"El vi i jo
M’agrada aquella dita que recorda que
quan la terra és rica i fèrtil s’hi planten
verdures. Però quan el sòl sembla que
no té res per donar llavors és quan es
dedica al cultiu llegendari, ancestral,
per excel·lència, i més complex: el del vi.
Reconec que fer vi és un ofici on cal molt
de sentit comú i molt de respecte per
la terra. Se l’ha de tractar com un ésser
viu, com si fos una persona. Per tant
s’hi ha d’abocar molt d’amor, a la terra.
L’has d’estimar, l’has de cuidar, l’has
d’escoltar, l’has de saber interpretar
en cada moment. Canvia i cada any
és diferent. El vi creix en el regne del
sabor, en les vicissituds salvatges del
gust. I no podem oblidar que hi ha una
certa lògica entre el territori i la vinya. I
si s’aconsegueix aquesta connexió, el
producte és únic.
Amb els anys he après a apreciar el vi.
M’esforço per notar el gust que només
el sòl on ha arrelat el cep li pot donar
una personalitat diferenciada; a
detectar les empremtes del clima
en el raïm. Les aromes, les sensacions
i els diferents gustos que es paladegen
mentre un glop m’omple la boca i una
onada de sensacions es gronxa pel
paladar amanyagat per la llengua
fins que es tradueix en un plaer
indescriptible. També he sabut que el vi,
un bon vi, no serveix per embriagar-se,
perquè no estaria gaudint de la vida,
sinó aplicant un instint animal i primari.
Tot i que la seva raó de ser és donar
plaer i, per tant, quan en beus t’ho
has d’anar a passar bé. El món es
veu d’una altra manera amb una
mica de vi a l’estómac".