Publicat el 20 de novembre de 202320.11.2023
Meritxell GenescÓ i Marc Almendro

Dins dels actes del Correllengua, el 18 de novembre s'ha celebrat a Can Lleonart l'acte de lliurament dels Premis Literaris Alella 2023. Meritxell GenescÓ, de Sant Salvador de Guardiola, ha estat la guanyadora de la 22a ediciˇ del premi de contes Alella a Guida Alzina per l'obra Joc simb˛lic.  

El jurat, format Anna Gas, Anna Ballbona i Fina Llorca, ha decidit per unanimitat guardonar aquest relat destacant la seva “frescor i originalitat” i la perspectiva de gŔnere present en una narraciˇ que va generant una ambientaciˇ misteriosa i unes expectatives que acaben amb un final molt suggeridor i obert a les interpretacions.

Enguany aspiraven al premi Guida Alzina un total de 93 obres procedents d'arreu dels Pa´sos Catalans. Hist˛ries ambientades en escenaris molt diferents, amb temes molt diversos com les relacions familiars o el rebuig de la violŔncia contra les dones, i amb obres amb variacions dialectals deliberadament remarcades pels autors i autores. El premi consisteix en 600 euros i la publicaciˇ de l'obra en la revista Alella

L'altre premi literari, el de poesia Alella a Maria Oleart, ha quedat desert per primera vegada en les seves 26 edicions d'hist˛ria. DesprÚs de la lectura i anÓlisi dels 45 poemaris presentats, una participaciˇ remarcable, el jurat format per Gl˛ria Coll, Gemma Garcia i Laia Llobera, ha decidit per unanimitat declarar el premi desert per tal de “preservar la qualitat literÓria i el prestigi” d'aquest certamen i de l'Editorial Fonoll, al considerar que cap de les obres destaca per la seva “originalitat, forma, ni estructura” i es denota poca coherŔncia en els treballs. Una decisiˇ que no Ús senzilla, per˛ que permetrÓ continuar fent que aquest sigui un certamen de referŔncia.

L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, ha destacat la importÓncia i la llarga traject˛ria dels Premis Literaris, remarcant el seu valor com a difusors de la literatura, la llengua i la cultura catalanes. Almendro ha reconegut el doble repte d'aquests guardons: mantenir una Ómplia participaciˇ i garantir la qualitat de les obres premiades. 

L'acte de lliurament va finalitzar amb l'espectacle “Parlen les dones”, un concert-recital de Lia Sampai, acompanyada per la guitarra d'AdriÓ PagŔs, en quŔ la cantautora va combinar canšons pr˛pies amb poesies musicades de Maria-MercŔ Maršal, Montserrat Abellˇ, MercŔ Rodoreda i altres dones referents de la cultura catalana.