Publicat el 16 de setembre de 202216.09.2022
Festa Radars

Amb la voluntat de fer del municipi un referent en el marc de Pobles que cuiden, l'Ajuntament ha impulsat i donat suport a diferents iniciatives, l’última de les quals és el projecte Radars, una mirada sensible i respectuosa cap a les persones grans que busca la implicació de tota la col·lectivitat.

Promogut per les regidories de Serveis a les Persones i de Gent Gran, es va començar a treballar a finals de l'any 2021, amb l'objectiu de desenvolupar una xarxa ciutadana que ajudi a pal·liar els efectes de la soledat no desitjada i prevenir situacions de risc en aquest col·lectiu. La base del projecte és la participació comunitària i, per això, es vol involucrar tota la xarxa social del municipi: veïns i veïnes, comerços i farmàcies, serveis municipals, entitats i persones voluntàries que posin atenció a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn, funcionant com a radars distribuïts per tot el poble, que poden alertar de situacions de vulnerabilitat o de risc. 

El projecte vol contribuir a fer que la gent gran d'Alella que així ho vulgui, pugui continuar vivint al seu domicili amb més seguretat. Al mateix temps, es busca crear nous lligams i vincles comunitaris a través de la participació activa d'aquest col·lectiu en el teixit social del poble.

El projecte es dirigeix a totes aquelles persones més grans de 70 anys que es troben en una situació de soledat no desitjada. Aquest paraigua engloba a persones que visquin soles, persones que visquin amb una altra persona gran, persones que visquin amb família, però que la seva situació laboral dificulti el fet de gaudir d'estones de qualitat conjuntes, entre d'altres. 
La iniciativa també vol afavorir que les persones grans surtin de casa seva i participin del teixit social, de les activitats, accions i recursos existents, i crear noves propostes i lligams veïnals.

Accions del projecte  

El projecte Radars contempla diferents accions. La primera activitat que es realitza és el porta a porta comercial per donar a conèixer el projecte als comerços perquè facin d'altaveu i ajudin a la detecció de les persones que necessiten l'atenció que el projecte ofereix. Els comerços són un dels radars més importants perquè mantenen un contacte habitual i constant amb les persones grans.
Un cop consolidada la xarxa de comerços, s'incideix en els punts d'afluència de gent gran, com ara el Consultori Local, el Casal de la Gent Gran o la Biblioteca per a donar a conèixer el projecte i implicar voluntaris/àries.
Aquesta tasca es complementa amb un treball d'atenció directa i seguiment de les persones usuàries, per via telefònica, a través de trucades setmanals o quinzenals per a poder recollir les necessitats i fer un acompanyament. Finalment, també es realitzaran activitats fora del domicili, dins de les possibilitats i limitacions, entre voluntaris/àries i usuaris/àries per tal d'evitar l'aïllament i promocionar i enfortir les xarxes socials i la vinculació de les persones grans a la seva comunitat.

La Taula Radars   

El projecte té un caràcter participatiu i multidisciplinari, representat per l’òrgan decisori que és la Taula Radars, integrada per diferents agents socials: personal d'associacions de veïns i veïnes, personal de l'Ajuntament, representants d'associacions i entitats de l’àrea social i de la salut que tracten amb gent gran, entre d'altres. La taula es reuneix mensualment i decideix les accions que cal desenvolupar. 

Festa Radars   

El projecte Radars es donarà a conèixer a tota la ciutadania amb una festa que es durà a terme el 30 de setembre a la Plaça de l'Ajuntament, a partir de les 17 h, en el marc del Dia Internacional de la Gent Gran. L'acte és obert a tothom i té per objectiu sensibilitzar la població i fer una crida a la ciutadania perquè participi en el projecte. La festa inclou una xocolatada popular i diferents activitats de les entitats del poble. Podeu contactar amb alella.radars@alella.cat 

Festa Radars

Tríptic radars

Tríptic radars

Fitxer: TripticRadarsTrazOK.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 3 MB