Ajuntament d'Alella Festa de la Verema
Lliurament Premis Verema 2024

L'Espai d'Arts Escèniques va acollir diumenge 15 de setembre un dels actes finals i més emotius de la 50a edició de la Festa de la Verema: el lliurament dels Premis Verema. Un reconeixement que l'Ajuntament d'Alella va crear l'any 2022 per premiar i retre homenatge a alellencs i alellenques que al llarg de la seva trajectòria han tingut o tenen un vincle estret tant emocional com vital amb la terra i el sauló, els ceps, el raïm… en definitiva la vinya i el vi. 

En aquest tercer any, coincidint amb la 50a edició de la Festa de la Verema, els Premis han estat atorgats al Casal d’Alella, com a coiniciadors de la Festa, i a Papers de vi, publicació referent en el món del vi i que esdevé un puntal en la difusió de la DO Alella, i a Jordi Pujolràs, en homenatge pòstum a qui fou enòleg d’Alella Vinícola i secretari del Consell Regulador de la DO Alella.

L'acte, conduït per Fede Salas i Anna Alfaro, es va iniciar amb la intervenció de l'artista alellenc Ricard Aymar, autor de l'escultura "Molècula d'un poble" que dona nova forma als premis, i va continuar amb una felicitació enregistrada de la sommelier Rosa Vila, Premi Verema 2022, que va destacar el paper de les tres figures guardonades recordant algunes de les anècdotes i històries compartides amb totes tres al llarg dels anys.  

En la seva intervenció, l'alcalde Marc Almendro va destacar el paper important i decisiu que les tres figures premiades han fet per difondre i preservar la identitat i la cultura vitivinícola del poble, "fer comunitat i fer d'Alella un poble millor". En aquest sentit, l'alcalde es va referir a les dues idees claus que s'han mantingut en aquesta edició especial de la Festa de la Verema: l'agraïment a tota la gent que ha fet possible mantenir l'activitat vitivinícola i la difusió de la cultura, les tradicions i la relació del vincle amb la vinya que configura la identitat del poble. 

L'alcalde va reconèixer el paper "imprescindible" que ha tingut el Casal d'Alella per mantenir l'esperit del poble, promovent iniciatives que s'han convertit en tradició o donant aixopluc a altres entitats del municipi. En referència al premi rebut per Papers de Vi, l'alcalde va agrair la contribució d'aquest mitjà de comunicació, un dels pocs especialitats en el món vi que existeixen, per difondre i recollir la història d'Alella i de la DO. "És un tresor i una joia disposar d'aquest mitjà, que té un paper molt important per fer aquest periodisme local, en un moment globalitzant, perquè no es perdi i es mantingui per sempre la nostra realitat i com la vivim", va dir Almendro.

Marc Almendro va finalitzar el seu discurs destacant la trajectòria professional i humana de l'enòleg Jordi Pujolràs, mort el passat mes d'abril, premiat a títol pòstum, de qui va dir que "ha estat, és i serà durant molt de temps un referent de la DO", que va lluitar perquè el vi d'Alella fos referent arreu del món. "Una persona amb un cap privilegiat i una capacitat d'anàlisi brillant que va mantenir fins a la seva mort", va dir l'alcalde. "Un alellenc d'elecció que va decidir ser d'Alella, sent un més, arrelant-se i impregnant-se del poble" -va subratllar- des que va arribar l'any 1967 per treballar com a enòleg a Alella Vinícola. 

A l'acte van intervenir, en representació de la revista Papers de Vi,  Ramon Ruiz, Òscar Pallarès i Montse Serra, editor, director i periodista ideòloga del projecte, respectivament. Tots tres van agrair el premi i el suport que reben dels lectors, dels anunciants i de tot el sector vitivinícola. Ramon Ruiz va reconeixer sentir-se hereu de la feina feta per una generació d'alellencs que va aconseguir editar un butlletí en català, que va esdevenir la Revista Alella, durant les pitjors dècades del franquisme, la mateixa generació -va subratllar- que va crear el Casal d'Alella. Òscar Pallarès, per la seva part, va remarcar que no "és fàcil" tirar endavant aquesta publicació, que ja suma 40 números, però resulta molt gratificant perquè "estimem el vi, Alella i aquest territori". "Volem explicar al lector com és i què passa al territori i  col·laborem en l'esdevenir d'allò que passa en la DO", va dir Pallarès. La periodista alellenca Montse Serra, va defensar el periodisme de "qualitat i independent que contrasta informació i s'esforça per donar informació clara i entenedora". "Papers de Vi -va dir Serra- contribueix a construir periodisme vinícola, fent de notaris i de cronistes", posant veu als protagonistes, explicant tendències, les noves referències, la gastronomia, la cultura... i "defensant el paisatge agroforestal, l'agricultura periurbana, la pagesia". 

En nom del Casal d'Alella va intervenir la presidenta de l'associació Antònia de Gràcia, que va assegurar que l'entitat és hereva d'un passat fet persones que han contribuït a donar identitat a aquest poble i remarcant el compromís de l'entitat per continuar amb aquesta tasca. 

La part més emotiva va arribar al final de l'acte amb l'homenatge pòstum a Jordi Pujolràs, que va comptar amb la intervenció de la seva amiga Montse Garcia (Monchu) i la seva dona Rosa Maria Gonzàlez. Totes dues van destacar el seu gran sentit de l'humor, la seva passió per la música, pel vi i el territori i la seva fermesa en la defensa dels seus principis i la lluita per la llibertat. La música en directe amb dues peces de jazz, en honor de Jordi Pujolràs, va acompanyar aquesta part final de l'acte. 

×  
Acte de lliurament de la 3a edició dels Premis Verema d'Alella Acte de lliurament de la 3a edició dels Premis Verema d'Alella

×  
Alella lliura els 3rs Premis Verema Alella lliura els 3rs Premis Verema

Publicat el 16 de setembre de 2024