Publicat el 2 de novembre de 202202.11.2022
└pats en companyia

Al setembre arrencava oficialment el projecte Radars, de suport a la gent gran en situaciˇ de soledat, i aquest mes de novembre es posa en marxa un nou servei emmarcat dins dels recursos municipals adrešats a convertir Alella en un referent en serveis d'atenciˇ i cura de les persones grans. ╔s el servei d’└pats en companyia, un compromÝs incl˛s dins del Pla d'Actuaciˇ Municipal 2019-2023 que s'ha vist endarrerit per les restriccions derivades de la pandŔmia. Amb la recuperaciˇ de la situaciˇ de la normalitat, l'Ajuntament ha pogut encetar aquest projecte, gestionat per la Regidoria de Serveis a les Persones, i que compta amb la implicaciˇ de diferents associacions i agents socials del municipi. 

Com el seu propi nom indica, el servei d’Ópats en companyia tÚ com a principal objectiu facilitar un lloc de trobada entre les persones grans del municipi, en un entorn agradable, obert i acollidor. Alhora, aquest nou recurs, tambÚ pretÚn facilitar una alimentaciˇ saludable i evitar situacions de solitud i/o a´llament social no volguts entre les persones grans del municipi. 

El servei, que s'ha posat en marxa aquest dimecres 2 de novembre, s'adreša a totes les persones empadronades a Alella majors de 65 anys.  EstÓ ubicat a l'espai social de la gent gran de Can Gaza, funciona de dilluns a divendres no festiu a partir de les 13 hores i estÓ dinamitzat per dues integradores socials de la Fundaciˇ Sant Francesc d'AssÝs d'Alella, que sˇn les encarregades de servir el menjar i de dinamitzar l'espai proposant activitats de sobretaula que s'allarguen fins a les 17 hores. DesprÚs qui vulgui pot participar en les activitats que s'ofereixen al Casal de la Gent Gran. Sˇn men˙s saludables, amb primer i segon plat, postres i beguda, que s'aniran renovant cada quinze dies. 

L'Alcalde d'Alella, Marc Almendro, ha explicat durant l'estrena del servei, que la voluntat d'aquesta iniciativa Ús que les persones grans es facin seu aquest espai i se sentin com a casa seva, en un entorn familiar i tranquil. MercŔ Vizern, regidora de Serveis a les Persones i Gent Gran, ha insistit que la intenciˇ Ús anar adaptant el servei a les necessitats de la gent que l'utilitza i ha remarcat la importÓncia que aquest recurs tÚ a l'hora de detectar situacions de vulnerabilitat o de risc. 

Poden accedir a aquest servei totes les persones majors de 65 anys empadronades a Alella que ho desitgin. I es pot fer des d'una doble via. Per iniciativa pr˛pia o bÚ accedint a travÚs de Serveis a les Persones de l'Ajuntament. En el cas que una persona vulgui anar de manera esporÓdica i puntual, el preu que s'aplica Ús de 7 euros i per poder anar a dinar nomÚs cal trucar al telŔfon 935406307 per reservar la plaša. Si la voluntat Ús anar de manera peri˛dica, dos, tres o mÚs dies a la setmana, des de Serveis Socials es farÓ una valoraciˇ de la situaciˇ particular  que determinarÓ el preu que s'aplica al servei que podrÓ ser de 5 euros, 2,5 euros o sense cap cost per a la persona usuÓria. En aquest primer dia de servei s'ha convidat a fer l'estrena del primer Ópat en companyia a l'associaciˇ de la Gent Gran, l'associaciˇ Alella poble cuidador a mÚs de representants de la Fundaciˇ Sant Francesc AssÝs, de l'└rea BÓsica de Salut i a l'equip de Serveis a les Persones. 

Per dur a terme aquesta iniciativa ha estat necessari dotar la cuina de Can Gaza dels elements adequats, com ara una nevera adaptada amb control de temperatura, un rentavaixella i un microones d’˙s industrials, i properament s'instalĚlarÓ un nou mobilitari. TambÚ s'han adquirit materials per parament de taula i jocs de sobretaula.

Un suport mÚs per a la gent gran
└pats en companyia Ús la darrera porta que s'obre dins del ventall de recursos adrešats a tenir cura de les persones, en especial de la gent gran. Aquest servei complementa d'altres ja Ómpliament consolidats com el Servei d'Atenciˇ DomiciliÓria (SAD), el servei de TeleassistŔncia o el transport a demanda, i d'altres com el recentment estrenat projecte Radars o el programa d'activitats trimestral adrešat a la gent gran.