El Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2019-2023 elaborat a l'inici d'aquest mandat, establia deu línies d'actuació prioritàries en matèria de Participació. Aquestes són i seran el full de ruta municipal que ens orientarà en quin model de participació volem al nostre poble. Busquem doncs que la ciutadana tingui un rol actiu en la transformació i millora de la societat. Per culminar aquest objectiu, des de l'Ajuntament s'ha reforçat el personal a l´àrea de participació, incorporant des del passat mes d'octubre a dues noves persones.
De quina participació estem parlant? Des d'aquest equip de govern entenem la participació ciutadana com el dret de la ciutadania a prendre part en els assumptes públics del seu interès; com la capacitat de la ciutadania a intervenir, de manera individual o col·lectiva, en la definició, aplicació i avaluació de les polítiques municipals a través de processos de consulta, deliberació, decisió, desenvolupament o avaluació, amb diferents graus d'intervenció: informació, consulta o deliberació, per tal de buscar solucions públiques que durin en el temps i construir respostes col·lectives.
És cert que la participació té un cert risc perquè pot passar que no sempre agradin els resultats. Tot i que serveix per moltes coses, no elimina les diferències d'opinions que poden haver-hi entre la gent. És per això que el més important de la participació és garantir una forma de prendre part de les decisions de manera plural i transparent, més enllà del resultat final.
Amb tot, el calendari de treball estratègic que tenim traçat per tal d'afavorir aquest model de participació és: en primer lloc l'elaboració del nou reglament de suport i registre de les associacions i col·lectius ciutadans, paral·lelament estem elaborant un pla de participació a nivell intern de l'Ajuntament i finalment revisarem el reglament de participació existent per tal d'avaluar els òrgans de participació, els espais de diàleg i impulsar nous projectes de participació com els pressupostos participatius, el viver d'entitats, el consell d'infants, etc.
Comencem a caminar sabent que serà un camí llarg no lliure de complexitats. Complexitats que aprofitarem per a obrir mires, per a buscar solucions i respostes col·lectives a problemes comuns i per veure'ls des de les diferents perspectives. I així anar adquirint una major confiança unes amb les altres i fent poble (i enfortint-lo!); perquè Alella som totes i tots.