Logo ERC+SxA
  • Vivim en un context d'incertesa en qüestions essencials com són la salut, la feina i l'habitatge. En aquesta situacions, l'administració ha d'estar, més que mai, al costat de la gent jove. Per al jovent que es vol emancipar l'accés a l'habitatge és difícil, per al d'Alella no és una excepció. Tenim una tipologia d'habitatge gran i unifamiliar, amb una mitjana de 120m2 i només un 16% és de lloguer amb un preu mig mensual de 1.121€.

    Les expectatives per al col·lectiu jove són especialment complicades: ha encavalcat diverses crisis econòmiques, la qual cosa fa que hagin de construir el seu projecte vital sobre la incertesa, la vulnerabilitat i la precarietat laboral. A Catalunya només el 23% dels joves es poden emancipar.

    Alella, des del govern, treballem en diferents accions per mitigar aquestes diferències. Volem que la gent jove d'Alella es quedi al poble. Tot i no tenir competències municipals d'habitatge, som conscients d'aquestes dificultats i posem tot l'esforç en millorar aquesta situació desenvolupant una estratègia en matèria d'habitatge jove basada en dos conceptes:

    •  el dret a l'habitatge, amb la “Guia d'habitatge jove”, les assessories especialitzades d'habitatge al GIRA i la borsa d'habitatge jove.
    •  i l'accés a l'habitatge, amb els ajuts al lloguer per a persones joves i persones propietàries d'habitatge, i l'augment, en la mesura de les nostres capacitats, d'habitatge públic: nova convocatòria d'accés als pisos del c/Canonge i l'estudi per promoure nous habitatges per a joves des de l'economia social. 

    Tenim el repte de promoure models alternatius de tinença i accés a l'habitatge i de promoure el lloguer amb ajudes directes perquè el lloguer i la compra siguin accessibles per a tothom. El concepte “habitatge = mercaderia” provoca en el col·lectiu jove xifres esfereïdores: un 40,7% de joves llogateres sent angoixa, un 16,3% deixa els estudis, un 13% redueix el consum d'aliments bàsics per poder pagar el lloguer.

    Ens cal un canvi de paradigma que passa per legislar en matèria d'habitatges buits i fons voltors, i per regular els habitatges d’ús turístic garantint el correcte desenvolupament. L'habitatge és un instrument de redistribució d'oportunitats, garanteix cohesió social,  sense oblidar que l'habitatge és un dret humà.