Han transcorregut gairebé cinc mesos des de l´últim escrit a El Full, però sembla que hagi passat molt més temps. En aquest període hem tingut la sensació que el món s'alentia i, poc després, hem topat de morros amb una “nova normalitat” en la
qual estem més tutelades i controlades que mai per unes institucions que obeeixen els dictats d'unes esferes de poder ben allunyades de la societat real, la que vivim diàriament cadascuna de nosaltres.
Sembla que el control és més ferri, que les llibertats es veuen més compromeses i que cada cop tenim menys coses a decidir i moltes més a obeir, tan individualment com de forma col·lectiva.
A Alternativa per Alella-CUP apostem per la recuperació del pensament de grup i per les decisions a escala local que ens portin a millorar a escala global, i no pot ser d'altra manera: tenim la sort de viure en un entorn natural privilegiat on hi ha poques amenaces immediates, on sembla que estem més protegides perquè podem evitar les aglomeracions i el contagi de la maleïda COVID-19.
Però no deixa de ser un miratge. A l'hora de redactar aquest escrit, el límit de la restricció arriba a Badalona i sembla que, de moment, estem a territori segur. Però totes sabem –i qui no ho sàpiga hauria de reflexionar– que és una percepció errònia. La mobilitat i les interaccions amb l´àrea metropolitana són constants, i la relaxació patent envers les mesures bàsiques de prevenció (mascareta, distància i higiene) espanta.
Els casos de contagi de les últimes setmanes i la seva progressió geomètrica indica que no estem fent les coses bé i que depèn de la nostra manera d'actuar que no es decreti una nova quarantena i el corresponent estat d'alarma. Per tant, apel·lem al sentit comú i a la prudència, però també a fer la reflexió que hi ha moltes realitats en el nostre entorn i que no totes són tan còmodes i despreocupades fins que no les patim en les nostres pròpies carns.
Per això donem suport a les iniciatives de comunitat que aposten per maneres de fer diferents al circuit habitual (xarxes d'habitatge i aliments, solidaritat i serveis ciutadans alternatius, etc) i creiem que el canvi real ha de venir de nosaltres mateixes, com a persones conscients i que s'ocupen del seu entorn i les seves accions. Cuidem-nos!