Publicat el 3 de novembre de 202303.11.2023
Controls policia local

Amb l'horari d'hivern augmenta el risc de patir robatoris a domicilis donat que es fa fosc més aviat quan molts dels habitatges estan buits ja que les persones que hi viuen encara no han arribat a casa. En aquestes dates habitualment s'incrementa el nombre de robatoris i, per això, cal estar molt alerta i extremar les precaucions per evitar un repunt d'aquests fets delictius. 

Coincidint amb aquest període de major risc, la Policia Local posa en marxa l'operatiu DOMUS, amb la qual es reforcen els controls i les identificacions de persones i vehicles sospitosos als accessos als barris i a les entrades al municipi. La vigilància i el control es fa mitjançant de dues patrulles policials que es desplacen per la zona i, en funció de les necessitats, es reforça el patrullatge amb els nous mitjans de protecció i seguretat ciutadana, com són la vigilància amb el dron i la unitat canina. Els controls comencen al vespre i s'allarguen fins ben entrada la nit. 

Amb aquesta actuació es busca interceptar els lladres abans que cometin el delicte o que puguin fugir amb el botí. Al mateix temps, actua com a mesura dissuasiva perquè la presència policial pot fer desistir els lladres de cometre robatoris en el territori. 

En els controls s'identifiquen a persones i vehicles que puguin resultar sospitosos i es fan escorcolls per detectar elements que es puguin utilitzar per accedir a un domicili, com són inhibidors de freqüència, “potes de cabra”, claus angleses i altres eines. També es busquen altres materials, com passamuntanyes i guants.

Menys robatoris a tres primers trimestres

La pressió policial contra els robatoris a domicilis i els nous mitjans disponibles comencen a donar els seus fruits. A l'espera de les dades de l’últim trimestre, durant els 9 primers mesos de l'any s'han produït 32 robatoris, un 22% menys que en el mateix període de l'any anterior. 

Robatoris consumats de gener a setembre de 2023 
Gener: 2 (1 Ibars Meia i 1 Mas Coll)

Febrer: 5 ( 2 Nova Alella, 2 Can Comulada i 1 Alella de Mar)

Març: 6 (2 Can Comulada, 1 Ibars Meia, 1 Eixample i 1 Can Sors)

Abril: 2 (1 Nova Alella i 1 Garrofers) 

Maig: 4 (3 Alella de Mar i 1 Centre Urbà)

Juny: 2 (1 Centre Urbà i 1 Nova Alella) 

Juliol: 7 (2 Can Comulada, 2 Alella de Mar, 1 Can Magarola, 1 Garrofers i 1 Eixample) 

Agost: 2 (2 Eixample)

Setembre: 2 (1 Mas Coll i 1 Can Teixidó)

 Recomanacions per reforçar la seguretat a les llars

  • Instal·leu sistemes d'alarma i connecteu-la sempre, mentre dormiu i quan sou fora de casa.
  • És recomanable instal·lar un pany que disposi almenys de tres punts d'ancoratge al bastiment de la porta
  • Tanqueu sempre amb clau les portes d'accés al carrer a l'hora d'anar a dormir i quan us absenteu encara que sigui per un breu període de temps.
  • Comproveu que la porta del garatge queda tancada.
  • No deixeu les claus en cap amagatall extern al domicili.
  • Si perdeu les claus, canvieu els panys.
  • Si viviu en cases aïllades, podeu instal·lar temporitzadors automàtics d'encesa dels llums interiors o exteriors del domicili.
  • No tanqueu totalment les persianes. És un signe evident d'absència a la llar.  Mantingueu les persianes una mica aixecades, de manera que des de fora es pugui entendre que “hi ha algú dins”.
  • No obriu la porta a persones desconegudes.
  • Demaneu sempre la identificació al personal de l'aigua, la llum, el gas o el telèfon i comproveu el servei, trucant a la companyia. Desconfieu del número de telèfon que us faciliti el possible instal·lador.
  • Recolliu diàriament la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les vostres dades personals.
  • Si guardeu a casa objectes de valor, cal que instal·leu mesures de protecció efectives d'acord amb les vostres necessitats.
  • En cas de robatori, per facilitar la identificació de les vostres pertinences és convenient que guardeu la documentació i tingueu un inventari d'objectes amb el número de sèrie, la marca i el model.
  • Si sentiu un soroll estrany o advertiu la presència de persones amb actitud sospitosa a la rodalia del vostre domicili, no dubteu a trucar a la policia.
  • Si observeu portes o finestres forçades o indicis que s'hagi pogut produir un robatori, no toqueu res i aviseu la policia.
  • Feu ús del servei de notificació d'absències domiciliàries. Es tracta d'una mesura preventiva que té per objectiu prevenir robatoris i agilitar les gestions en els casos en què algú pateixi un robatori o qualsevol incident a casa seva mentre és fora del domicili perquè està de vacances o per altres motius. Per donar-se d'alta d'aquest servei cal emplenar el formulari de la pàgina alella.cat/absenciesdomiciliaries i fer-lo arribar a les dependències policials alella.policialocal@alella.cat o bé presencialment a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania.