Publicat el 6 de juliol de 202006.07.2020
capçalera infografia procés diagnosi Festa major

L'Ajuntament inicia un procés participatiu per recollir opinions compartides i fer una anàlisi de la situació actual de la Festa Major de Sant Feliu comptant amb la col·laboració del màxim nombre possible d'habitants d'Alella que busca aplicar-hi les millores que facin que sigui una celebració que hi vinculi tot el poble.

La Festa Major de Sant Feliu és un gran moment de trobada de tota la gent del poble, un esdeveniment en què hi ha una alta implicació i on la ciutadania mostra les seves ganes de compartir la tradició i la festa. La història de la Festa Major té un component de transmissió de les generacions anteriors cap a les últimes i, a la vegada, s'ha anat transformant segons la història i l'evolució de la societat.

Des de l'Ajuntament, i en concret des de les regidories de Festes i Participació, hi ha la voluntat de generar espais de reflexió, debat i consens sobre diferents temes d'interès ciutadà. I ara es vol iniciar un camí amb la ciutadania a través del procés de participació que ha de permetre fer una diagnosi per analitzar quin és l'eix identitari de la Festa Major, revisar-ne la història i l'origen i valorar-ne el model actual. Aquest procés neix amb la voluntat d'arribar a totes les alellenques i alellencs i de ser una eina útil de construcció ciutadana.

Un objectiu molt clar

La meta que s'ha proposat la Regidoria de Festes amb aquest procés participatiu és molt diàfana:

- Realitzar una diagnosi participativa sobre la identitat de la Festa Major, per analitzar quin és l'eix identitari i altres elements que influeixen en la seva organització.
- Crear xarxa entre els diferents agents del poble: entitats, ciutadania a títol individual, ajuntament, escoles, espais culturals, etc.
- Implicar la ciutadania a fer una diagnosi participativa de quin hauria de ser el tret identitari de la Festa Major.
- Crear un espai de participació format per persones de diferents àmbits i edats que ajudin a dinamitzar el procés.
- Obtenir una valoració ciutadana de la Festa Major tal i com s'organitza actualment.
- Realitzar propostes de millora viables que poguessin incorporar-se al model de Festa Major.

Per dur a terme aquest procés es farà en 5 fases fins el febrer 2021 on realitzarem un enquesta on line, una jornada de participació i diversos debats temàtics. Finalment s'acabarà amb un document consensuat de diagnosi i recull de propostes que defineixi el model de Festa Major. Cada fase consta de moments d'obertura i de tancament que s'aniran validant per part de les diferents comissions de treball i seguiment. 

Durant el procés de participació es vetllarà perquè en les diferents fases hi participin regidors/es, personal tècnic municipal, associacions i col·lectius de diferents edats i àmbits de la ciutadania en general. Es busca la inclusió i la diversitat de les diferents mirades i opinions del poble.

Grups de treball i seguiment

Per garantir la transparència i fer el rendiment de comptes del conduir aquest procés de participació es crearan tres comissions de seguiment del procés format per diferents persones: 

- La comissió de seguiment tècnica, formada per  12 àrees de l'Ajuntament, i la seva funció serà la de fer aportacions i analitzar els elements de gestió de la Festa Major.

- La comissió de seguiment política, formada per una persona de cada grup municipal dels partits polítics del Consistori i que no formi part del ple municipal. La finalitat d'aquest espai és informar de les fases del procés participatiu i fer aportacions i propostes en les diferents fases.

A banda de les comissions de seguiment també existeixen dos grups de treball mixt on es reuneixen amb més regularitat i tenen l'objectiu de participar de forma activa en el dia adia del procés aquests grups estan formats, personal tècnic , polític i ciutadania a títol individual. 

Tot plegat amb la idea de desembocar en una millora de la Festa Major de cara a l'edició del 2021, comptant amb la màxima diversitat de veus i persones que viuen al poble, per fer-la més diversa, enriquidora i participativa.

Infografia