El 23 d’agost es van posar a la venda les entrades per assistir a les diferents activitats del programa de la 50a Festa de la Verema i en pocs minuts algunes ja se n’havien exhaurit. És una mostra de l’expectació i l’interès que desperta aquesta festa tan arrelada a Alella i a l’entorn i una de les cites important en el calendari vitivinícola de Catalunya. L’Ajuntament celebra aquesta fita amb una edició especial en la qual es vol fer memòria i retre homenatge a tota la gent que ha fet possible que la festa es mantingui viva i en forma després de 50 anys i al mateix temps fer una posada al dia de les activitats, adaptant-les als nous temps i les noves demandes.
Fa més d’un any que l'Ajuntament d'Alella treballa des de diferents fronts per configurar el programa de la 50a Festa de la Verema. Una edició especial amb una doble mirada, al passat i al futur, d’aquest important esdeveniment que identifica Alella com a municipi vitivinícola i que converteix el poble del Maresme en un aparador privilegiat de la DO Alella.
Fou l’any 1975, coincidint amb les Festes del Mil·lenari, que un grup d'alellencs i alellenques van començar, potser sense saber-ho, la que avui és una de les cites més importants i genuïnes d’Alella: la Festa de la Verema.
Al llarg d'aquest mig segle d'història la Festa ha anat canviant i adaptant-se a cada moment, fent gran la Mostra de Vi DO Alella i gastronomia, punt de trobada indispensable per als amants dels vins, però també afegint a la cita activitats culturals, esportives i festives sempre amb la voluntat de donar a conèixer el món vitivinícola i el patrimoni enoturístic del poble.
Un cartell de luxe
El compte enrere de la celebració, que tindrà lloc del 4 al 15 de setembre, es va donar el 18 d'abril amb la presentació de la imatge d'aquesta 50a edició de la Festa de la Verema. Un encàrrec fet per l'Ajuntament al dissenyador alellenc Enric Satué i Llop (Barcelona, 1938), un dels màxims representants del disseny gràfic al nostre país, raó per la qual ha rebut enguany el premi Laus d’Honor 2024 per part de l’Associació de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD).
La seva imatge gràfica acompanya un programa amb un cartell de luxe en el qual destaquen la presència d’alguns dels sommeliers més reconeguts del moment com a Josep Roca, Ferran Centelles, Montse Velasco, Joan Lluis Gomez, Ximena Pastor i Maria Pont, juntament amb altres sommeliers locals com l’Eli Vidal o Marc Guallar. L’acte d’inauguració comptarà amb la participació del 132è president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la diputada de Turisme de la Diputació, Abigail Garrido.
La passejada dels 50 anys
Aquesta 50a edició tindrà altres novetats importants. Tot i que la inauguració serà el 6 de setembre, la festa començarà el dia 4 i s’estendrà fins al 15 de setembre. La celebració s’iniciarà el dia 4 (18h) amb un recorregut de la Plaça de l’Ajuntament fins a Can Lleonart en què es descobriran diferents aspectes de la festa i de les persones que l’han fet possible. La comitiva s’aturarà al moll de càrrega, on es deixarà l’empremta d’aquesta celebració donant nom a la placeta i inaugurant l’obra escultòrica amb motiu dels 50 anys encarregada a l’artista alellenc Ricard Aymar. La passejada passarà per l’Hort de la Rectoria i l’escultura de la premsa que presideix l’entrada del poble i que també fa 50 anys. El final del passeig serà a Can Lleonart, amb la inauguració de l'exposició commemorativa “Fem memòria, 50 Festes de la Verema d’Alella”, que es podrà visitar fins al 25 de setembre.
Una Festa plena d'ingredients
En aquest edició especial s'estrenen diferents activitats com el concurs de tast de vins per parelles, la caminada popular i les edicions en francès i anglès de l’acte “Un celler, un vi”, un punt de trobada i presentació de vins de tots els cellers de la DO o els vermuts musicals al pati de Can Viló. Noves propostes que demostren que la festa té molt camí per recórrer i que s’uneixen a l’oferta habitual amb més d’una seixantena de propostes que tenen l’objectiu de fer d’altaveu del patrimoni vitivinícola, cultural i paisatgístic del territori de la Terra de la Pansa Blanca. No faltaran els tastos, les visites i les propostes dels cellers, les passejades pel territori, la presentació de vins o la proposta de tapes + vi. Ni tampoc les activitats de caràcter tradicional, com la tallada de raïm a la Vinya Testimonial, la trepitjada de la pubilla, les dames d’honor i els hereus, el correfoc, la trobada de gegants, la Fira-Mercat, els concerts i les activitats familiars.
Més vins i degustacions a la Mostra
La Mostra de Vi DO Alella i Gastronomia guanya espai amb la incorporació del pati de la finca privada de Can Viló. Enguany hi haurà més presència de vins, amb set cellers i un vinyetaries de la DO i la presència per primera vegada d’un estand de vins del municipi de Carquefou. L’espai de degustació també creixerà amb més oferta de bars i restaurants durant els tres dies de la mostra. La Mostra tindrà lloc els dies 6, 7 i 8 de setembre, de 20 a 23h.
Tercera edició dels Premis Verema
Un dels moments especials i emotius de la festa, serà l’acte d’homenatge a les persones que han tingut un paper important en l’àmbit vitivinícola alellenc. En aquesta tercera edició, els Premis Verema seran atorgats al Casal d’Alella, com a coiniciadors de la festa, a Papers de vi, publicació referent en el món del vi i puntal en la difusió de la DO Alella, i a Jordi Pujolràs, en homenatge pòstum a qui fou enòleg d’Alella Vinícola i secretari del Consell Regulador. El lliurament de premis tindrà lloc el 15 de setembre a les 12h a l’Espai d’Arts Escèniques.
La proposta artística de Can Manyé
Can Manyé proposa per aquesta Festa de la Verema l'exposició "Lugar·grafia#2", un projecte en comunió entre les artistes Kati Riquelme i Mercè Soler, que es desprenen de les seves pràctiques individuals per a explorar juntes el territori. Lugar·grafia#2 convida a explorar la verema com un esdeveniment estacional que no sols marca el temps i la naturalesa, sinó també el plaer, la comunitat i el simbolisme cultural. La verema es converteix en un símbol viu de la continuïtat cultural i la capacitat d´adaptació als temps canviants. Amb cada collita, amb cada brindis compartit, perduren les històries de la terra i les mans que la conreen, teixides en un tapís de significat que connecta generacions passades, presents i futures. L'exposició s'inaugura el 7 de setembre i es podrà visitar fins al 20 d'octubre.
Marxandatge de la 50a Festa de la Verema
Enguany els tiquets dels vins i del menjar s’han d’adquirir als mateixos estands. Només es poden comprar a l’Oficina de Turisme i a l’estand de l’Ajuntament de forma anticipada la copa de vidre i la bossa porta copes i el material de marxandatge que s’ha elaborat especialment per a l'ocasió: samarretes, bosses i barrets de palla. Les inscripcions a les activitats es poden fer des del 23 d’agost a l’Oficina de Turisme i per Internet des de festaverema.alella.cat.
El porró commemoratiu del Casal d’Alella
El Casal d’Alella ha encarregat un porró commemoratiu de la 50a edició de la Festa de la Verema. El preu és de 45€ i caldrà fer reserva i pagament previs. Més informació info
Trobareu el programa de la Festa de la Verema i tota la informació a www.festaverema.alella.cat
Programa de la 50a Festa de la Verema Fitxer: llibret_FV_2024_DEF.pdf Format: Acrobat-PDF |