L'Ajuntament ha celebrat, un any més, el 8 de Març amb diferents activitats adreçades a reivindicar els drets de les dones. El punt de trobada ha estat la Plaça de l'Ajuntament. La jornada reivindicativa s'ha iniciat amb taller de coeducació, una representació teatral adreçada a alumnes de sisè de L'Escola La Serreta, en la qual s'han posat en qüestions diferents rols dels membres d'una família per tal d'animar l'alumnat a canviar aquesta situació i repensar-la de forma diferent, des d'una perspectiva de gènere.
La festa ha continuat amb la tradicional taula dolça de l'Associació de Dones Montserrat Roig d'Alella, per acabar amb la lectura d'un manifest per part d'aquesta mateixa entitat i la declaració institucional que ha llegit la regidora d'Equitat i Feminismes, Roser Ollé, acompanyada de les altres dones electes del municipi, en qual ha reivindicat el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. "És crucial que, des de la diversitat, els feminismes teixim xarxes i que les agendes feministes es tradueixin en accions concretes en l'àmbit local", ha dit la regidora en el seu discurs. En el seu parlament, Ollé ha destacat que "la bretxa salarial, les violències masclistes, la sobrecàrrega de les cures, els drets sexuals i reproductius, la precarietat o la feminització de la pobresa, són alguns dels reptes globals que encara tenim per endavant". Podeu llegir la declaració sencera en aquest enllaç.
Coincidint amb aquesta celebració, l'Ajuntament ha instal·lat a l'entrada i sortida del municipi uns senyals identificatius les dues entrades del municipi amb el lema "Municipi lliure de violències masclistes i LGTBIQ-Fòbiques". També s'han col·locat panels d'identificació d'espais segurs lliures de violència masclista i LGTBIQ-Fòbiques als accessos dels diferents equipaments municipals.
L'esperit del 8M s'estendrà al llarg d'aquest mes de març i abraçarà diferents escenaris: l’Àgora, la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, l'Espai d'Arts Escèniques, Can Manyé, Can Lleonart, a més de la Plaça de l'Ajuntament, entre d'altres. El programa es desenvoluparà de l'1 al 17 de març i inclou accions reivindicatives i/o festives, espectacles, tertúlies, una exposició i activitats adreçades al públic familiar i a l'alumnat d'ESO.
L'acte institucional es farà el mateix 8 de març a la Plaça de l'Ajuntament a les 12h. La Festa de Santa Madrona, del dia 15, és un dels plats forts del programa.
JORNADES 8M – DIA INTERNACIONAL DE LES DONES – 2024 |
Us animem a participar a les xarxes socials amb l'etiqueta #8MAlella #DiaDonesAlella
DIVENDRES 1 DE MARÇ |
18 a 19.30 h. Àgora.
Des de l'autodefensa feminista apostem per una organització horitzontal, on totes podem dir la nostra opinió, en un espai segur i de cura, i així de manera col·lectiva poder anar millorant en les estratègies autodefensa emocionals, verbals o físiques. Les tècniques físiques es basen principalment en l'experiència de la pràctica de diferents disciplines d'arts marcials i esports de contacte amb l'objectiu de poder aprendre-les d'una manera fàcil d'assimilar i encadenar-les entre elles i, així, aconseguir aplicar-les d'una manera realista. Obert a adolescents i joves de 16 a 30 anys.
Inscripcions en aquest FORMULARI
DIJOUS 7 DE MARÇ |
A les 10:30 i a les 13h. Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
Activitat per als alumnes de 4t d'ESO de l'INS Alella
TEATRE FÒRUM “Històries d'Alba i Manu”
Teatre Fòrum Històries d'Alba i Manu: Peça teatral basada en experiències reals que mostra com les violències masclistes limiten les vides de les joves. A partir de dues escenes, treballarem temes relacionats amb la pressió estètica, grassofòbia, lgtbiqa+fòbia, sexpreading. També reflexionarem al voltant de com lligar, com gestionem les emocions, com posem límits i com diem que no. Una vegada acabada la peça teatral, es convida al públic a reflexionar, buscar i assajar, sobre l'escenari, estratègies i habilitats per fer front a les problemàtiques que plantegen les escenes.
19 h. Can Lleonart
Tertúlia “Músiques empoderades”
On són les dones a la clàssica? Quatre visions de dones professionals de la clàssica d'avui
Ja fa quatre temporades que les Músiques Empoderades de Catalunya Música miren la clàssica amb ulls crítics i en femení. L'Alba Nogueras, la Mar Medinyà, la Marina Sala i l'Imma Trepat ens parlaran de la seva trajectòria i analitzaran quin és el paper de les dones professionals de la clàssica a dia d'avui.
Tertulianes: Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista; Imma Trepat, pianista, i l'Alba Nogueras, periodista musical
Reserva d'entrades en aquest FORMULARI
DIVENDRES 8 DE MARÇ |
10 h Plaça de l'Ajuntament
Escolta'm. Teatre . Taller de coeducació amb alumnes de sisè.
Taula dolça a càrrec de l'Associació de Dones Montserrat Roig.
11.30 h Plaça de l'Ajuntament
Acte institucional 8 de Març. Lectura del manifest.
DIUMENGE 10 DE MARÇ |
10.30 h Oficina de Turisme
Tot passejant pels carrers d'Alella, explicarem elements patrimonials amb clau de dona. Que feien les dones benestants? I les de classe humil? Com era el treball a la fàbrica? I a la vinya? Qui era la Maria Copons i la Roser de ca l'Arenes? Per acabar visitarem vil·la Martorell, coneguda també com les Monges.
Recorregut aproximat: 2 km
Públic: familiar
Dificultat: Baixa-mitja
Tipus de recorregut: Ruta Urbana i Circular
Inscripcions en aquest enllaç
DIMARTS 12 DE MARÇ |
19 h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
Llegir el teatre. Entrevistes breus a dones excepcionals, de Joan Yago
La primera lectura d'aquesta temporada serà Entrevistes breus a dones excepcionals de Joan Yago, es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya entre el 29 de febrer i el 31 de març de 2024. La trobada del club tindrà lloc el 12 de març a les 19 h i serà conduïda per l'Elisenda Guiu amb la presència extraordinària de la directora del muntatge i alellenca Mònica Bofill.Durada: 90 min
Preu: Gratuït
Inscripcions: b.alella.fg
Condueix: Elisenda Guiu
DIVENDRES 15 DE MARÇ |
Plaça Ajuntament
Alella celebrarà aquest 15 de març la festivitat de Santa Madrona amb una festa en honor a la seva patrona, que tindrà com a protagonista la geganta Madrona. Donem continuïtat a la celebració d'aquesta festivitat iniciada l'any 2017 amb l'estrena de toc de campanes per Santa Madrona, creat especialment per a ella pel campaner Pere Xarrié.
Emmarcada dins dels actes de celebració del Dia Internacional de les Dones, la festa té per objectiu donar a conèixer la patrona d'Alella i reivindicar el paper de les dones al teixit associatiu i la cultura popular del nostre poble.
La festa comptarà amb la participació activa de les dones de diverses entitats locals, que han estat les protagonistes de la construcció de Santa Madrona 2024.
DIUMENGE 17 DE MARÇ |
17.30 h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
Teatre familiar. La Petita Capmany.
La Maria Aurèlia no entén la feina del seu pare. Aviat descobrirà que el món que coneix està en perill: tot pot desaparèixer. Acompanyada d'en Patufet, entrarà a un
univers on personatges del folklore català l'ajudaran a lluitar contra l'Oblit, a descobrir-se a si mateixa i a millorar la relació amb seu el pare.
L'espectacle vol ser un homenatge a Maria Aurèlia Capmany, dona compromesa en la lluita per la igualtat de gènere, a l'educació en valors de l'escola republicana i a la grandesa de la cultura popular del carrer.
Recomanat a partir de 6 anys.
Text: Ariadna Matas i Elsa Lluch
Direcció: Adrià Aubert
Actrius: Joana Roselló i Ariadna Matas
Música: Lluís Cartes
Venta d'entrades en aquest FORMULARI