Notícies
Publicat el 25 de setembre de 201525.09.2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest dijous, 24 de setembre, una moció de suport a la població refugiada víctima dels conflictes armats a l'àrea Mediterrània. Entre d'altres qüestions, la moció insta al Govern Espanyol a augmentar el nombre de places d'asil i la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l'atenció a aquest col·lectiu, així com a incrementar de sis mesos a un mínim de 24 mesos el període d'acollida de les persones sol·licitants d'asil, en funció de la seva vulnerabilitat. L'Ajuntament també es compromet a donar suport i a col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l'acollida a les persones sol·licitants d'asil, a facilitar l'empadronament i garantir l'accés als serveis bàsics a  les persones que declaren viure al municipi i a treballar en la sensibilització de la població sobre la realitat de les persones refugiades i la dinamització de la xarxa local solidària. 

La moció va ser presentada conjuntament pels grups municipals ERC+SxA, Alella Primer-CP, Gd'A, i Alternativa per Alella-CUP. CiU també va votar a favor i el PP es va abstenir. 

ACORDS DE LA MOCIÓ APROVADA: 


PRIMER.- Instar el Govern espanyol a:

  •  Demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social i que s'estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada.
  • Augmentar el nombre de places d'asil, també com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l'atenció a aquest col·lectiu.
  • Augmentar de sis mesos a un mínim de 24 mesos el període d'acollida de les persones sol•licitants d'asil, en funció de la vulnerabilitat de cada persona.
  • Treballar per ampliar el concepte de refugiada a fi d'incloure aquelles realitats de temor fonamentat en motius econòmics i ambientals pels que les persones es veuen obligades a abandonar els seus països.
  • Donar suport als països d'asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l'ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes les persones.


SEGON.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a:

  • Actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya (PPIC), aprovat el 28 de gener de 2014, adequant-la a la situació actual i assegurar-ne el desplegament.
  • Territorialitzar els serveis d'atenció a les persones demandants d'asil i en paral·lel formar i/o especialitzar aquelles persones dels municipis que s'hauran de fer càrrec del suport i l'atenció a les persones sol•licitants.
  • Donar suport als municipis acollidors i facilitar-ne la coordinació.
  • Donar suport als països d'asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l'ajuda humanitària directa o indirecta, garantint els drets de totes les persones.


TERCER.- Facilitar l'empadronament de totes les persones que declaren viure al municipi i conseqüentment garantir l'accés als serveis bàsics.

QUART.- Elaborar, en el cas que no n'hi hagi, o revisar/actualitzar els plans d'acollida municipals (o comarcals) per a incorporar-hi l'asil.

CINQUÈ.- Donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l'acollida i el servei a les persones sol·licitants d'asil.

SISÈ.- Definir quin suport (servei i infraestructura) pot oferir el municipi per acollir les persones sol·licitants.

SETÈ.- Treballar en la sensibilització de la població del municipi sobre la realitat de les persones refugiades i la dinamització de la xarxa local solidària.

VUITÈ.- Endegar i garantir polítiques municipals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.

NOVÈ.- Oferir els municipis com a territori d'acollida.

DESÈ.- Sumar-se a les línies de treball identificades i consensuades a la reunió en matèria de refugi, celebrada el passat 4 de setembre de 2015 a la seu del Fons Català amb la participació de més d'una vuitantena d'ajuntaments. Aquestes són:

  •   Assistència en les rutes de fugida
  •   Suport als municipis de la ruta
  • Planificació i gestió de l'acollida
  • Acollida a Catalunya


ONZÈ.- Coordinar i concentrar els esforços del món local davant la situació d'emergència actual, a través del Fons Català, en col·laboració amb les entitats municipalistes, per tal de tenir una veu conjunta que interlocuti amb la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat espanyol.

Veure la moció sencera

CAMPANYA DE SUPORT A L'ACOLLIDA DE POBLACIÓ REFUGIADA EN TRÀNSIT A EUROPA, VÍCTIMA DELS CONFLICTES ARMATS A L'ÀREA MEDITERRÀNIA


Pujar al principi de la pàgina