Decàleg

Donant compliment als objectius del Pla estratègic de Turisme d'Alella 2021-2025, la Regidoria de Turisme i Identitat ha dut a terme diferents accions adreçades a fomentar el desenvolupament turístic sostenible del municipi. Una d'aquestes accions ha estat l'obtenció de la certificació Biosphere, que des de fa anys ja té l'Oficina de turisme, a tot el municipi.  Aquest distintiu acredita el compromís de la institució amb el medi ambient i amb un desenvolupament turístic sostenible, a partir del reconeixement de les bones pràctiques basades en els 17 objectius de desenvolupament sostenible de la ONU  integrat s en l'Agenda 2030. L'acte de lliurament dels distintius s'ha celebrat dijous, 23 de febrer, a l'Auditori de Pineda de Mar. A més de l'acreditació de la destinació d'Alella com a municipi de turisme sostenible, l'Hotel Arrey també ha aconseguit per primera vegada la distinció i l'han revalidat l'Oficina de Turisme i els cellers Alta Alella i Bouquet d'Alella.

Aquesta distinció implica treballar per a la millora de la gestió dels equipaments, tant a l’àmbit ambiental com d'estalvi energètic, un ús conscient dels recursos naturals, un millor servei en les seves instal·lacions i també una millor relació comercial amb l'entorn local, social i econòmic. 

Un altre de les accions realitzades ha estat la creació de dos decàlegs de sostenibilitat turística: un dirigit a turistes i visitants i l'altre dirigit a l'oferta turística. Amb aquesta acció es vol incidir amb el comportament responsable tant de visitants/turistes com de les empreses que formen l'oferta turística. Els decàlegs s'han elaborat amb el treball transversal de les regidories de Turisme i Identitat, Medi Ambient, Promoció Econòmica i Equitat. A més s'ha comptat amb l'assessorament de l'empresa Pax Genuine Tourism Advisors i s'ha tingut en compte l'opinió dels diferents agents i empreses a través d'una enquesta sobre les accions prioritàries que calia destacar. El document està disponible en català, castellà, anglès i francès, per arribar als diferents mercats turístics, i es pot consultar a alella.cat/turismesostenible

 Decàleg de bones pràctiques per un turisme sostenible

  • Vine amb transport públic i mou-te a peu o amb bicicleta.
  • Visita els cellers del municipi i tasta els vins de la DO Alella.
  • Respecta i integra't amb la comunitat local.
  • Coneix la nostra història i patrimoni a través de les visites guiades.
  • Gaudeix dels espais naturals i respecta l'entorn.
  • Viu les nostres festes, tradicions i esdeveniments culturals.
  • Minimitza la generació de residus i recicla els que generis.
  • Descobreix la gastronomia, els mercats i els comerços locals.
  • Evita els plàstics d'un sol ús i prioritza els envasos reutilitzables.
  • Demana informació a l'Oficina de Turisme i gaudeix de la millor experiència. 

La sostenibilitat va ser també l'eix temàtic de la tercera taula de treball del sector turístic d'Alella, que va tenir lloc el 21 de novembre, dedicada a tractar temes de turisme sostenible. A la sessió, en la qual van participar una dotzena de persones del sector públic i privat, es van donar a conèixer els decàlegs de bones pràctiques i el que suposa el distintiu Biosphere.

Punts d'Informació Turística 

Can Lleonart, Can Manyé i l'Oficina de Turisme inicien aquest 2023 el procés per adherir-se a la xarxa de Punts d'Informació Turística. Els Punts d'Informació Turística (PIT) són una iniciativa de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de complementar als Serveis d'Informació, Difusió i Atenció Turística en altres punts. L'objectiu del projecte és dotar les comarques d'un major nombre de Punts d'Informació Turística (ja siguin entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar el servei d'atenció al visitant i oferir a aquests nous equipaments les eines per informar, orientar i acompanyar el visitant en la seva estada. La iniciativa pretén ser un punt de suport per millorar la qualitat de la informació turística que s'ofereix en el territori amb la voluntat de crear una xarxa d'informació turística publico-privada. Així mateix, l'acreditació com a punt d'informació turística permet el reconeixement formal de la tasca d'informar i assessorar que molts dels establiments i serveis turístics ja duen a terme.

El programa s'implanta a través de cicles formatius, que inclouen sessions formatives, sessions de coneixement de territori i un taller sobre la destinació de cada una de les comarques, per enfortir tant el coneixement com les relacions.

 

Acte lliurament biosphereacte lliurament biosphere