Alternativa per Alella-CUP
  • Recentment s'ha fet viral als grups de Whatsapp i les xarxes socials un vídeo en què un adolescent n'agredeix un altre amb una porra extensible a can Patatina. La batussa degenera en una persecució pels carrers d'Alella. Pocs dies després va aparèixer una altra gravació, més antiga, en què el mateix busca-raons protagonitza un episodi semblant a la Porxada del Mercat. 

    Les expressions de violència entre joves representen una problemàtica complexa i de difícil abordatge, moltes vegades amb arrels a l'entorn familiar. Dissortadament, sempre n'hi ha hagut, de pinxos i camorristes, que han sembrat el pànic als carrers, als bars i als centres educatius. La diferència és que ara, les seves facècies s'enregistren amb el mòbil.

    A banda de l'atacant i les víctimes, les imatges mostren una munió de joves —nois i noies, pocs amb mascareta— que presencia la baralla. Els espectadors no tan sols no fan res per aturar-la, sinó que semblen esperar-la amb delit, entre crits, xiscles i somriures, talment hienes famolenques.

    Tot plegat fa pena i vergonya aliena. La que no tenen —això ja ho sabíem—cadenes de televisió com Antena 3 o Telecinco, prestes a mostrar a Espanya que la kale borroka està instal·lada a Catalunya. I la que no tenen, tampoc, les veus que atien la xenofòbia i el racisme contra el col·lectiu de menors migrants. Aquest alarmisme mediàtic i populista tot ho soluciona igual: amb més policia, més càmeres de vigilància i més rigor per part de la fiscalia.

    A Alella, l'Ajuntament hi ha reaccionat amb un comunicat de rebuig a la violència i d'explicació dels mecanismes de mediació i educació no formal que es duen a terme. Creiem que la resposta ha estat correcta i ajustada, i que s'han desplegat amb rapidesa tots els mecanismes per evitar que la situació no es desbordi.
    Sens dubte, la pandèmia ha agreujat la desorientació i el malestar de molts joves que no saben trobar el seu lloc en un context sense activitat esportiva reglada, sense oferta d'oci i cultura adient i amb dificultats per aplegar-se amb els amics i desenvolupar aficions comunes. 

    La societat té un repte cada cop que es produeix un canvi generacional. A Alella, aquest desafiament l'hem d'entomar com a comunitat. Per això cal estimular-ne el pensament crític, la consciència social i les formes de lleure alternatiu. Per no deixar ningú enrere. Per combatre la intimidació i la raó de la força per la solidaritat i la força de la raó. Certament, els joves són el futur, però també, i sobretot, són el present.