• La pandèmia està afectant de forma molt especial als sectors de la restauració, comerç i oci el que ens ha obligat a cercar solucions concretes als problemes concrets de cada sector, des de mesures profilàctiques a econòmiques.

    Al mes de juny es va presentar el document “Medidas para la reducción del contagio por el coronavirus SARS-CoV-2” elaborat pel comitè de tècnics constituït per l'Instituto para la Calidad Turística Española en col·laboració amb la Federación Nacional de Empresarios de Ocio y Espectáculos España de Noche.

    A mitjans del mes d'agost el Gobierno de España, per boca del ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar una sèrie de mesures destinades a frenar l'augment de contagis a Espanya. Moltes d'elles centrades en l'hostaleria i l'oci nocturn, que es van demostrar com a origen de diversos dels focus detectats després de l'estat d'alarma, per l'incompliment reiterat de les directius i recomanacions establertes. 

    En aquell moment, la patronal de l'oci Nocturn ja va reclamar a les comunitats autònomes ajudes. 

    El Gobierno de España va actuar, facilitant a aquest sector l'aplicació de l'eina de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que facilita exempcions de quotes a la Seguretat Social de l'aportació empresarial i a les quotes de recaptació conjunta: en empreses de menys de 50 treballadors el 80% de l'aportació empresarial reportada durant el període de tancament, i en les de 50 o més treballadors el 60%.

    Les circumstàncies han fet que la Generalitat anunci l'aplicació del PROCICAT, més sever que les mesures consensuades anteriorment esmentades alhora que ha anunciat una partida d'ajudes al sector de la restauració i el comerç sense concretar-les.

    Per això els socialistes exigim que l'anunci fet pel govern de la Generalitat de Catalunya de disposar d'una partida de 40 milions per ajudes al sector de la restauració i el comerç, sigui real i efectiu i siguin ajudes a fons perdut, directament vinculades a poder pagar lloguer de locals, sous del personal contractat per tal d'evitar tancaments de negocis i empreses relacionades en aquests sectors.

    I especialment volem donar total suport a treballadors i treballadores, i empresaris d'aquest sector, que ja va quedar molt afectat el passat mes de març amb el tancament de l'activitat al llarg de més de dos mesos, i que ara, amb aquestes noves mesures tornen a veure com han d'abaixar persianes.