Publicat el 20 d'abril de 202320.04.2023
Lectures amb mirades feministes

Aprofitant la diada de Sant Jordi i Santa Jordina, la Biblioteca Ferrer i Guàrdia anima la ciutadania a donar una ullada al seu fons de llibres amb mirada feminista. Us oferim algunes recomanacions de lectures disponibles en préstec a la Biblioteca que ajudaran a desmuntar mites de l'amor romàntic i canviar els estereotips de gènere. 

 Lectures per a persones adultes 

  • Solteres i encantades, una lectura sobre l'estigma de la solteria femenina i com esquivar-lo, de Núria Viladomat i Canudas.

Us han preguntat mai si teniu parella? I quan responeu que no, us han mirat amb cara de compassió i han intentat consolar-vos amb un “no pateixis, que aviat la trobaràs”? Segurament, la resposta és que sí, i aquest llibre parla concretament d'això. 

  • Solas, gozos y sombras de una manera de vivir, de Carmen Alborch.

Les dones soles no ens conformem. Vivim acompanyades mentre ens sentim estimades, mentre es manté el desig, mentre perduren la complicitat i el respecte. Però quan no existeix sincronització amb la nostra parella, preferim estar soles abans de resignar-nos al desamor. 

  • Violencia en parejas jóvenes, de Juana Dolores Santana Hernández i Rosaura González Méndez 

Les violències en les parelles es manifesten de forma gradual a mesura que augmenta el compromís. Aquesta guia pot ajudar a comprendre com les violències masclistes poden afectar a les noies joves en les seves primeres relacions.  

 Lectures infantils  

Per què les princeses són sempre rescatades? Per què els cavallers són sempre forts i valents? Per trencar amb aquests estereotips tenim recomanacions de llibres per a infants que podeu trobar a la Biblioteca:

  • Vull ser reina, de Susana Peix

Vull ser reina! -Què dius? Van riure alguns soldats. Això és impossible! -va exclamar un altre. -En tot cas, deus voler ser rei! «Tant se val», va pensar en Will, i no en va tornar a parlar. Però estava decidit: no pararia fins a aconseguir-ho.

  • El meu fill princesa, de Cheryl Kilodavis i il.lustrat per Suzanne DeSimone

Conte basat en fets reals que parlar de l'acceptació de les altres persones tal com són, i ens pot ajudar a prevenir l'assetjament escolar dirigit a nens i nenes que s'expressen diferent o que volen anar vestits i vestides com vulguin.

  • El príncep que volia portar vestit, de Patricia Vilar Ruiz

De forma casual‚ el príncep Fim es posa el vestit d'una donzella de la cort i... sorpresa!‚ es veu tan afavorit que decideix que‚ a partir d'aquell instant‚ sempre durà vestit. En aquesta aventura el nostre protagonista es trobarà amb seriosos problemes per fer canviar d'opinió el seu pare i haurà de lluitar contra els prejudicis. 

  • No sóc una princesa, de Dani Gomez

Visca les nenes que juguen al que volen, capaces d'imaginar-se en qualsevol aventura i que, si cal, criden: "No soc una princesa!".

  • No vull ser princesa, de Gregorz Kasdepke

A la Maria li encanta jugar a cavallers i princeses, però ella sempre vol ser el drac perquè és el personatge més divertit. Mobilitza a tota la família, i és una història divertida i esbojarrada sobre la importància de ser una mateixa.

  • Las princesas que cambian cuentos, de Juana Torrijos

Has pensat alguna que els contes poden ser diferents de com te'ls han explicat? Potser les protagonistes tenen alguna cosa a dir de la seva història? En aquest conte trobaràs una altra forma de veure'ls, des de la mirada de les protagonistes de les històries.

  • Ni jo princesa ni tu granota, d'Anna Agulló

Coneixeu aquella història de la princesa i la granota? Doncs, nosaltres l'hem canviat! Voleu saber que hi passa ara? Actualitzem el mite per tal de desfer estereotips sobre com han de comportar-se les nenes i com han de comportar-se els nens. 

  • Érase una vez que una princesa se salvó sola, de Sara Cano

Ella sola va crear una estratègia ràpida i eficaç per paralitzar a les persones malvades que es trobava el seu camí. 

  • Santa Jordina, d'Inés Macpherson i il·lustrat per Pilarín Bayés 

 Fa molts i molts anys, en una època on els mags i les bruixes encara existien, hi va viure una noia que va decidir canviar el món.

  •  La revolta de Santa Jordina, de David Fernández

La Jordina és la primera a rebel·lar-se contra el rei tirà i el Drac Mercat, que no volen renunciar als seus privilegis. El poble junt i unit, lluitant alhora, compartint assemblees i fent resistència conjunta.