Ajuntament d#39;Alella
Portada|Cooperaciˇ|Beques estades solidÓries
 

L'Ajuntament torna a convocar enguany les Estades Solidàries que va recuperar l'any passat després d'una aturada de dos anys provocada per la pandèmia. Enguany s'ha optat per un canvi de destinació i l'acció es desenvoluparà, per primera vegada, al Brasil. Aquest país és un nou punt de treball per a l'Associació Catalana per la Pau, l'ONG a través de la qual es vehiculen les estades, i té per objectiu promoure estius de solidaritat per conèixer una altra realitat, convivint amb la gent del país, intercanviant experiències i difonent la realitat del Sud en el Nord.

Les sol·licituds es poden presentar del 8 al 22 d'abril de 2024 a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania o per Internet. L'Ajuntament destina 3.600 € a les dues beques (1.800 per a cadascuna), que inclouen les despeses de formació, viatge i assegurança.

Contingut de l'estada

L'estada es desenvoluparà durant tres setmanes del mes d'agost i té per objectiu conèixer de primera mà el projecte que duu a terme l'MST, com s'organitza, les comunitats que hi formen part, els projectes locals i les famílies que hi participen. Aquesta és una eina de sensibilització de les brigadistes, perquè puguin observar i conèixer la realitat de certes zones del Brasil, quines problemàtiques i necessitats tenen. Per després poder fer un retorn a la societat catalana, l'objectiu final de les brigades és poder transmetre el que s'ha viscut, escoltat i analitzar, i poder sensibilitzar a la població dels nostres territoris, perquè siguin més conscients de les realitats del sud global. Aquestes accions de sensibilització poden ser molt diverses, des de xerrades, articles, fotoreportatges, exposicions de fotografia, etc. No és un viatge turístic i cal evitar tenir una aptitud paternalista. 

L'organització d'acollida és el Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra, aquest és un moviment polític-social brasiler que lluita per la reforma agrària i la justícia social. El grup es troba entre els moviments socials més grans de Llatinoamèrica comptant entre els seus membres amb un milió i mig de pagesos sense terra organitzats al llarg de 23 dels 27 estats del Brasil. És un moviment organitzat per famílies camperoles que ocupen terres que no estan sent productives, per poder cultivar, fer-les seves i defensar la sobirania alimentària. En total, són a prop de 450.000 famílies que han conquistat la terra a través de la lluita i l'organització dels treballadors rurals. Els latifundis expropiats per als assentaments solen tenir poques millores i escasses infraestructures, com a sanejament, electricitat, accés a la cultura i a l'oci. Per això, les famílies que hi viuen continuen organitzant-se i duent a terme noves lluites per a conquistar aquests drets bàsics.

Les persones que fan l'estada tindrà l'oportunitat de conèixer de primera mà aquest moviment durant 20 dies d'agost del 2024. Seran acollits a São Paulo, on podran conèixer l'Escola Nacional Florestan Fernandes, i participar de xerrades i formacions respecte a la situació política i social del Brasil. Posteriorment a l'estada a l'escola, el grup es desplaçarà cap a Porto Seguro i Salvador, dues regions de Bahía, i on es troben alguns dels assentaments més importants del MST. En aquests assentaments, es podran trobar amb les treballadores rurals locals, compartir espais amb elles, comprendre, escoltar i poder generar recursos que després serveixin per fer el retorn a Catalunya. El retorn serà a São Paulo, on finalitzarà l'estada i es farà la tornada a Catalunya.

https://eldiaridelesestades.wordpress.com/?blogsub=confirming#subscribe-blog

Dues beques convocades per l'Ajuntament que permeten fer una estada a un país del sud de la mà de l'Associació Catalana per la Pau juntament amb la Fundació Pau i Solidaritat. La finalitat d'aquestes beques és la promoció del coneixement de la realitat del món i, en especial, la d'aquells països que són víctimes de relacions econòmiques injustes o viuen situacions de vulneració de Drets Humans per tal d'estimular, des d'aquest coneixement, la cultura de la solidaritat entre la ciutadania d'Alella.
Les beques cobreixen les despeses de la formació prèvia, bitllets d'avió i assegurança  de viatge. 
 
Quan i a on es fan?
Durant les tres primeres setmanes d'agost.
 
En què consisteixen?
 
Abans de marxar: Les persones becades hauran de participar en les accions formatives, en què es treballarà la situació actual a Brasil i la feina que realitza la contrapart.
 
Durant l'estada: Coneixerem de primera mà la realitat del país així com la tasca de la contrapart local amb diferents comunitats camperoles, fent seguiment de les estades a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació de l'Ajuntament. 
A la tornada: Explicarem l'experiència de l'estada a la ciutadania. 
 
Qui es pot beneficiar? 
Qualsevol persona major de 20 anys, que no tingui cap impediment físic o psíquic i que estigui empadronada a Alella des de fa més de dos anys.
Quan i on s'han de presentar les sol·licituds? 
Les sol·licituds es poden presentar de l'8 al 22 d'abril mb una instància general adjuntant tota la documentació requerida presencialment a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania o bé per Internet a través d'aquest enllaç si es disposa d'identificació digital.

Des d'aquest enllaç podeu accedir a tota la documentació i la informació per presentar la sol·licitud.

Consulteu les bases en aquest enllaç 

Més informació www.alella.cat/estadessolidaries 

Beques estades solidàries  Beques estades solidàriesbanner1-estades-solidaries
banner2-estades-solidaries