
4. Dimarts 10 de desembre
19. 19h Can Manyé
E.(Trans) Feminisme. Expressions literàries en català del feminisme plural del segle XXI
Sessió final del curs, en la qual descobrirem algunes de les escriptores més representatives de l'actualitat literària en català, parant atenció en la manera com els seus textos posen el cos al centre del discurs literari: cossos de dona, LGTBQI+, cossos no-blancs, post-humans, cyborg, etc
Nota biogràfica de la tallerista:
Badalona, 1990. Creix tan de biaix i perifèrica com pot a Bufalà: ben als afores, ben limítrof. Decreix l'adolescència escoltant grunge, punk, thrash, i descobrint l'escalf coent de la literatura. S'hi engresca. Fa Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Després, comença una tesi doctoral (en curs) sobre La passió segons Renée Vivien, de Maria-Mercè Marçal, i és a partir d'aquí —i de Rodoreda, Blai Bonet, els forats de Sade, la droga de Lois Pereiro o l'insomni de Maria Cabrera—
Més informació www.alella.cat/25N