L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha participat aquest dilluns, 23 de novembre, en una reunió d'alcaldes i alcaldesses de diferents municipis del Barcelonès Nord, del Maresme i del Vallès, i representants d'institucions universitàries, que ha tingut lloc al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), ubicat al Recinte Torribera de Santa Coloma de Gramenet, per informar dels nous passos conjunts en el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Besòs-Marina/Litoral.
El PECT és un projecte estratègic territorial que inclourà iniciatives conjuntes per al desenvolupament social i econòmic per al període 2014-2020, centrat en l'agroalimentació i la salut. Abarca un territori que compta amb prop de 500.000 habitants, dels municipis mencionats, que comparteixen una forta presència del sector agroalimentari, de restauració, de productors i turisme gastronòmic. El PECT s'inscriu en la nova política europea de l'Horitzó 2020 dins l'anomenada Estratègia de Recerca i Innovació d'Especialització Intel·ligent (RIS3) que es dirigeix al desenvolupament socioeconòmic dels territoris.
Els objectius estratègics del PECT són:
1. Cohesionar el territori Besòs-Marina/Litoral construint una estratègia d'especialització conjunta a partir dels agents i actius existents al territori.
2. Potenciar la col·laboració i la transferència de coneixement entre les institucions de coneixement dels àmbits d'especialització de Salut i Agroalimentació i les empreses per tal de connectar el sistema de R+D i el teixit productiu de l’àmbit.
3. Atès el seu baix nivell de facturació, explotar la base empresarial i tecnològica i la concentració de talent per tal de generar i fer créixer empreses innovadores amb vocació internacional en el si d'un ecosistema emprenedor
4. Millorar la productivitat del conjunt dels sectors amb focus en la innovació, l'emprenedoria i en la formació i talent, assegurant que les empreses i agents del territori compten amb les infraestructures i serveis necessaris per mantenir i incrementar la competitivitat.
5. Posicionar l'Eix del Coneixement Besòs-Marina/Litoral com a territori de màxima qualitat per al desenvolupament de projectes d'alt valor afegit i d'atracció i fixació d'inversió i talent
Alhora el document detalla que el PECT promou el desenvolupament de l’àmbit d'especialització en Agroalimentació, Gastronomia i Biotecnologia Verda; l’àmbit d'Especialització en Salut – Envelliment i Gent Gran; la iniciativa Transversal de Cohesió Social; iniciativa transversal d'Emprenedoria; la iniciativa transversal del Talent.
A la trobada han assistit, a més de l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l'alcaldessa de Tiana, Esther Pujol; l'alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido; i representants polítics dels ajuntaments de Sant Adrià, Montgat i Mataró. També hi era present com a amfitrió, el director del Campus de l'Alimentació, Dr. Màrius Rubiralta.
L'alcaldessa Núria Parlon ha presentat una carta de declaració d'intencions amb l'objectiu de dissenyar i desenvolupar conjuntament les iniciatives del PECT, de cara a la presentació a la convocatòria de fons europeus, el denominat RISC3CAT (fons del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER de Catalunya 2014-2010), que gestionarà el departament de Governació de la Generalitat de Catalunya.
El projecte compta amb la participació del Campus de l'Alimentació de Torribera de la UB, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Fundació Institut d'Investigació en Ciència de la Salut German Tries i Pujol.
La participació alellenca s'emmarca dins de l'acord de col·laboració signat signat el gener de 2015 amb la Universitat de Barcelona (UB), a través del campus de l'Alimentació, amb la finalitat de promoure l'estudi, la recerca i la difusió de les activitats relacionades amb l'agroalimentació i la gastronomia, en especial en el sector del vi, amb la promoció de la Denominació d'Origen Alella.
FONT: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet