Les golfes de Can Lleonart van ser escenari diumenge 11 de novembre del lliurament de Premis Literaris Alella 2018, la gran cita anual amb les lletres que organitza des de fa 22 anys l'Ajuntament per promocionar la literatura i la llengua catalanes i retre homenatge a dues escriptores que han deixat una forta petjada al poble: Maria Oleart i Guida Alzina. Enguany s'han presentat a les dues convocatòries un total de 87 obres, 60 en prossa i 27 en poesia.
La XXII edició del premi de poesia Alella a Maria Oleart va recaure en l'obra Un bes fet a mà, de Maria Rosa Sabater, resident al poble valencià de Gandia. El seu treball es va imposar entre les 27 obres presentades a aquest certamen. El jurat -format per Aina Torres, Francesc Gelonch i Josefa Contijoch- va destacar l'obra premiada com una “mirada poètica a la quotidianitat” en la qual l'autora s'enfronta a un tema tant punyent i difícil com la mort d'una manera original i amb una visió poètica de qualitat, un bon ús del vocabulari i una composició molt encertada. El premi Alella a Maria Oleart consisteix en la publicació de l'obra en edició comercial i una escultura cedida per l'escultor Mariano Andrés Vilella. El jurat també va concedir una menció especial a Ramon Ferrerons per l'obra Vent que no xiula, un recull de poemes que volen fer palesa la infravaloració del llenguatge de signes.
La XVII edició del premi de contes Alella a Guida Alzina va ser per Xavier Vidal, veí de Sabadell, per l'obra El dia que va morir Christopher Lee, un relat que posa sobre el paper les dificultats laborals que pateix molta gent a partir de certa edat i com s'han hagut de reinventar per tirar endavant, amb ironia i sentit de l'humor. El jurat format per Max Besora, Núria Dòria i Valerià Gaillard va considerar que el llenguatge i la trama fan d'aquesta obra “un conte perfecte” que destaca per sobre dels 60 relats presentats al certamen. El premi Alella a Guida Alzina està dotat amb 600 euros i l'obra es publicarà a la Revista Alella.
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, va agrair la tascar feta al llarg d'aquests anys pels diferents regidors de Cultura de l'Ajuntament per tal de mantenir l'aposta per la creació literària a través d'uns premis literaris que s'han convertit en referent arreu del territori de parla catalana.
El lliurament de premis cloure els actes del Correllengua, dedicat enguany a la Nova Cançó. La trobada de defensa de la llengua catalana es va iniciar amb la lectura del manifest escrit per a l'ocasió per Alguer Miquel, cantant del grup Txarango, a càrrec de l'alellenc Carles Pèrez, exregidor del cultura de l'Ajuntament i cap visible durant anys de la CAL a Alella. El grup VerdCel va posar música a l'acte interpretant alguns del temes més destacats de la Nova Cançó.
L'acte va ser organitzat per l'Ajuntament i les associacions d’Òmnium Cultural d'Alella, El Masnou i Teià i l'Assemblea per la Independència d'Alella.