Filtrar esdeveniments
Exposicions temporals
Publicat el 9 d'abril de 202109.04.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Variacions sobre la gravetat del lloc, d'Israel Ariño i Clara Gassull
A Can Manyé, del 16 d'abril al 16 de maig de 2021
Cartell exposició Variacions sobre la gravetat del lloc
  • Dates: 
    Del 16 d'abril al 16 de maig de 2021
  • Horari: 
    dimecres, dijous i divendres, de 17 a 20h. Dissabte i diumenge, d'11 a 14h
  • Lloc: 
    Can Manyé, Espai d'art i creació
  • Organitza: 
    Ajuntament d'Alella
  • Preu: 
    Gratuït
  • Descripció

    Variacions sobre la gravetat del lloc és un diàleg entre dos artistes i dos llenguatges: les escultures de Clara Gassull i les fotografies d'Israel Ariño. El projecte  s'inicia en el marc d'una residència de creació en el centre d'art contemporani Domaine de Kerguéhennec, a la Bretanya francesa. L'any 2016, Israel Ariño va ser convidat a passar-hi dos mesos, en els quals va desenvolupar la sèrie fotogràfica La gravetat del lloc. Posteriorment, Clara Gassull reinterpreta aquesta sèrie partint de les idees i conceptes presents en les fotografies i creant un conjunt d'elements escultòrics. 

    Fonent els llenguatges de l'escultura i la imatge, vivint el bosc o extraient-ne elements, s'explora el lloc com a eix de vinculació emocional a través de la foscor, del límit del fet representable i de la percepció de la realitat. La nit apareix com a objecte de descobriment, misteri i plaer, com un espai jeroglífic que ens porta a imaginar alguna cosa més que el que realment veiem. Ens endinsem en el terreny del què és mental i imperceptible, de la descoberta.

    El treball fins ara s'ha pogut veure en diversos formats. Cada mostra és diferent i els elements exposats varien. Per aquesta ocasió comptem, a més de les fotografies i les escultures, amb alguns fragments de Paraules Locals de l'artista i poeta Perejaume, una lectura que va acompanyar l'Israel i la Clara al llarg del seu procés creatiu.
    En aquesta mostra a Can Manyé, també es pot veure una peça inèdita creada per ambdós artistes. Es tracta d'un conjunt ambrotips sobre vidre transparent que des d'un caràcter metafòric fa de punt d'unió entre tots dos treballs reflectint algunes de les idees principals del projecte.

    El treball s'ha exposat a Galerie Vu (Paris, 2017), Ufca (Algeciras, 2018) Zoème (Marsella, 2018), Fifty Dots (Barcelona, 2018), Box Galerie (Brussel·les, 2018), Tosei Gallery (Tokio, 2019), Espace JB ( Ginebra, 2019), Leporello ( Roma, 2019), Lumínic Festival (Sant Cugat, 2019), Fotointerpretacions (Barcelona, 2019) , Fineart (Igualada, 2021) . 

    Israel Ariño i Clara Gassull comparteixen projectes des del 2016. A més de Variacions sobre la gravetat del lloc han desenvolupat el treball Voyage en Pays du Clermontois que es formalitza tant amb una exposició com en un llibre publicat per Ediciones Anómalas. El 2018 van crear el projecte LaBabuch, un espai cultural al cor de França dedicat a trobades i tallers amb diferents autors, especialment enfocats al llenguatge fotogràfic. 

    CLARA GASSULL QUER 

    Combina projectes i mediació artística. Utilitza la fotografia juntament amb altres llenguatges com el dibuix, la paraula, l'escultura, el vídeo o la performance amb els quals sovint explora la relació entre el joc i el lloc, així com el nexe entre aquests dos termes, convidant a la contemplació, la reflexió i l'acció.

    Graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona (UB) i en Fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Des del 2019 porta el programa pedagògic de Can Manyé, espai d'art i creació contemporània d'Alella.

    El seu treball està representat per Fiftydots Gallery i s'ha pogut veure als festivals BFoto (2016), Lumínic Festival (2018) Fotointerpretacions (2019), Fineart igualada (2021). També a Fiftydots Gallery (2018) i Espace Séraphine Louis (2019).

    ISRAEL ARIÑO 
    El seu treball s'interpreta com una exploració d'universos que tenen a veure amb el caràcter més poètic de la imatge. Els records i les experiències del passat apareixen en les seves imatges de forma subconscient formant una narrativa fragmentada i simbòlica.

    A partir del 2001, s'instal·la com a professional en el camp de la imatge, repartint el seu temps entre la docència, la producció d'obres personals i la seva tasca com editor a Ediciones Anómalas. El seu treball s'exposa regularment a Espanya i de manera particular a França. Entre les exposicions més importants destaquem les següents: Cartographies éparses a la Box Galerie (2019), Le temps éparpillé 1995-2015 (2015) a l'Imagerie de Lannion i a la Galerie VU (2015), Atles i altres cartografies (2013) a la Galeria Tagomago de Barcelona. Ha estat convidat en residències d'artista en diferents ocasions: a la Maison Julien Gracq pel projecte Au gré du courant (2019), a Diaphane pel projecte Voyage en pays du clermontois (2018), a Toulouse a la Residence 1+2 (2017), al Domaine de Kerguéhennec pel projecte La gravetat del lloc (2016), a Le Blanc pel projecte Le nom qui efface la couleur (2013), al Carré d'Art pel projecte Térritoire d'Expériences (2012). 

    El seu treball està representat per la Fifty Dots Gallery (Barcelona), la Galerie VU (Paris), la Box Galerie (Brusseles), la Roy Kahmann Gallery (Amsterdam) i la Tosei Gallery (Tokyo).

    Divendres 16 d'abril 

    19.30h  Obertura de l'exposició. Fins al 16 de maig. Horari: dimecres, dijous i divendres, de 17 a 20h, i dissabte i diumenge, d'11 a 14h. 

    Diumenge 18 d'abril                                                                                                                                             

    11.30h Presentació del llibre La gravetat del lloc (Ediciones Anómalas, 2019) amb l'editora Montse Puig. Tot seguit els artistes Israel Ariño i Clara Gassull ens acostaran a la mostra amb una visita comentada. Cal inscripció prèvia a pomersm@alella.cat

    Diumenge 25 d'abril

    12.30h Els artistes Israel Ariño i Clara Gassull ens acostaran a la mostra amb una visita comentada que inclourà la lectura de fragments del llibre Paraules locals de Perejaume(Tushita Edicions, 2015). Cal inscripció prèvia a pomersm@alella.cat

    FULL DE SALA

     

Pujar al principi de la pàgina