Portada|Medi ambient|FRONT COMÚ CONTRA LA SEQUERA
 
Versió per imprimir
FRONT COMÚ CONTRA LA SEQUERA

La situació és greu i per això cal actuar des de tots els fronts possibles. Al marge de dotar-se de les normatives necessàries per reduir consums, l'Ajuntament ha pres mesures excepcionals per rebaixar el consum a la via pública i als equipaments municipals. 

  ACCIONS DE L'AJUNTAMENT PER REDUIR EL CONSUM Menys pressió en el subministrament

D'acord amb l'empresa Abgar, responsable del servei municipal d'aigua, s'ha rebaixat la pressió el màxim possible per garantir el subministrament a totes les llars i s'han reduït les freqüències de neteja dels dipòsits. 

Supressió del reg d'arbrat i zones verdes

S'ha suspès el reg de zones verdes i jardins i només es manté en els arbres acabats de plantar amb risc de mort. A les fases anteriors ja s'havien suprimit els regs automàtics i només es feien puntualment cada 10 o 15 dies per garantir la supervivència. El reg diari amb aigua de les zones d'esbarjo per a gossos s'ha suspès i només es faran desinfeccions amb eines específiques. La neteja viària es deixarà de fer amb l'aigua de pou de Can Lleonart, que passarà íntegrament a la xarxa d'abastament, i es farà amb aigua no potabilitzable. 

Restriccions a les fonts públiques

Les fonts es mantenen obertes, però s'ha abaixat la pressió i se n'han instal·lat brides que redueixin el raig d'aigua de les aixetes. A més, s'han posat cartells informant que no es pot carregar aigua i que només es pot utilitzar per beure. 

Actuacions als equipaments 

S'han abaixat pressions i col·locat brides reductores als lavabos de tots els equipaments, juntament amb cartells amb recomanacions per a l'estalvi de l'aigua. Als centres educatius no es fan servir les dutxes i també se n'ha restringit l’ús als equipaments municipals. 

Estudis de l'estat de la xarxa

Des de l'inici de la crisi s'han realitzat controls a la xarxa per avaluar l'estat de les canonades i poder prioritzar les actuacions més urgents per millorar l'eficiència del servei. Segons l'empresa Agbar, les pèrdues per fuites i deficiències del sistema s'han reduït al 25%.

Petició de subvencions

L'Ajuntament ha presentat la sol·licitud per poder beneficiar-se de diferents línies de subvenció obertes per a la millora de la xarxa d'aigua i de pous de captació, que estan pendents de resolució.

Canvi de tarifes 

El Ple extraordinari i urgent celebrat el 15 de febrer va donar llum verda a la proposta de tarifes presentada per Agbar. El canvi persegueix fer front a l'increment del 30% del preu de l'aigua fixat per Aigüest Ter-Llobregat al gener de 2024 i afavorir el consum responsable, de manera que l'increment repercuteixi en els consums més elevats. Més informació en aquest enllaç.

Campanyes de sensibilitzacióEntre les accions que duu a terme l'Ajuntament per afavorir l'estalvi d'aigua, es dona molta importància a la sensibilització.

Campanya porta a porta

A banda de les accions comunicatives que es desenvolupen des de fa mesos, el 16 de febrer arrenca una campanya de sensibilització porta a porta, mitjançant la qual es resoldran dubtes i es faran arribar consells a les llars del municipi. Aquesta acció es complementa amb informacions al carrer i l'enviament d'una carta i l'oferiment d'assessorament a aquelles llars que excedeixen els consums i als grans consumidors. L'Ajuntament ha editat un díptic amb consells pràctics per a les llars que es repartirà al porta a porta. També es faran reunions amb els centres educatius i les residències del municipi. 

Desplegament de cartelleria i altres accions

S'han penjat cartells i s'ha instal·lat una pancarta alertant de l'emergència a una balconada de l'Ajuntament. A més es realitzaran accions a les escoles i s'instal·larà a la Rambla d’Àngel Guimerà, del 16 de febrer al 2 d'abril, l'exposició “Operació Aigua”, una iniciativa d'Agbar per reflexionar sobre la importància d'aquest recurs vital per a la supervivència del planeta. 

Exposició "Operació Aigüa"

Alella acull del 16 de febrer a l'1 d'abril l'exposició itinerant “Operació Aigua”, una iniciativa promoguda per l'empresa Agbar, concessionària del servei d'abastament d'aigua del municipi, que pretén sensibilitzar la població sobre el consum responsable de l'aigua. La mostra està instal·lada a la rambla Àngel Guimerà, al costat de la Porxada del Mercat. 

L'exposició, que compta amb el suport de l'Ajuntament d'Alella, persegueix conscienciar la ciutadania sobre la situació actual dels recursos hídrics i la disponibilitat d'aigua en el futur, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l'impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra va dirigida a tots els públics, tot i que fa especial èmfasi en l’àmbit familiar i escolar, i s'espera que rebi visites de l'alumnat del municipi durant els mesos de febrer i març. També està previst fer una passejada institucional inaugural amb responsables municipals i de l'empresa Agbar, el pròxim dimecres 28 de febrer, a les 10 h.

Una exposició educativa que recorre tota Catalunya

L'exposició “Operació Aigua” compta amb quatre blocs que tracten diferents temes relacionats amb el cicle de l'aigua: “Com contaminem l'aigua?”, “Com s'embruta l'aigua?”, “Aigua per a tothom?” i “Quanta aigua consumeixes?”. El contingut de cadascun dels blocs posa en relleu dades rellevants sobre la seva accessibilitat, com el cas de la xifra que indica que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d'aigua potable, o que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos o un 80 % de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, fet que provoca la contaminació de les aigües.

La mostra itinerant es va posar en marxa l'octubre de 2020 i ha recorregut una seixantena de localitats catalanes.

La iniciativa s'acompanya d'altres materials didàctics personalitzats adreçats a les escoles on s'explica de manera molt visual tot el cicle de l'aigua del municipi. El fulletó inclou consells d'estalvi d'aigua i un qüestionari per posar a prova els coneixements adquirits sobre aquest tema. 

Acte obert al públic el 13 de març

L'Ajuntament ha programat per al 13 de març una xerrada informativa oberta a tota la ciutadania per tractar el tema de la sequera, resoldre dubtes i donar consell d'estalvi d'aigua. A la sessió, que es farà a les 19 h a la Sala Carquefou de l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella, també es lliuraran airejadors d'aigua per a les aixetes.

Activitats escolars

L'Ajuntament ha mantingut reunions amb les direccions dels centres educatius per tal d'avaluar la situació i estudiar mesures reductores dels consums i pedagògiques per treballar a les aules amb l'alumnat.
S'ha posat a disposició de les escoles material didàctic personalitzat adreçat a les escoles on s'explica de manera molt visual tot el cicle de l'aigua del municipi. El fulletó inclou consells d'estalvi d'aigua i un qüestionari per posar a prova els coneixements adquirits sobre aquest tema. També “Operació Aigua”, una mostra per conscienciar sobre l'escassetat d'aquest recurs vital s'han programat visites de l'alumnat a l'exposició “Operació Aigua” i es faran activitats educatives a l'entorn del Dia Internacional de l'Aigua que se celebra el 22 de març. Aquest mateix dia, a les 11 h s'ha programat un espectacle familiar Goteta, l’última gota d'aigua a la Plaça de l'Ajuntament. 

    

Pujar al principi de la pàgina