Ajuntament d#39;Alella
Portada|Equitat de gènere|Jornades del 8 de Març. Dia Internacional de les Dones
 
8M

L'any 1977 les Nacions Unides van declarar el dia 8 de març com a Dia Internacional de les Dones. L'Ajuntament organitza diverses activitats per commemorar aquesta diada per tal de posar en valor el paper de les dones a la societat així com reflexionar sobre les desigualtats entre dones i homes. D'aquesta manera, es pretén sensibilitzar la població per avançar cap a una població més igualitària i justa per a tothom.

El programa del 8 de març inclou cada any activitats organitzades des de diferents àrees de l'Ajuntament així com per part de les entitats. Com a acte central, representants de les entitats de dones i del consistori llegeixen el manifest institucional.

El programa de les jornades del 8 de març compta amb la implicació de les diferents àrees i equipaments municipals i les propostes busquen arribar a tota mena de públic i a totes les edats. L'esperit del 8M abraçarà diferents escenaris: l’Àgora, la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, l'Espai d'Arts Escèniques, Can Manyé, Can Lleonart, a més de la Plaça de l'Ajuntament, entre d'altres.
El programa es desenvoluparà de l’1 al 17 de març de 2024 i inclou accions reivindicatives i/o festives, espectacles, tertúlies, una exposició i activitats adreçades al públic familiar i a l'alumnat d'ESO. L'acte institucional es farà el mateix 8 de març a la Plaça de l'Ajuntament a les 11 h. La Festa de Santa Madrona, del dia 15, és un dels plats forts

JORNADES 8M – DIA INTERNACIONAL DE LES DONES – 2024

Us animem a participar a les xarxes socials amb l'etiqueta  #8MAlella #DiaDonesAlella 

DIVENDRES 1 DE MARÇ

18 a 19.30 h. Àgora.

Taller d'autodefensa 

Des de l'autodefensa feminista apostem per una organització horitzontal, on totes podem dir la nostra opinió, en un espai segur i de cura, i així de manera col·lectiva poder anar millorant en les estratègies autodefensa emocionals, verbals o físiques. Les tècniques físiques es basen principalment en l'experiència de la pràctica de diferents disciplines d'arts marcials i esports de contacte amb l'objectiu de poder aprendre-les d'una manera fàcil d'assimilar i encadenar-les entre elles i, així, aconseguir aplicar-les d'una manera realista. Obert a adolescents i joves de 16 a 30 anys. 

Inscripcions en aquest FORMULARI 

DIJOUS 7 DE MARÇ 

A les 10:30 i a les 13h. Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

Activitat per als alumnes de 4t d'ESO de l'INS Alella

TEATRE FÒRUM “Històries d'Alba i Manu”

Teatre Fòrum Històries d'Alba i Manu: Peça teatral basada en experiències reals que mostra com les violències masclistes limiten les vides de les joves. A partir de dues escenes, treballarem temes relacionats amb la pressió estètica, grassofòbia, lgtbiqa+fòbia, sexpreading. També reflexionarem al voltant de com lligar, com gestionem les emocions, com posem límits i com diem que no. Una vegada acabada la peça teatral, es convida al públic a reflexionar, buscar i assajar, sobre l'escenari, estratègies i habilitats per fer front a les problemàtiques que plantegen les escenes.

 19 h. Can Lleonart

Tertúlia “Músiques empoderades” 

On són les dones a la clàssica? Quatre visions de dones professionals de la clàssica d'avui 

Ja fa quatre temporades que les Músiques Empoderades de Catalunya Música miren la clàssica amb ulls crítics i en femení. L'Alba Nogueras, la Mar Medinyà, la Marina Sala i l'Imma Trepat ens parlaran de la seva trajectòria i analitzaran quin és el paper de les dones professionals de la clàssica a dia d'avui.

Tertulianes: Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista; Imma Trepat, pianista, i l'Alba Nogueras, periodista musical

Reserva d'entrades en aquest FORMULARI 

DIVENDRES 8 DE MARÇ

10 h Plaça de l'Ajuntament

Escolta'm. Teatre fòrum. Taller de coeducació amb alumnes de sisè.

Taula dolça a càrrec de l'Associació de Dones Montserrat Roig.

11.30 h Plaça de l'Ajuntament

Acte institucional 8 de Març. Lectura del manifest. 

DIUMENGE 10 DE MARÇ

10.30 h  Oficina de Turisme

Tot passejant pels carrers d'Alella, explicarem elements patrimonials amb clau de dona. Que feien les dones benestants? I les de classe humil? Com era el treball a la fàbrica? I a la vinya? Qui era la Maria Copons i la Roser de ca l'Arenes? Per acabar visitarem vil·la Martorell, coneguda també com les Monges.

Recorregut aproximat: 2 km
Públic: familiar
Dificultat: Baixa-mitja
Tipus de recorregut: Ruta Urbana i Circular

Inscripcions en aquest enllaç

DIMARTS 12 DE MARÇ

19 h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

Llegir el teatre. Entrevistes breus a dones excepcionals, de Joan Yago

La primera lectura d'aquesta temporada serà Entrevistes breus a dones excepcionals de Joan Yago, es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya entre el 29 de febrer i el 31 de març de 2024. La trobada del club tindrà lloc el 12 de març a les 19 h i serà conduïda per l'Elisenda Guiu amb la presència extraordinària de la directora del muntatge i alellenca Mònica Bofill.Durada: 90 min
Preu: Gratuït

Inscripcions: b.alella.fg@diba.cat i 93 555 90 55
Condueix: Elisenda Guiu

DIVENDRES 15 DE MARÇ

Plaça Ajuntament 

Festa de Santa Madrona 

Alella celebrarà aquest 15 de març la festivitat de Santa Madrona amb una festa en honor a la seva patrona, que tindrà com a protagonista la geganta Madrona. Donem continuïtat a la celebració d'aquesta festivitat iniciada l'any 2017 amb l'estrena de toc de campanes per Santa Madrona, creat especialment per a ella pel campaner Pere Xarrié. 

Emmarcada dins dels actes de celebració del Dia Internacional de les Dones, la festa té per objectiu donar a conèixer la patrona d'Alella i reivindicar el paper de les dones al teixit associatiu i la cultura popular del nostre poble.

La festa comptarà amb la participació activa de les dones de diverses entitats locals, que han estat les protagonistes de la construcció de Santa Madrona 2024.

DIUMENGE 17 DE MARÇ

17.30 h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

Teatre familiar. La Petita Capmany. 

La Maria Aurèlia no entén la feina del seu pare. Aviat descobrirà que el món que coneix està en perill: tot pot desaparèixer. Acompanyada d'en Patufet, entrarà a un
univers on personatges del folklore català l'ajudaran a lluitar contra l'Oblit, a descobrir-se a si mateixa i a millorar la relació amb seu el pare.

L'espectacle vol ser un homenatge a Maria Aurèlia Capmany, dona compromesa en la lluita per la igualtat de gènere, a l'educació en valors de l'escola republicana i a la grandesa de la cultura popular del carrer.

Recomanat a partir de 6 anys.

Text: Ariadna Matas i Elsa Lluch
Direcció: Adrià Aubert
Actrius: Joana Roselló i Ariadna Matas
Música: Lluís Cartes

Venta d'entrades en aquest FORMULARI