Publicat el 22 de març de 202322.03.2023
Lliurament infoparticipa 2022

L'Ajuntament ha revalidat per desè  any el Segell Infoparticipa, que reconeix la qualitat i la transparència  dels webs municipals, assolint el 98%, 51 dels 52 indicadors avaluats. Aquest distintiu l'atorga el Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència de la UAB i és el màxim reconeixement a la qualitat i transparència de la comunicació local pública. 

A l'acte de lliurament de distintius de transparència, que ha tingut lloc aquest dilluns 20 de març a la Sala d'Actes del Rectorial de la UAB, ha assistit el regidor de Serveis Interns, Israel Payà, en representació de l'Ajuntament d'Alella. 

Podeu consultar els indicadors avaluats en aquest enllaç

Criteris d'avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt i no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% i no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%. A partir d'aquests resultats, el consell certificador del Segell Infoparticipa decideix atorgar les distincions. Enguany han rebut el segell de transparència un total de 135 ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions